28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2018 » Серпень » 02

      За даними Міністерства охорони здоров’я України останніми роками почастішали випадки отруєння дикорослими грибами. Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.При певних умовах отруєння також можуть спричинити умовно їстівні та їстівні гриби.

В Кіровоградській області протягом липня 2018 року було зареєстровано три випадки отруєння дикорослими грибами.Перший випадок був зареєстрований 26 липня 2018 року, отруїлися 46-річна та 19-річна мешканки с.Дмитрівка (мати й донька), які назбирали печериць на власному подвір’ї, поласували ними 25 липня, а наступного дня звернулися за медичною допомогою ів стані середньої важкості були госпіталізовані до відділення інтенсивної терапії КЗ «Знам’янська міська лікарня». Другий випадок було зареєстровано 29 липня 2018 року. Жителька м. Кропивницький вживала в їжу дикорослі гриби (дощовики), які власноручно зібрала в лісосмузі району автовокзал №1 м. Кропивницький. Наступного дня потерпіла потрапила на лікування в інфекційне відділення центральної міської лікарні з діагнозом отруєння дикорослими грибами. Третій випадок стався наступного дня. Як повідомляє ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» 15 – річна дівчинка, мешканка м. Кропивницький, зі слів матері, 30 липня з’їла сушений гриб, привезений із Західної України. Через добу по виклику швидкої допомоги встановлений діагноз «отруєння грибами».

На території Олександрійського району в поточному році отруєння дикорослими грибами не реєструвалися. Проте, з огляду на таку сумну динаміку Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області закликає мешканців Олександрійського району дотримуватися простих правил, які допоможуть Вам зберегти своє здоров’я або навіть життя:

- відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю;

- не купуйте гриби на стихійних ринках;

- уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від споживання грибів;

- збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими;

- не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними;

- не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали;

- не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів;

- ніколи не куштуйте сирі гриби;

- вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути;

- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;

- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;

- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі): не займайтеся самолікуванням, негайно зверніться до лікаря! Чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння. Бережіть своє здоров'я та життя, рідних і близьких Вам людей!

 

Заступник начальника Олександрійського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області А.Чижик

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 293 | Додав: stanislav4450 | Дата: 02.08.2018

Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0