28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2017 » Серпень » 7 » ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ВІД СПЕКИ?
10:17
ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ВІД СПЕКИ?

Нинішню спеку синоптики вже назвали африканською. На жаль, їх прогнози на найближчий час не тішать хоча б незначним зниженням температури повітря. Навпаки, сонце пектиме ще немилосердніше.

Висока температура повітря – серйозне навантаження для організму людини, насамперед у фізичному відношенні. Перегрівання загрожує тепловим і сонячним ударом, зневодненням, загостренням хронічних захворювань.

Як же рятуватися від спеки? Виконання рекомендацій фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області допоможе зберегти сили для повсякденних справ, а головне – здоров’я.

Що пити і їсти. Як зазначалося вище, у спеку існує високий ризик зневоднення. Тому важливо стежити за своїм питним режимом. Слід орієнтуватися на потреби свого організму. Ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з незнайомих джерел водопостачання.

Найкращим напоєм для поповнення запасів рідини є чиста прохолодна вода. Добре втамовують спрагу зелений чай, компоти, морси. Солодкі газовані напої в таку погоду вам не допоможуть.

Відмовтеся від алкоголю у спеку – він створює додаткове навантаження на серце. Пиво і напої, що містять кофеїн, сприяють зневодненню.

Намагайтеся зменшити вживання солі, солоних продуктів, консервів, прянощів, смаженої їжі, м’яса і жирів, борошняних і солодких страв. Віддавайте перевагу овочам і фруктам. Їжте невеликими порціями і частіше, страви не повинні бути гарячими.

Дотримуйтеся вимог до зберігання продуктів. У спеку продукти харчування швидше псуються. Тому вживайте лише свіжі продукти і страви. Перш, ніж придбати харчі, звертайте увагу на дотримання вимог до їх зберігання. Не вживайте продукти з терміном реалізації, що минув. Вдома для зберігання продуктів максимально використовуйте холодильник.

Водні процедури. Спекотної днини люди все частіше думають про те, щоб охолодитися під душем, у річці. Що стосується купання у водоймі, то тут застороги такі: не купатися у місцях невідомих, з непроточною водою, а також у тих, куди водять на водопій худобу (через ймовірність захворіти на лептоспіроз або інші інфекційні захворювання).

Що стосується душу, то температура води з крана має бути прохолодною, але приємною.

Як рятуватися від спеки вдома і на роботі. Якщо вдома чи в робочому кабінеті маєте кондиціонер, спека вам не страшна. Але, прийшовши розпашілим з вулиці, не стійте довго під кондиціонером, щоб остудитися – так можна підхопити застуду. Якщо кондиціонера немає, забезпечте циркуляцію повітря в приміщенні за допомогою вентилятора.

Ввечері та вночі залишайте вікна або кватирки відкритими, а вдень – зачиненими і заштореними. Бажано, щоб внутрішні двері в будинку чи квартирі були відкриті – так повітря буде циркулювати з кімнати в кімнату. Частіше робіть вологе прибирання.

Що вдягати. У спекотну погоду на вас має бути якомога менше одягу. Віддавайте перевагу легкому вбранню з бавовни. Бажано, щоб воно було світлих тонів і мало вільний крій. Такий одяг вбирає вологу, не прилипає до тіла, якщо ви спітніли, пропускає повітря. Нижня білизна теж не має бути тісною або містити синтетику.

Виходячи на вулицю, надягайте на голову панаму, капелюх або хустку. Чудовий варіант взуття в спеку – в’єтнамки або сандалі на низькій підошві. Інше взуття теж повинне бути вільним, оскільки в спеку ноги набрякають.

На вулиці носіть сонцезахисні окуляри.

Ще деякі поради:

- Знаходячись на вулиці, більше перебувайте в тіні.

- Частіше обприскуйте простір навколо вас холодною водою з пульверизатора.

- Коли дуже спекотно, покладіть на плечі мокру хустку.

- Частіше вмивайтеся чи обмивайтеся прохолодною водою.

Про запобігання сонячним і тепловим ударам у дітей, можна ознайомитися в пам’ятці, перейшовши за цим посиланням.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 559 | Додав: stanislav4450 | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Серпень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0