28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2017 » Червень » 18 » Якщо любите гриби, то пам’ятайте!
19:03
Якщо любите гриби, то пам’ятайте!

Здавна гриби вважаються поживним і корисним харчовим продуктом. Страви з грибами, сушені, мариновані гриби прикрасять будь-який святковий стіл.

Період збирання грибів в Україні триває від травня до листопада, тобто складає майже 6 місяців. Гриби можна збирати самому або придбати на ринку, в магазині.

Слід пам'ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли збирають та вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби відносяться до швидкопсувних продуктів, тому їх необхідно переробляти в день збору. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год при температурі не вище 10°С. Пов'язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних хвороботворних мікроорганізмів.

Консервувати можна практично будь-які дарунки природи. Головне -дотримуватися при цьому правил гігієни. Особливий випадок - гриби. Їх украй важко повністю відмити від часточок ґрунту, у якому можуть знаходитися спори ботулізму. До того ж, у домашніх умовах неможливо досягти такої стерилізації, як на промисловому підприємстві. Тому вдома, тим більше на дачі, гриби краще сушити, варити, солити, маринувати, не закупорюючи банки герметичними кришками, адже збудник ботулізму розвивається тільки за відсутності кисню.

Для запобігання можливості отруєння грибами необхідно дотримуватись наступних порад:

• Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні;

• Грибів, які ви не знаєте або тих, що викликають найменший сумнів, не варто брати взагалі;

• Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби. Обов'язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці;

• Неприпустимо вживати гриби, зібрані в екологічно небезпечних місцях (уздовж автошляхів, залізничних колій, лісопосадок, у промислових зонах тощо);
• Не класти до кошика зіпсовані, зів’ялі, висохлі, перерослі гриби, щоб вони не забруднювали плодові тіла інших;
• Не варто купувати гриби поза ринками та у випадкових осіб;

•Не викидайте недоїдених грибів. Лабораторний аналіз цих грибів при отруєнні допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм:

• Не рекомендується консервувати гриби під герметичні кришки в домашніх умовах, а також забороняється реалізовувати консервовані гриби домашнього виготовлення.

Якщо Ви вирішили придбати гриби на ринку (свіжі, сушені або мариновані), то вимагайте у продавця висновок державної лабораторії ветеринарно - санітарної експертизи на ринку згідно ч.8, ч.10 пункту 40 правил торгівлі на ринках.

Пам’ятайте:уважне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких основа для запобігання отруєння грибами.

 

С. ЛУМЯНИК,

в.о.начальника управління Держпродспоживслужби

в Олександрійському районі

 

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 377 | Додав: stanislav4450 | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [236]
Пошук
Календар
«  Червень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0