28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2018 » Жовтень » 16

      Щороку восени можна спостерігати, як клуби диму піднімаються від спаленого листя. Господарі збирають його на купу, а потім спалюють. Вся жовто-оранжева краса дерев зникає, а на зміну їй приходить їдкий запах листяного диму.

Ми не замислюємось, яку шкоду наносимо собі та природі спалюючи листя та сміття, змушуючи тим самим себе та оточуючих дихати продуктами горіння.

При згоранні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється приблизно 9 кг мікрочастинок диму.

Дим від спаленого листя надзвичайно небезпечний і токсичний, особливо для дітей та людей хворих на астму, бронхіти й інші легеневі недуги. Адже він складається з дрібних часточок, які потрапивши до органів дихання, можуть досягти найглибших ділянок легенів і залишитись там на місяці й навіть роки. Як наслідок, людина частіше хворіє на респіраторні захворювання. Вдихання такого диму сприяє розвитку онкологічних та алергічних захворювань.

Спалювання сухої рослинності чи її залишків, соломи,стерні та опалого листя – це перш за все втрата найбільш родючого поверхневого шару грунту, адже згорає не лише рослинна органіка, а й гумус. За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються в грунт, а при згоранні утворюється зола. Не зважаючи на загально прийняту думку, зола – дуже погане добриво, таким чином, перегоріле листя щороку призводить до все більшого збіднення грунту.

Спалюючи опале листя, ви стаєте шкідником-порушником, адже порушуєте чинне законодавство, а саме:

· статті 9 та 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»;

· статтю 16 Закону України «Про охорону атмосферного повітря»;

· пункти 3.6.14, 3.7.4 «Правил утримання житлових будинків та прибудинкових територій»;

· пункти 3.6, 6.4.2 Правил утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України;

· Закон України «Про благоустрій в населених пунктах»,

Порушення зазначених вимог, тягне за собою притягнення до адміністративної відповідальність.

Крім того, потрібно пам’ятати, що спалювання рослинності, не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, знищенню будівель та споруд житлового сектору.

Нажаль не кожен з нас і не завжди дослуховується до порад фахівців, але все ж таки перш ніж розводити вогнище, подумайте, як це може вплинути на здоров’я ваше та ваших близьких.

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Олександрійського районного управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 293 | Додав: stanislav4450 | Дата: 16.10.2018

            Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області нагадує прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами.

Переглядів: 284 | Додав: stanislav4450 | Дата: 16.10.2018

                Цей етап триватиме до 1 грудня поточного року. Відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2018 року №107, фізичні особи отримують дотації за утримання молодняка великої рогатої худоби.

Дотація надається на безповоротній основі за утримання ідентифікованого та зареєстрованого в установленому порядку молодняка ВРХ, який народився у господарствах фізичних осіб у поточному році, до тринадцятимісячного віку.

Дотація за молодняк надається за кожні чотири місяці його утримання з урахуванням віку молодняка у розмірі:

- за період утримання молодняка віком від 1 до 5 місяців - 300 гривень за голову;

- за період утримання молодняка віком від 5 до 9 місяців - 700 гривень за голову;

- за період утримання молодняка віком від 9 до 13 місяців - 1 500 гривень за голову.

Загальний обсяг дотації за молодняк не може перевищувати 2500 гривень із розрахунку на одну голову молодняка.

Для отримання дотації за молодняк фізичні особи подають за місцезнаходженням господарства до відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади копії таких документів:

- паспортів великої рогатої худоби, виданих у встановленому порядку, а у разі утримання 10 і більше голів молодняка - виданий в установленому порядку витяг з Єдиного державного реєстру тварин;

- паспорта громадянина України;

- довідки або договору про відкриття рахунка в банку;

- документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному органу доходів і зборів і мають відмітку в паспорті).

Бажаючим отримати дотацію необхідно проводити реєстрацію та ідентифікацію новонароджених телят та звертатися до органів місцевого самоврядування за додатковою інформацією.

За матеріалами сайту Головного управління ДПСС в Кіровоградській області

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 262 | Додав: stanislav4450 | Дата: 16.10.2018

     Інколи покупців торговельних закладів шокує побачене на прилавках: пліснява на хлібі, протермінована молочна продукція, гнилі овочі та фрукти, кремовий торт, що розтанув без холодильного обладанання – словом, «харчова продукція», яка все ще чекає свого покупця. Та тільки-но відкриєш сумку, щоб дістати фотоапарат чи включиш мобільний телефон у режим відеофіксації, як до тебе з усіх кутків торговельної зали спішать охоронці зі словами: «Фотографувати та знімати заборонено!» Або на дверях магазинів ми можемо бачити таблички з зображенням перекресленого фотоапарату. Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області пояснює, чи є така заборона законною.

Стаття 50 Конституції України гарантує кожній людині право вільного доступу до інформації про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Тож заборона фотографувати товари унеможливлює конституційний механізм реалізації цього права.

Однак це право не абсолютне, адже частина 3 статті 34 Конституції України передбачає випадки, коли право на збирання інформації може бути обмежене: «Здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя». Крім того, існує ряд місць, де з метою безпеки фотографувати не можна нікому – це ювелірні салони, галереї мистецтв, ломбарди тощо.

Основним законом, який регулює інформаційні відносини в Україні, є Закон України «Про інформацію». Стаття 20 цього закону розділяє інформацію на відкриту і з обмеженим доступом. Відкрита за статусом інформація може розповсюджуватись вільно, на відміну від інформації з обмеженим доступом. До такої в даному випадку відносяться закупівельні ціни на товари, що реалізовуються в торговельному закладі. Фото- і відеофіксація може бути заборонена, якщо приміщення магазину є приватною власністю. Однак якщо мова йде про фіксацію продажу неякісного товару, то заборонити зйомку не мають права. Тобто навіть якщо в магазині діє заборона на фотозйомку, але фотографується протермінований продукт, – заборона не буде правомірною.

Варто звернути увагу ще на один аспект проведення зйомки. Згідно зі статею 307 Цивільного кодексу України фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Фізична особа може вимагати припинення публічного показу запису в тій частині, яка стосується її особистого життя. Таємне знімання фізичної особи може бути проведене лише у випадках, встановлених законом.

Отож як діяти, якщо Вам забороняють проводити фіксацію, наприклад, протермінованого чи зіпсованого продукту? Варто розуміти, що в такій ситуації може виникнути конфлікт. Якщо до Вас підійде власник закладу і заборонить робити фото чи відео, попросіть його пред’явити паспорт та документи, що є підставою для подібної заборони. Частіше підходять охоронці або продавці, що не мають повноважень забороняти фото- та відеофіксацію. У випадку, якщо охоронець намагається забрати у вас телефон чи фотоапарат, викликайте поліцію, адже ніхто не має права торкатися руками громадянина України. Хіба що правоохоронці у випадках, прописаних у Законі України «Про Національну поліцію».

Якщо вам необхідно отримати консультацію спеціаліста у сфері захисту споживачів або ви вважаєте, що ваші права як споживача було порушено – звертайтеся до Головного управління Держпродспоживслужби області за адресою: м.Кропивницький, вул.Тараса Карпи, 84, каб.409, направляйте звернення на електронну пошту: gudpss@kr.consumer.gov.uaабо телефонуйте в управління захисту споживачів (0522) 32 14 58.

За матеріалами сайту Головного управління ДПСС в Кіровоградській області

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 303 | Додав: stanislav4450 | Дата: 16.10.2018

       Вода - це найважливіший природний ресурс нашої планети. Без неї неможливий розвиток живої природи. Вона є найпростішим хімічним компонентом живої матерії, яка об’єднує усі організми, які населяють нашу планету.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, половина жителів нашої планети вживає забруднену воду.

Щорічно у світі через низьку якість питної води помирає близько 6 мільйонів чоловік. Інфекційна захворюваність, пов’язана з незадовільним водопостачанням, сягає півмільярда випадків у рік. ВООЗ наголошує, що одне із чотирьох лікарняних ліжок зайняте хворими, які стали жертвами інфікування води.

В нашій країні гарантоване постачання питної води для населення забезпечується «Водним кодексом України», лабораторно-виробничий контроль якості води здійснюють відповідно до Державних санітарних правил та норм 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Згідно з нормативами, зазначеними у вище викладеному документі, питна вода повинна відповідати наступним гігієнічним вимогам:

  • Володіти хорошими органолептичними властивостями.
  • Не бути шкідливою за хімічним складом.
  • Не містити хвороботворні бактерії та інші збудники захворювань.
  • Не мати негативних властивостей, що обмежують її використання у побуті.

Останнім часом, при проведенні моніторингових досліджень якості питної води з джерел централізованого водопостачання, почастішали випадки реєстрації відхилень від вимог по бактеріологічним та санітарно – хімічним показникам. Так, за результатами моніторингових досліджень ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» у невідповідних пробах питної води, відібраної на території Олександрійського району, найчастіше спостерігається наявність загальних коліформ та перевищення вмісту нітратів. Ці показники суттєво впливають на якість питної води та можуть завдати шкоди людському організму, викликаючи такі захворювання як гепатит А, холера, дизентерія, черевний тиф, рота вірусні інфекції, водно-нітратну метгемоглобінемію та інші.

Якщо з відхиленням по мікробіологічному показнику (коліформні бактерії) можливо боротись за допомогою очищення та хлорування джерела, то зниження вмісту нітратів потребує більших зусиль та коштів. Позбутися від нітратів у воді на 100 % не вдасться. Можна знизити кількість за допомогою іонообмінних фільтрів або мембранних фільтрів. І у тих і у інших є свої недоліки. Важливо знати, що нітрати – це термостійкі сполуки, тобто вони не знищуються при кип’ятінні. Крім того, концентрація нітратів у воді зростає з часом (за рахунок активності нітрифікуючих бактерій), тому таку воду краще вживати свіжою та зберігати в холодному місці.

Проте, слід пам’ятати, що воду з надлишковим вмістом нітратів (понад 50 мг/дм3) перш за все небезпечно вживати вагітним жінкам та дітям до 3-х років, так як вживання даної води може призвести до захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію.

Якість питної води погіршується з року в рік через загострення екологічної обстановки та несвідому поведінку людей, які нераціонально вносять на своїх присадибних ділянках в ґрунт мінеральні добрива, перегній, будують вигреби, компостні купи. Ми повинні добре усвідомити, що все залежить лише від нас.

Закликаємо усіх з повагою ставитися до природи і докласти максимум зусиль для збереження якості питної води задля майбутніх поколінь.

Пийте якісну воду і будьте здорові!!!

Начальник відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Олександрійського районного управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області  Чижик А.В.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 312 | Додав: stanislav4450 | Дата: 16.10.2018

    При утриманні свиней в дрібних особистих селянських господарствах кожен власник повинен дотримуватись та виконувати ветеринарно-санітарні вимоги або проводити еквівалентні до них санітарні заходи, які дають змогу досягти рівноцінного рівня санітарного захисту тварин та людини. З метою запобігання занесенню збудників інфекції на територію дрібного особистого селянського господарства придбання тварин здійснюється тільки за наявності відповідних ветеринарних документів в осіб чи підприємців, які їх реалізують.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 278 | Додав: stanislav4450 | Дата: 16.10.2018

       04 квітня набув чинності Закон України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин".
Ним, зокрема, визначено принципи державного контролю за дотриманням операторами ринку законодавства про харчові продукти, корми, здоров'я і благополуччя
тварин.

 

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 318 | Додав: stanislav4450 | Дата: 16.10.2018

  • НАССР – система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів. Відповідно до чинного законодавства України оператори ринку повинні розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів.

Під дію зазначених норм підпадають заклади громадського харчування.

У п. 27 статті 1 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» визначено, що закладом громадського харчування є ресторан, бар, кафе, їдальня, закусочна, піцерія, кулінарія, кіоск чи інший заклад, що забезпечує харчуванням невизначену кількість фізичних осіб.

У випадку, якщо заклад громадського харчування провадить діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є неперероблені інгредієнти тваринного походження (яйця курячі, м‘ясо тварин та птиці, мед тощо, які не піддавалися термічній обробці) і відноситься до категорії малих потужностей, з 20 вересня 2019 року норма про запровадження НАССР стає обов’язковою для такого закладу.

Якщо заклад громадського харчування провадить діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні неперероблені інгредієнти тваринного походження (усі продукти тваринного походження, які використовуються закладом, були піддані обробці на підприємствах, які мають впроваджені системи виробничого контролю (НАССР) до моменту постачання в заклад громадського харчування - крім малих потужностей) відповідні норми вступають в силу з 20 вересня 2018 року.

Невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб - у розмірі від тридцяти до сімдесяти п’яти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі від трьох до п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат та зупинення роботи потужності.

Начальник Олександрійського районного ГУ ДПСС в Кіровоградській області С. Лумяник

Начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини О. Сіленко

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 261 | Додав: stanislav4450 | Дата: 16.10.2018

Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0