28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » Новини ветеринарної служби

        Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області провело нараду за підсумками роботи за 2018 рік. Захід пройшов під головуванням начальника районного управління Станіслава Лум’яника. У нараді взяв участь перший заступник голови Олександрійської районної державної адміністрації Юрій Коваль.

С. Лум’яник окреслив основні напрямки діяльності управління, зупинився на підсумках роботи працівників ветеринарної медицини району та завданнях на 2019 рік.

Олександрійський район є благополучним щодо захворювання тварин на туберкульоз, лейкоз, сибірку. Планується приділити значну увагу недопущенню африканської чуми свиней на території району, проведенню щеплень великої рогатої худоби, дрібної рогатої худоби та коней проти сибірки, поголів’я птиці – проти хвороби Ньюкасла.

Актуальним питанням визначено боротьбу зі сказом тварин. Доповідач зазначив, що вакцина наявна в достатній кількості, тож необхідно забезпечити проведення щеплень усього поголів’я котів та собак у районі.

заході взяли участь спеціалісти Олександрійського районного управління Держпродспоживслужби області, а також представники Олександрійської районної державної лікарні ветеринарної медицини та Олександрійської міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 277 | Додав: stanislav4450 | Дата: 04.02.2019

          Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертає увагу суб’єктів господарювання на розміри штрафів за порушення законодавства про харчові продукти та корми у 2019 році. Закон «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин» від 18.05.2017. №2042-VIII встановлює жорсткі санкції за правопорушення у сфері безпечності харчових продуктів. Зокрема сума штрафу для юридичних осіб може сягати 208 тис. грн залежно від скоєного правопорушення.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 300 | Додав: stanislav4450 | Дата: 18.01.2019

        Скоро велике свято різдвяно-новорічного циклу – Хрещення Господнє. В Україні на це свято освячують воду. Іноді освячення проводиться прямо на водоймах у спеціально пробитих ополонках, в які, після освячення, віряни занурюються. Здавна вірили, що хворі зможуть одужати від води під час купання. Наші предки вважали, що вода у Водохресну ніч набирає цілющу силу.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 280 | Додав: stanislav4450 | Дата: 16.01.2019

           Начальник Олександрійського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Станіслав Лум’яник взяв участь в нараді з епізоотичних питань. Він проаналізував епізоотичну ситуацію щодо захворювання тварин на сказ, зазначивши зокрема, що з метою недопущення поширення захворювання з 18 жовтня по 14 листопада в Олександрійському районі було проведено пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин, регулярно проводяться й інші профілактичні заходи. Доповідач зазначив, що основним носієм захворювання є червона лисиця. Вона заражає бродячих тварин, які потім переносять збудник до домогосподарств.

Нарада відбулася під головуванням першого заступника голови районної державної адміністрації Юрія Коваля. У заході також взяли участь голова президії Олександрійської районної організації Українського товариства мисливців та рибалок Володимир Гордовий, в.о. начальника Олександрійської міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби Галина Живанова та спеціалісти ветеринарної медицини Держпродспоживслужби.

Довідково. Сказ - це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується враженням центральної нервової системи й завжди закінчується смертю. Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

Основним методом боротьби зі сказом є щеплення. Його необхідно робити щорічно всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, оплатити треба лише необхідні витратні матеріли (шприц тощо). Для проведення щеплення проти сказу для тварин необхідно звернутися до державної лікарні ветеринарної медицини в області.

Запобігти захворюванню на сказ можна за умови виконання простих, але важливих правил:

  1. Якщо вас вкусила тварина, її в жодному разі не треба вбивати. Тварину слід тримати ізольовано і спостерігати за нею протягом 10 днів або доставити для спостереження до державного закладу ветеринарної медицини. У разі укусу домашньою твариною з’ясуйте її господаря та адресу. Це допоможе уникнути щеплень, оскільки за твариною можна встановити ветеринарний нагляд.
  2. Слід пам'ятати, що кожна дика тварина, яка поводить себе незвично (наближається до людей, тварин, населеного пункту) є підозрілою щодо захворювання на сказ. У разі виявлення таких тварин необхідно обов’язково сповістити територіальний орган Держпродспоживслужби.
  3. Купівля, продаж, показ на виставках і виводках, а також перевезення в інші населені пункти всіма видами транспорту собак, котів та інших тварин можливі тільки за наявності ветеринарного паспорта з відміткою про імунізацію проти сказу, що проведена не більше 12 місяців тому і не менше 30 днів до вивозу.
  4. Якщо під час укусу був пошкоджений одяг на людині, його слід обробити гарячою праскою.
Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 263 | Додав: stanislav4450 | Дата: 19.12.2018

                         За 10 місяців поточного року на території Олександрійського району на вітряну віспу захворіло 106 осіб, що на 7 % більше, ніж за аналогічний період минулого року. Найчастіше захворювання реєструвалось в дітей, які відвідують організовані колективи.

Вітряна віспа (вітрянка) – це гостре інфекційне захворювання, що спричиняється вірусом та характеризується підвищенням температури тіла і плямисто - пухирцевим висипом на шкірі та слизових оболонках. Вірус дуже летючий, особливо комфортно почуває себе в закритих, малопровітрюваних, теплих приміщеннях, де знаходиться велика кількість людей. Джерелом інфекції є хворий на вітряну віспу, починаючи з 1 – 2-го дня інкубаційного періоду і до 6-го дня після останньої появи висипу. Джерелом захворювання може бути також хворий на оперізуючий лишай.

Механізм передачі при вітряній віспі – повітряно-краплинний, передається на відносно далекі відстані (через сусідні кімнати і квартири). Внаслідок малої стійкості збудника через третю особу та предмети, з якими стикався хворий, не передається. Інкубаційний період триває від 10 до 21 дня, найчастіше 14 днів. Хвороба розвивається швидко, з’являється такі симптоми як температура, млявість, головний біль і висип.

Вітряну віспу прийнято вважати дитячим захворюванням, адже більшість людей хворіє нею у віці 5-10 років. У цей період дитина легко справляється з цим захворюванням і набуває імунітет на все життя. У підлітків і дорослих інфекція може протікати вже у більш важкій формі та з непередбачуваними наслідками. Тому при виявлені перших ознак вітрянки у дорослому віці необхіоно негайно звернутись до лікаря для встановлення діагнозу та призначення лікування.

Для попередження розповсюдження вітряної віспи в колективі необхідно вживати протиепідемічні заходи:

- недопущення хворої дитини в заклад, а у разі підозри – ізоляція хворої дитини;

- обмежувальні протиепідемічні заходи в організованих колективах вводять для дітей до 7 років, які були в контакті з хворим на вітряну віспу і не хворіли на вітряну віспу, термін від 11 до 21 дня від моменту контакту.

- під час карантину проводять постійне спостереження за контактними особами;

- проводять вологоге прибирання в приміщеннях з частим провітрюванням.

Крім того, батьки повинні також проводити профілактичні заходи (прибирання, провітрювання) та спостерігати за дитиною: проводити огляд шкіри та слизових оболонок на наявність висипань, вимірювання температури тіла, з метою своєчасного виявлення захворювання.

Для специфічної профілактики вітряної віспи застосовують живу атенуйовану вакцину, проте в Україні планову імунопрофілактику вітряної віспи не проводять.

 

 

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного

законодавства Олександрійського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 282 | Додав: stanislav4450 | Дата: 09.11.2018

       Торгівля у непристосованих місцях безпосередньо забороняється та вважається стихійною. Стихійна торгівля давно вже стала невід’ємним атрибутом життя. Зазвичай, стихійні ринки підтримуються певною частиною суспільства- бажання людей зекономити та поласувати чимось домашнім.Здавалося б, що поганого в тому щоб зранку вийти на стихійний ринок та купити -свіже молоко, сир,сметану зручно і швидко. Але не завжди безпечно. Досить часто молоко реалізують у пластикових пляшках невідомого походження, не виключено, що їх було знайдено на смітниках, можливо, використовували для різних хімічних засобів. Молоко та молочні продукти продається від тварин ,які не проходять щорічні діагностичні дослідження та щеплення можуть бути хворими на небезпечні хвороби спільні для людей та тварин такі як лейкоз та туберкульоз.

Ринки відіграють важливу роль у задоволенні потреб споживачів, особливо у сільськогосподарських продуктах їх продаж здійснюється з додержанням ветеринарно-санітарних правил.

На ринках дозволяється продавати молоко і молочну продукцію, отриману від власних чи фермерських господарств, за наявності відповідних ветеринарних документІв, що підтверджують їх якість і безпеку (ветеринарна довідка чи ветеринарне свідоцтво - форма №2, які видаються один раз на місяць) де зазначається клінічний огляд тварини, дослідження на мастит,результати щорічного проведення діагностичних досліджень та щеплень та благополуччя,щодо епізоотичного стану місцевості - виданої спеціалістом ветеринарної медицини державної установою ветеринарної медицини за місцем вироблення продукції. Згідно п.5.7 ветеринарно-санітарних правил для ринків молоко, масло, сметана, сир повинні доставлятися для продажу в чистому посуді (скляному, глиняному, глазурованному, алюмінієвому, емальованому), щільно закритому кришками.

Бережіть здоров’я своє та близьких людей.

Начальник Олександрійської районної державної лікарні ветеринарної медицини

 Дробот О.В.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 297 | Додав: stanislav4450 | Дата: 07.11.2018

       До Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надходять скарги від мешканців області щодо погіршення самопочуття у зв’язку з тим, що їхні сусіди, односельці, інші жителі населених пунктів спалюють сухе листя, траву та сміття.

Осінь – пора збирання врожаю та прибирання на присадибних ділянках та городах. Однак деякі громадяни після такого прибирання спалюють листя та суху рослинність на городах. Особливло полюбляють це робити у вечірній час. Внаслідок цього інші жителі задихаються від диму й смороду.

Під час горіння сухої трави, листя виділяється безліч шкідливих речовин, від яких потерпають всі, хто змушений вдихати ці речовини. Це також завдає величезної шкоди довкіллю, створює загрозу для життя рослинного і тваринного світу.

Держпродспоживслужба області застерігає: під час прибирання присадибних ділянок і городів утримуйтесь від спалювання листя, рослинності, сухостою тощо. Нагадуємо, що такі дії заборонені законодавством України та передбачають адміністративну та кримінальну відповідальність з накладанням штрафів.

У разі виникнення задимленості рекомендуємо:

- обмежити перебування на відкритому просторі, тримати зачиненими вікна, дверні та віконні отвори завішувати вологою тканиною;

- частіше проводити вологе прибирання в приміщеннях та використовувати ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря;

- промивати ніс і горло;

- у разі виникнення симптомів гострого захворювання або нездужання (утруднене дихання, задишка, кашель, безсоння) необхідно звернутися до лікаря;

- не забудьте потурбуватися і про своїх улюбленців: якщо у вас є собака чи кішка, тримайте їх у закритому від диму приміщенні.

Пам’ятайте, спалюючи листя, ви шкодите довкіллю, людям та порушуєте закон!

 

За матеріалами сайту Головного управління ДПСС в Кіровоградській області

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 277 | Додав: stanislav4450 | Дата: 26.10.2018

       Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертає увагу суб’єктів бізнесу у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг на виконання Постанови Кабміну від 29.09.2010 року № 878, відповідно до якої суб’єкти господарювання повинні здійснити перехід на обов’язкове приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків.

Винятками є заклади з торговельною площею до 20 квадратних метрів (крім автозаправних станцій); торгові точки у населених пунктах, де проживає менше 25 тис. осіб; заклади громадського харчування закритого типу, які обслуговують учнів, студентів, викладачів вищих, професійно-технічних чи загальноосвітніх навчальних закладів, працівників промислових підприємств та ін.

Відмова прийняти для розрахунку банківську картку споживача є прямим порушенням п. 2 ст. 17 Закону України «Про захист прав споживачів», згідно з яким продавцю (виконавцю) забороняється у будь-який спосіб обмежувати використання споживачем електронних платіжних засобів. За порушення цього права споживача відповідно до п. 12 ст. 23 Закону України «Про захист прав споживачів» на суб’єкта господарювання накладається штраф у розмірі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отож, якщо вам не дають можливості розрахуватися банківською карткою в кафе чи в магазині, притримуйтеся наступного алгоритму дій:

  1. Дізнайтесь реквізити суб’єкта господарювання. Це можна зробити у «Куточку споживача». Вам потрібні місцезнаходження, назва, ІПН чи код ЄДРПОУ.
  2. Оформіть лист-скаргу, в якому обов’язково опишіть порушення (вкажіть дату здійснення порушення та його суть, питання, зауваження, прохання чи вимоги); зазначте реквізити суб’єкта господарювання; вкажіть ваші контактні дані.
  3. Надішліть лист-скаргу до Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області: поштова адреса - вул. Тараса Карпи, 84, м.Кропивницький, 25006 або електронна адреса - gudpss@kr.consumer.gov.ua

Скористайтесь цією інструкцією та відстоюйте свої права.

За матеріалами сайту Головного управління ДПСС в Кіровоградській області.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 295 | Додав: stanislav4450 | Дата: 25.10.2018

До Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надійшло звернення від споживачки, яка в магазині придбала масло солодковершкове з вмістом жиру 73%, але вдома засумнівалася в його походженні.

 

2

 

На упаковці його виробником вказано ТОВ «Молочний комбінат Соколоський» (орфографія збережена. –Держпродспоживслужба області), потужність розташована в с.Соколівське Кіровоградського району. З метою перевірки зазначеної інформації та встановлення походження харчового продукту спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області разом з представниками Національної поліції провели обстеження магазину, в якому було придбане масло.

Під час вивчення документів та баз даних суб’єктів господарювання встановлено, що за юридичною адресою, вказаною на упаковці (м. Кропивницький, проспект Промисловий, 19) було зареєстроване підприємство, яке з 09.01.2018 року припинило свою діяльність. Дані про провадження господарської діяльності іншими суб’єктами господарювання за цією адресою відсутні.

 

3

 

Оскільки на упаковці масла місцем розміщення потужності зазначене с.Соколівське Кіровоградського району, місцевій сільській раді було направлено лист щодо функціонування підприємства зі схожою назвою - ТОВ «Молочний комбінат «Соколівський». Згідно з відповіддю Соколівської сільської ради цей суб’єкт господарювання вже декілька років не здійснює діяльності.

На підставі вищевикладеного та керуючись п.5 ч.1 ст.11 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області направило виявлену інформацію до Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області для вжиття заходів щодо встановлення походження продукту, його постачальників та осіб, причетних до можливої його фальсифікації, відповідальність за яку передбачена положеннями ст.227 та ст.229 Кримінального кодексу України за умисне введення в обіг на ринку України небезпечної продукції; незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару тощо.

 

4

 

На підставі вищевикладеного є всі підстави для висновку про фальсифікацію продукту. Держпродспоживслужба області наголошує: ТОВ «Молочний комбінат Соколоський» не зареєстроване, а ТОВ «Молочний комбінат «Соколівський» припинило свою діяльність. Тож від придбання масла неіснуючих виробників слід утриматися.

У разі виникнення підозри на фальсифікацію продукції можете направити звернення до Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області (поштова адреса: 25006, м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84 або e-mail: gudpss@kr.consumer.gov.ua

За інформацією сайту Головного управління ДПСС в Кіровоградській області.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 306 | Додав: stanislav4450 | Дата: 24.10.2018

       У ніч з 11.10.2018 на 12.10.2018 до ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області надійшло повідомлення про загибель корови у с. Миколаївка-Новоросійська Саратського району Одеської області.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 282 | Додав: stanislav4450 | Дата: 17.10.2018

« 1 2 3 4 5 6 ... 26 27 »
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0