28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2017 » Листопад » 24

Останнім часом захворювання на нодулярний дерматит ВРХ, яке раніше було характерне для країн Африки, набуло широкого поширення в Європі і існує ризик занесення вірусу нодулярного дерматиту на територію України.

  • вузликовий дерматит великої рогатої худоби – це хвороба яка вражає велику рогату худобу будь якого віку (також можуть хворіти вівці, кози та дикі жуйні тварини) і характеризується лихоманкою, пригніченням, утворенням на шкірі вузликів і набряків, збільшенням лімфатичних вузлів, а також утворенням вузликів на слизових оболонках, виділеннями з носової порожнини і очей, набряками на кінцівках та кульганням. Продуктивність корів падає в рази, бугаї можуть ставати стерильними, інфіковані тільні корови абортують або народжують телят, уражених НД. Люди ЗВД не хворіють.

Вірус передається при укусах комах-переносників (комарі, мухи, кліщі тощо), занесених із зараженої зони (території) вітром або в транспортних засобах та через контаміновані ін'єкційнї голки. Занесення контамінованих (заражених) переносників відбувається в теплу пору року, коли цьому сприяють умови (температура, волога тощо). Збудник захворювання може також поширюватися через забруднені корми, воду, обладнання та інвентар. Діагноз встановлюється за результатами лабораторних досліджень (зразків крові і тканини ушкодженої шкіри).

Лікування заразного вузликового дерматиту ВРХ не розроблено.

Для недопущення занесення і розповсюдження хвороби необхідно чітко дотримуватись Інструкції щодо профілактики та боротьби із заразним вузликовим дерматитом великої рогатої худоби.

Тварин слід купувати лише з благополучних районів. Для уникнення поширення вірусу на територію району заборонено ввоз тварин та продукції з них з неблагополучних країн, де зафіксовані випадки захворювання. Станом на сьогодні така заборона діє для 16 країн: Албанії, Вірменії, Болгарії, Бурунді, Македонії, Греції, Іраку, Казахстану, Кувейту, Чорногорії, Мозамбіку, Намібії, Російської Федерації, Саудівської Аравії, Сербії, Туреччини.

У разі виявлення хворих або підозрілих у зараженні тварин на ЗВД ізолюють, уточнюють діагноз лабораторними методами. У період знаходження хворих в ізоляторі запобігають проникненню до них колючих комах. Комплексні оздоровчі заходи включають також суворе карантинування неблагополучних стад, вакцинацію здорових тварин, проведення дезінсекції, поточної та заключної дезінфекції всіх місць і предметів, що були в контакті з хворими. Також необхідно припинити випасання тварин в період масової активності кровосисних комах.

У разі виникнення цього захворювання на території району будуть проводиться жорсткі заходи із карантинуванням вогнища інфекції (проводять стемпінг -аут – забій і знищення худоби) та посилюють ветеринарно-санітарний нагляд у зоні можливого занесення збудника.

Щоб уберегти своє господарство і уникнути великих економічних збитків необхідно регулярно проводити клінічний огляд всіх тварин.

При будь-яку підозру на захворювання слід негайно сповістити лікаря ветеринарної медицини, який обслуговує дану місцевість.

 

Начальник Олександрійського районного

управління ГУ ДПСС в Кіровоградській області

С.Лум’яник

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 351 | Додав: stanislav4450 | Дата: 24.11.2017

Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0