28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2018 » Вересень » 10

       В Україні продовжує поширюватись африканська чума свиней, лише з початку 2018 року зареєстровано всього 109 випадків.З початку 2012 року на території України зареєстровано 420 випадків АЧС. Станом на 31 серпня 2018 року карантин продовжує діяти у 36 неблагополучних пунктах по АЧС – в 10 областях України (Одеській (14), Херсонській (4), Донецькій (4), Сумській (4), Полтавській (3), Черкаській (2), Рівненській (2), Запорізькій (1), Миколаївській (1) та Київській (1)).Втрати від цього «мору» не обмежуються збитками окремих домогосподарств та бюджету. До цього додаються ще й зниження експорту свинини та інвестиційної привабливості сектора. Враховуючи динаміку поширення захворювання впродовж 2014–2018 років – це здатність вірусу АЧС за короткий проміжок часу поширюватися на значні території.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 280 | Додав: stanislav4450 | Дата: 10.09.2018

         За останніми даними, від початку цього року в Україні на кір захворіли понад 24 тисячі людей, переважно це діти; від ускладнень хвороби померло 12 людей: восьмеро дітей і четверо дорослих.

Кір — це інфекційна хвороба, збудником якої є вірус. Найчастіше на неї хворіють діти, яким з тих чи інших причин не зробили щеплення. Але також можуть хворіти й дорослі, яким не робили вакцинацію.

Вірус кору дуже легкий і може розноситися потоком повітря, тому заразитися можна, перебуваючи в одному приміщенні з хворим. Вірус швидко гине в зовнішньому середовищі і не передається через побутові предмети (постіль, одяг, предмети побуту) або третіх осіб, які контактували з інфікованими. На кір хворіють лише люди, і зараження відбувається тільки від людини до людини. Перші півроку після народження дитина має материнський імунітет від кору, але ближче до року він слабшає і необхідна вакцинація. Якщо ж мати дитини не хворіла й не робила щеплення, дитина імунітету не матиме.

Інкубаційний період, тобто період від початку захворювання до появи перших ознак триває в середньому 8-14 днів. Пацієнт вважається не заразний після 5 дня висипань.

Зазвичай на кір хворіють один раз. Повторні випадки трапляються вкрай рідко. Заразитися може будь-яка людина, що не має імунітету. Симптомами кору спочатку нагадують застуду: висока температура, нежить, кашель, іноді блювання й пронос, згодом на 4-5 день з’являється висип на слизових оболонках, а далі на шкірі. Найчастіше кір ускладнюється пневмонією, крупом (стенозом гортані), а також може викликати ураження головного мозку.

Вірус кору послаблює імунітет і знижує здатність організму боротися з іншими хворобами.

Специфічного лікування не існує. Антибіотики в даному випадку марні. Лікування проводиться під контролем лікаря, ні в якому разі самолікуванням при такому важкому захворюванні займатися не можна.

За даними ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» всього з початку року на Кіровоградщині зареєстровано 277 вірусологічно підтверджених випадків кору, серед них 111 випадків у дітей та 3 випадки у вагітних жінок.

На території Олександрійського району ситуація з захворюванням на кір залишається стабільною. З початку 2018 року зареєстровано 1 випадок кору – у чотирирічної дитини, яка не була щеплена.

Єдиним надійним захистом від кору є вакцинація. Згідно з Календарем щеплень, затвердженим наказом МОЗ України від 16 вересня 2011 року № 595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» планові щеплення проти кору проводяться дітям у віці 12 місяців та 6 років.

Відповідно до інформації департаменту охорони здоров’я Кіровоградської обласної державної адміністрації всі лікувально-профілактичні заклади Кіровоградщини забезпечені вакциною проти кору. Також дану вакцину можливо придбати в аптечній мережі під замовлення.

 

 

Заступник начальника Олександрійського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області А.Чижик

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 267 | Додав: stanislav4450 | Дата: 10.09.2018

        5 вересня, у сесійній залі районної ради під головуванням першого заступника голови районної державної адміністрації Юрія Коваля відбулася семінар-нарада з сільськими та селищними головами.

Про епізоотичний стан в Олександрійському районі охарактеризував у своєму виступі начальник Олександрійського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Кіровоградській області Станіслав Лум’яник. Він наголосив на тому, що протягом 2018 року на території району зареєстровано 7 випадків захворювання тварин на сказ у селах: Улянівці, Степанівці, Бандурівці, Ізмайлівці, Сониному, Головківці, Травневому. Єдиним ефективним засобом боротьби із цим небезпечним захворюванням, як відзначив спеціаліст, є проведення щеплення тварин та знищення бродячих собак та котів. І взагалі, бродячих тварин не повинно бути у населених пунктах, адже вони є розповсюджувачами різних інфекційних, інвазійних хвороб.

Також він звернув увагу сільських та селищних голів на те, що в Україні продовжує поширюватися африканська чума свиней (АЧС). Лише з початку цього року зареєстровано 109 випадків. І закликав присутніх у разі виявлення на своїх територіях випадків захворювання свиней на АЧС негайно повідомляти районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області для вживання невідкладних заходів, спрямованих на ліквідацію АЧС.

Крім того, Станіслав Лум’яник довів до відома учасників наради  інформацію про стан проведення лабораторного контролю якості питної води та торкнувся у своїй доповіді й питання паспортизації місць видалення відходів.  У свою чергу, Юрій Коваль акцентував увагу сільських та селищних голів на важливості паспортизації наявних сміттєзвалищ та необхідності активізації проведення роботи у відповідному напрямку.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 216 | Додав: stanislav4450 | Дата: 10.09.2018

Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0