28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2012 » Лютий » 27 » 25 лютого 2012 року відбувся з'їзд спілки пасічників Олександрійщини
11:35
25 лютого 2012 року відбувся з'їзд спілки пасічників Олександрійщини

 

Право на утримання бджіл і зайняття бджільництвом мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які мають необхідні навики або спеціальну підготовку, а також юридичні особи.

Об”єктами бджільництва є робочі бджоли, бджолині матки, трутні, бджолині сім”ї, яких розводять на племінних і товарних пасіках.

Пасіка формується з бджолиних сімей. Кількість бджолиних сімей, що може утримуватися юридичними та фізичними особами не обмежується, і повинна мати  підсобне приміщення, інвентар і обладнання та розміщується на відповідній земельній ділянці.  Територію стаціонарної  пасіки  огороджують,  обсаджують плодовими  деревами  і  кущами.

При розміщенні  пасіки  на  присадибній  ділянці   (подвір'ї) огорожа  повинна бути заввишки не менше 2,5 м для підвищення рівня льоту бджіл.

Бджіл  утримують  у типових,  справних,  пронумерованих, пофарбованих вуликах. Для фарбування використовують білу, блакитну і жовту фарби. На кожній пасіці мають бути резервні вулики (10-15% від загальної кількості бджолиних сімей) і стільникові  рамки  (не менше 30% від загальної кількості рамок).

Пасіка підлягає  реєстрації  за  місцем  проживання  фізичної особи  або  за  місцезнаходженням юридичної особи,  яка займається бджільництвом,  у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних  радах  у  порядку один раз в рік заснування пасіки. Реєстрація пасіки  проводиться на підставі заяви фізичної чи юридичної  особи  незалежно  від  форми  власності.  У  заяві  про реєстрацію пасіки зазначаються назва та адреса заявника, кількість бджолосімей.

Під   час   реєстрації  пасіки  проводиться  її  обстеження  лікарем ветеринарної медицини, що обслуговує дану місцевість та спеціалістами  управління  ветеринарної медицини в Олександрійському районі, дані  обстежень  заносяться  у  журнал  обліку  пасік.

З метою  обліку пасік та здійснення лікувально - профілактичних заходів   ( ст.. 13 Закону України «Про бджільництво») на кожну пасіку видається ветеринарно - санітарний  паспорт.   Паспорт є документом, на підставі якого видають ветеринарні довідки, ветеринарні свідоцтва   при перевезенні бджіл , його пред’являють при реалізації меду, віску, обміні воску на вощину. Паспорт підписується головним державним інспектором ветеринарної медицини району і завіряється печаткою.

У ветеринарно – санітарному паспорті обов’язково повинна міститись інформація (не пізніше ніж за шість останніх місяців) щодо : характеристики пасіки, її ветеринарно – санітарного стану, епізоотичного благополуччя, лабораторних досліджень і лікувально – профілактичних заходів

Паспорт підлягає заміні на новий після заповнення всіх його розділів, а також при зміні власника пасіки.  При зміні  назви  чи  адреси  пасіки  її  власник  повинен  проінформувати   про  це    управління   ветеринарної медицини в Олександрійському районі  протягом 10 днів.

Дані  звітності  подають  усі  пасіки (юридичні та фізичні дані,  які утримують бджолосім'ї)  до  10  квітня  поточного  року органам виконавчої влади за місцезнаходженням пасіки.

На території Олександрійського району утримуються бджоли лише районованих  порід – українська степова, рідко зустрічається карпатська.

Вимоги під час перевезення ( кочівлі) бджіл на медозбір і запилення

Використовуються   бджоли  для  запилення   ентомофільних   культур (гречки, соняшнику, ріпаку), садів, ягідників.  На   місця   медозбору   й   запилення   бджолині  сім'ї доставляють усіма видами транспорту, найчастіше  автомобільним. До перевезення на місця медозбору й запилення допускають здорові бджолині сім'ї з господарств , благополучних щодо хвороб бджіл,

Дозвіл  на перевезення бджолосімей, медозбір і запилення  сільськогосподарських       культур  усередині адміністративного району дає  головний  державний  інспектор ветеринарної  медицини  району.    Міжобласні   перевезення проводяться   за   узгодженням   із   відповідними головними  управліннями ветеринарної медицини областей.

До перевезення на  медозбір  бджолосім'ї  підлягають  на місці клінічному дослідженню, профілактично - лікувальним обробкам з одночасним  лабораторним  дослідженням  матеріалу   з   пасік,    а  вулики -   дезінфекції  і  дезакаризації.  Ці  роботи  мають  бути завершені за 5 днів до відправлення.   Результати досліджень ,  про обробки бджолосімей, спеціалісти ветеринарної медицини , що обслуговують дану місцевість, зобов'язані записати у  ветеринарно - санітарний паспорт пасіки.

Власникам пасік бджолосімей,  що перевозяться за межі області видається  ветеринарне свідоцтво за формою N 1-вет , а при  перевезенні у межах адміністративного району -  ветеринарна довідка. Дані ветеринарні документи підтверджують  благополуччя  пасік  і  місць їх вивозу щодо заразних хвороб бджіл.  Ветеринарне свідоцтво  видається  не  раніше  ніж  за  три  дні до перевезення.

Після прибуття в район медозбору для запилення, бджоляр зобов'язаний  пред'явити  в  орган державної ветеринарної медицини району   ветеринарне  свідоцтво  або  ветеринарну довідку  і   ветеринарно - санітарний паспорт пасіки.

Спеціалісти державної ветеринарної  медицини  району ,   перевіривши   документи  на  прибулі  в  район  пасіки, реєструють їх у журналі обліку, піддають 2-3% бджолосімей огляду і роблять   відповідні  записи  у  ветеринарно - санітарному  паспорті пасіки.   При вивезенні бджолиних сімей по  закінченні  кочівлі  за межі  району  їх  оглядають  і  видають  ветеринарне  свідоцтво на перевезення в інші райони, в межах адміністративного району -  ветеринарна довідка.

На підставі ст.. 19 Закону України «Про бджільництво» - вироблені або  заготовлені  продукти  бджільництва з метою їх реалізації  підлягають   ветеринарно-санітарній   експертизі,   що здійснюється в порядку, встановленому законодавством.

В Олександрійській районній державній лабораторії ветеринарної медицини проводиться  дослідження підмору бджіл ( 10 % від кількості бджолосімей),  100 живих бджіл та досліджується мед, який реалізується на території району та за його межами.

Лабораторне дослідження меду( органолептика, масова частка води, діастазне число, загальна кислотність, масова частка редуктуючих цукрів, домішки цукрової патоки, штучний інвертований цукор, пилковий аналіз)  коштує  36,12 грн.

Фізичні та  юридичні  особи,  які застосовують засоби захисту  для обробки медоносних рослин,  зобов'язані не пізніше  ніж за  три  доби  до  початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників,  пасіки яких знаходяться на відстані  до   десяти   кілометрів   від   оброблюваних   площ.   При  цьому повідомляється  дата  обробки,  назва  препарату, ступінь  і  строк  дії токсичності препарату.

За порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за  собою дисциплінарну,  адміністративну,  цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України.

 

 

    

  
 
     
Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 932 | Додав: stanislav | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0