28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » Архів матеріалів

           Державні інспектори Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області проводять моніторингові перевірки щодо реалізації масла селянського солодковершкового виробників ПВП «Молокозавод-Карпати», ТОВ «Техмолпром», ТОВ «Гадячсир», ТОВ «Лозинський молочний завод» та ТОВ «Полтавамолпрод», що нині не здійснюють виробничої діяльності. Відповідно, масло солодковершкове, яке зараз реалізується у торгових мережах на території України під маркою зазначених підприємств, фальсифіковане і відповідно до Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» є небезпечним харчовим продуктом, який має шкідливий вплив на здоров’я людини та є непридатним для споживання.

Моніторингові перевірки Держпродспоживслужби області охопили 945 закладів торгівлі, 12 закладів громадського харчування та 8 об’єктів іншого типу. За результатами обстежень масла перелічених виробників у закладах на території області не виявлено.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертає увагу реалізаторів та торгових агентів: реалізацію масла селянського солодковершкового необхідно проводити при наявності товарно-транспортної накладної та відповідного маркування.

Споживачів молочної продукції просимо не купувати масло на стихійних ринках та звертати увагу на маркування і склад продукту. В разі виявлення споживачами продукції вищезазначених виробників чи невідповідностей в маркуванні просимо звертатися на гарячу лінію Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за тел.: (0522) 32 26 38 або на електронну пошту за адресою: gudpss@kr.consumer.gov.ua.

Моніторингові перевірки Держпродспоживслужби області тривають.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 19 | Додав: stanislav4450 | Дата: 13.09.2018

       В Україні продовжує поширюватись африканська чума свиней, лише з початку 2018 року зареєстровано всього 109 випадків.З початку 2012 року на території України зареєстровано 420 випадків АЧС. Станом на 31 серпня 2018 року карантин продовжує діяти у 36 неблагополучних пунктах по АЧС – в 10 областях України (Одеській (14), Херсонській (4), Донецькій (4), Сумській (4), Полтавській (3), Черкаській (2), Рівненській (2), Запорізькій (1), Миколаївській (1) та Київській (1)).Втрати від цього «мору» не обмежуються збитками окремих домогосподарств та бюджету. До цього додаються ще й зниження експорту свинини та інвестиційної привабливості сектора. Враховуючи динаміку поширення захворювання впродовж 2014–2018 років – це здатність вірусу АЧС за короткий проміжок часу поширюватися на значні території.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 22 | Додав: stanislav4450 | Дата: 10.09.2018

         За останніми даними, від початку цього року в Україні на кір захворіли понад 24 тисячі людей, переважно це діти; від ускладнень хвороби померло 12 людей: восьмеро дітей і четверо дорослих.

Кір — це інфекційна хвороба, збудником якої є вірус. Найчастіше на неї хворіють діти, яким з тих чи інших причин не зробили щеплення. Але також можуть хворіти й дорослі, яким не робили вакцинацію.

Вірус кору дуже легкий і може розноситися потоком повітря, тому заразитися можна, перебуваючи в одному приміщенні з хворим. Вірус швидко гине в зовнішньому середовищі і не передається через побутові предмети (постіль, одяг, предмети побуту) або третіх осіб, які контактували з інфікованими. На кір хворіють лише люди, і зараження відбувається тільки від людини до людини. Перші півроку після народження дитина має материнський імунітет від кору, але ближче до року він слабшає і необхідна вакцинація. Якщо ж мати дитини не хворіла й не робила щеплення, дитина імунітету не матиме.

Інкубаційний період, тобто період від початку захворювання до появи перших ознак триває в середньому 8-14 днів. Пацієнт вважається не заразний після 5 дня висипань.

Зазвичай на кір хворіють один раз. Повторні випадки трапляються вкрай рідко. Заразитися може будь-яка людина, що не має імунітету. Симптомами кору спочатку нагадують застуду: висока температура, нежить, кашель, іноді блювання й пронос, згодом на 4-5 день з’являється висип на слизових оболонках, а далі на шкірі. Найчастіше кір ускладнюється пневмонією, крупом (стенозом гортані), а також може викликати ураження головного мозку.

Вірус кору послаблює імунітет і знижує здатність організму боротися з іншими хворобами.

Специфічного лікування не існує. Антибіотики в даному випадку марні. Лікування проводиться під контролем лікаря, ні в якому разі самолікуванням при такому важкому захворюванні займатися не можна.

За даними ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» всього з початку року на Кіровоградщині зареєстровано 277 вірусологічно підтверджених випадків кору, серед них 111 випадків у дітей та 3 випадки у вагітних жінок.

На території Олександрійського району ситуація з захворюванням на кір залишається стабільною. З початку 2018 року зареєстровано 1 випадок кору – у чотирирічної дитини, яка не була щеплена.

Єдиним надійним захистом від кору є вакцинація. Згідно з Календарем щеплень, затвердженим наказом МОЗ України від 16 вересня 2011 року № 595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» планові щеплення проти кору проводяться дітям у віці 12 місяців та 6 років.

Відповідно до інформації департаменту охорони здоров’я Кіровоградської обласної державної адміністрації всі лікувально-профілактичні заклади Кіровоградщини забезпечені вакциною проти кору. Також дану вакцину можливо придбати в аптечній мережі під замовлення.

 

 

Заступник начальника Олександрійського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області А.Чижик

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 16 | Додав: stanislav4450 | Дата: 10.09.2018

        5 вересня, у сесійній залі районної ради під головуванням першого заступника голови районної державної адміністрації Юрія Коваля відбулася семінар-нарада з сільськими та селищними головами.

Про епізоотичний стан в Олександрійському районі охарактеризував у своєму виступі начальник Олександрійського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Кіровоградській області Станіслав Лум’яник. Він наголосив на тому, що протягом 2018 року на території району зареєстровано 7 випадків захворювання тварин на сказ у селах: Улянівці, Степанівці, Бандурівці, Ізмайлівці, Сониному, Головківці, Травневому. Єдиним ефективним засобом боротьби із цим небезпечним захворюванням, як відзначив спеціаліст, є проведення щеплення тварин та знищення бродячих собак та котів. І взагалі, бродячих тварин не повинно бути у населених пунктах, адже вони є розповсюджувачами різних інфекційних, інвазійних хвороб.

Також він звернув увагу сільських та селищних голів на те, що в Україні продовжує поширюватися африканська чума свиней (АЧС). Лише з початку цього року зареєстровано 109 випадків. І закликав присутніх у разі виявлення на своїх територіях випадків захворювання свиней на АЧС негайно повідомляти районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області для вживання невідкладних заходів, спрямованих на ліквідацію АЧС.

Крім того, Станіслав Лум’яник довів до відома учасників наради  інформацію про стан проведення лабораторного контролю якості питної води та торкнувся у своїй доповіді й питання паспортизації місць видалення відходів.  У свою чергу, Юрій Коваль акцентував увагу сільських та селищних голів на важливості паспортизації наявних сміттєзвалищ та необхідності активізації проведення роботи у відповідному напрямку.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 14 | Додав: stanislav4450 | Дата: 10.09.2018

        Стихійна торгівля давно вже стала невід’ємним атрибутом життя. Зазвичай, стихійні ринки підтримуються певною частиною суспільства, тобто це явище має соціальне походження і випливає з бажання людей зекономити та поласувати чимось домашнім.

Здавалося б, що поганого в тому щоб зранку вийти на стихійний ринок та купити свіже молоко, зручно і швидко. Але не завжди безпечно. Досить часто олію чи молоко реалізують у пластикових пляшках невідомого походження. Торгівля на стихійних ринках заборонена, оскільки існує небезпека забруднення харчових продуктів. Такі продукти можуть викликати кишкові захворювання і серйозні харчові отруєння. Особливо м’ясні продукти та продукти, які вимагають особливих умов зберігання.

На виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій впливає рівень санітарної культури населення, санітарний стан об’єктів підвищеного епідемічного ризику, до яких належать і ринки. Закон вимагає: м`ясо та інші продукти забою тварин підлягають обов`язковій ветеринарно-санітарній експертизі, яку проводять тільки в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи. Це і є гарантією придбання якісної і безпечної продукції для споживача. На стихійних ринках немає гарантії, що реалізатори своєчасно вилучають з продажу та утилізують продукти, термін реалізації яких вийшов і які можуть бути заражені патогенною мікрофлорою.

Але хто б за це не відповідав, за своє здоров’я і здоров’я своїх рідних перш за все відповідаємо ми самі.

Обов’язково звертайте увагу на температурний режим та не соромтеся перевірити маркування на ящиках. Якщо вам відмовляють – йдіть звідси. Економія на власному здоров’ї кошту дуже дорого. Не втрачайте пильність навіть у магазинах та спеціалізованих ринках. І там бувають дуже непередбачувані випадки.

Купувати овочі та фрукти на ринках – справа не така вже ризикована, як м’ясо, яйця чи молочні продукти. Але теж не зволікайте – уважно придивляйтеся, як виглядають продавці, на яких поверхнях викладають товар, у яких умовах зберігають продукти. І ще дуже важливий момент – що відбувається за прилавком чи під ним.

Також хочеться нагадати стихійним торгівцям, що стихійна торгівля відноситься до адміністративних правопорушень передбачених ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення – «торгівля з рук у невстановлених місцях» і ст. 164 цього ж Кодексу – «порушення правил підприємницької діяльності». Торгівлі з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях загрожує накладенням штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої. Торгівля з рук у невстановлених місцях промисловими товарами тягне за собою накладання штрафу від шести до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.»

 

С.В.Лумяник , В.О.Чередниченко

Олександрійське районне управління

Головного управління ДПСС в Кіровоградській області

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 19 | Додав: stanislav4450 | Дата: 04.09.2018

Г рафік проведення особистого прийому
громадян, юридичних осіб та працівників
Г оловного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
завідувачем сектору з питань запобігання корупції

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 24 | Додав: stanislav4450 | Дата: 17.08.2018

      Упродовж останнього часу в Україні спостерігається збільшення кількості закладів громадського харчування, до яких можна віднести не лише ресторани чи кав’ярні, але й кіоски з продажу вуличної їжі. Відповідно, питання безпечності придбаних там страв та захист прав споживачів набуває все більшої актуальності, зокрема в контексті зростаючої динаміки спалахів харчових отруєнь.

Тому для розуміння процесу організації громадського харчування та основних обов’язків суб’єктів господарювання, які займаються такою діяльністю, ми узагальнили основні норми законодавства.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 21 | Додав: stanislav4450 | Дата: 06.08.2018

      За даними Міністерства охорони здоров’я України останніми роками почастішали випадки отруєння дикорослими грибами. Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.При певних умовах отруєння також можуть спричинити умовно їстівні та їстівні гриби.

В Кіровоградській області протягом липня 2018 року було зареєстровано три випадки отруєння дикорослими грибами.Перший випадок був зареєстрований 26 липня 2018 року, отруїлися 46-річна та 19-річна мешканки с.Дмитрівка (мати й донька), які назбирали печериць на власному подвір’ї, поласували ними 25 липня, а наступного дня звернулися за медичною допомогою ів стані середньої важкості були госпіталізовані до відділення інтенсивної терапії КЗ «Знам’янська міська лікарня». Другий випадок було зареєстровано 29 липня 2018 року. Жителька м. Кропивницький вживала в їжу дикорослі гриби (дощовики), які власноручно зібрала в лісосмузі району автовокзал №1 м. Кропивницький. Наступного дня потерпіла потрапила на лікування в інфекційне відділення центральної міської лікарні з діагнозом отруєння дикорослими грибами. Третій випадок стався наступного дня. Як повідомляє ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» 15 – річна дівчинка, мешканка м. Кропивницький, зі слів матері, 30 липня з’їла сушений гриб, привезений із Західної України. Через добу по виклику швидкої допомоги встановлений діагноз «отруєння грибами».

На території Олександрійського району в поточному році отруєння дикорослими грибами не реєструвалися. Проте, з огляду на таку сумну динаміку Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області закликає мешканців Олександрійського району дотримуватися простих правил, які допоможуть Вам зберегти своє здоров’я або навіть життя:

- відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю;

- не купуйте гриби на стихійних ринках;

- уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від споживання грибів;

- збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими;

- не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними;

- не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали;

- не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів;

- ніколи не куштуйте сирі гриби;

- вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути;

- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;

- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;

- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі): не займайтеся самолікуванням, негайно зверніться до лікаря! Чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння. Бережіть своє здоров'я та життя, рідних і близьких Вам людей!

 

Заступник начальника Олександрійського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області А.Чижик

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 20 | Додав: stanislav4450 | Дата: 02.08.2018

             Майже щороку в спекотний літній період у відкритих водоймах нашої області спостерігається таке негативне явище як цвітіння води, що супроводжується розмноженням дрібних синьо-зелених водоростей та накопиченням у воді продуктів їхнього розпаду, зокрема аміаку, сірководню, нітратів і нітритів.

Наслідком цих процесів стає погіршення якості води, масова загибель річкової (ставкової) риби, утворення гнилісних, зловонних газів, що спричинено низьким вмістом кисню у воді. Передумовою цього є застійні явища в стоячих водоймах з низькою швидкістю течії води, а також високий вміст органічних сполук, які потрапляють до водойм з полів.

Під цвітінням води розуміється інтенсивний розвиток водоростей у товщі води, внаслідок чого вона набуває різного забарвлення. При цьому колір води може варіюватися від синьо-зеленого до червоно-бурого (в залежності від забарвлення організмів, що викликають цвітіння та їх кількості). У прісних водоймах цвітіння води влітку найчастіше спричинене синьо-зеленими та динофітовими водоростями, весною та восени - діатомовими. Цвітіння води погіршує гідробіологічний стан водойми та викликає структурні зміни в екосистемі.

Під час гниття кисню витрачається більше, ніж виділяється, тож риба та її кормові організми отруюються. Найчастіше такі явища спостерігаються вночі або в передсвітанкові години, коли водними тваринами, бактеріями та водоростями кисень витрачається для дихання, а виділяється його мало.

Нестача кисню призводить до літніх заморів риби та інших гідробіонтів, а також гальмує процеси самоочищення й мінералізації органічних речовин.

Держпродспоживслужба області інформує, що запобігти зазначеним негативним наслідкам можна проведенням комплексу заходів, спрямованих на зменшення надходження органічних та мінеральних забруднювачів у водойми, збільшенням проточності води, штучною аерацією водойм.

За матеріалами сайту Головного управління ДПСС в Кіровоградській області.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 19 | Додав: stanislav4450 | Дата: 10.07.2018

          У супермаркетах і на ринках області вже з’явилися перші дині та кавуни. Безперечно, плоди баштанних культур дуже смачні та корисні для здоров’я, адже містять вітаміни А, С, В1, В3, РР, солі магнію, калію, марганцю, нікелю, заліза. Проте користь організму принесуть лише стиглі плоди, що споживаються у період їх повного дозрівання - кінець серпня - початок вересня.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області застерігає, що вживання ранніх баштанних культур може призвести до серйозних отруєнь. Виникнути вони можуть внаслідок перевищення максимальних рівнів нітратів у кавунах (норма 60,0 мг/кг), динях (норма 90,0 мг/кг), а також перевищення максимально допустимих рівнів вмісту залишкових кількостей пестицидів, які використовуються для прискорення дозрівання та захисту від шкідників.

Кожен покупець повинен знати, що на офіційних ринках працюють лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації. Щоб придбати якісну і безпечну продукцію, рекомендуємо покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів тощо.

На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, відомості про реалізатора і вміст нітратів.

Існує декілька правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння цими плодами:

- У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які не потрапили на спеціалізований ринок, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль за ними.

- Зверніть увагу на умови реалізації. Дуже часто торгівля здійснюється на вулиці вздовж доріг, де плоди зберігаються прямо на землі. За кілька годин такої торгівлі дині та кавуни здатні увібрати в себе досить велику кількість токсичних речовин.

- Не купуйте розрізані навпіл кавуни. Цим ви наражаєте себе на небезпеку бактеріального отруєння. Якщо розрізані кавуни накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця утворюється парниковий ефект під плівкою, внаслідок чого рівень нітратів різко підвищується.

- Не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів.

- Перед споживанням баштанних їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою.

- Коли вживаєте кавун і диню, залишайте декілька сантиметрів до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.

- Розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.

Вибираючи кавун, варто звернути увагу на деякі моменти: він не повинен бути занадто великим; хвостик має бути сухим; шкірка у стиглого кавуна тверда; після того, як кавун увібрав у себе все корисне, він перестає виробляти пігмент, тому від лежання на боці можуть з’явитися світлі плями -це добра ознака.

Тож врахуйте наші рекомендації і не поспішайте ласувати ранніми динями й кавунами, щоб не піддавати ризику своє здоров’я.

За матеріалами сайту ГУ ДПСС в Кіровоградській області

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 18 | Додав: stanislav4450 | Дата: 03.07.2018

« 1 2 3 4 5 ... 25 26 »
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [239]
Пошук
Календар
«  Січень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0