28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2012 » Липень » 7 » ОТРУЄННЯ БДЖІЛ - ЦЕ ЗЛОЧИН
07:00
ОТРУЄННЯ БДЖІЛ - ЦЕ ЗЛОЧИН
ОТРУЄННЯ БДЖІЛ  - ЦЕ ЗЛОЧИН
 
        Бджільництво  -   галузь  сільськогосподарського  виробництва, основою функціонування   якої   є   розведення,   утримання   та використання    бджіл    для    запилення   ентомофільних   рослин сільськогосподарського призначення ,  підвищення  їх  урожайності та виробництво харчових продуктів і сировини для промисловості.
        Мед та інші продукти бджільництва є чудовим даром природи, у створенні яких беруть участь рослини і бджоли. Ці продукти мають високі харчові та лікувальні властивості. Цінність бджолопродуктів обумовлюється концентрацією в них біологічно-активних речовин, вітамінів, мінеральних сполук, мікроелементів, гормонів, ферментів, незамінних амінокислот - всього 400 сполук. Регулярне вживання цих дарів природи відновлює та стимулює життєдіяльність багатьох систем органів: нервової, серцево-судинної, травної, опорно-рухової та інших. Тому  вживання меду, пилку, прополісу, маточного молочка та інших бджолопродуктів омолоджує організм, продовжує життя та лікує від багатьох хвороб.
       В даний час багато шкоди приносить бджільництву несанкціоноване використання агропідприємствами , в т.ч. фермерами одноосібниками, нашого району отрутохімікатів  під час  обробки сільськогосподарських культур, що призводить до отруєння бджіл.
      Як відомо, будь – яку надзвичайну ситуацію набагато легше попередити, ніж проводити ліквідацію її наслідків. 

      Згідно Закону України «Про бджільництво» ст.. 37 фізичні та  юридичні  особи,  які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин,  зобов'язані не пізніше  ніж за  три  доби  до  початку обробки через засоби масової інформації попередити про це сільську ( селищну) раду, пасічників,  пасіки яких знаходяться на відстані  до   десяти   кілометрів   від   оброблюваних   площ.   При  цьому повідомляється дата обробки,  назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

      Головним державним інспектором ветеринарної медицини  Олександрійського району  Лум'яником С.В.  та начальником – головним державним  інспектором захисту рослин Олександрійського району  Лавро І.С. були написані спільні листи  всім керівникам підприємств, щодо  дотримання  діючих нормативно – правових актів, що передбачають охорону бджіл, водойм, навколишнього природного середовища  від отруєнь, а також            

сільським та селищним головам, щодо  своєчасного сповіщення зареєстрованих пасічників,  не пізніше ніж за три доби до початку проведення обробки полів, для ізолювання пасічниками бджіл, вивозу кочових пасік у безпечне місце.

       З метою запобігання отруєнню бджіл пасічникам, що зареєстровані на території сільської чи селищної ради, необхідно звернутися до органів місцевої влади з колективними заявами про попередження сільськогосподарських виробників про неприпустимість обробки квітучих медоносних рослин, про можливі наслідки від отруєння та відшкодування завданої шкоди. Звичайно, якщо вже сталося отруєння бджіл то необхідно запропонувати «горе – фермеру» відшкодувати завдані збитки добровільно.
Якщо ж він не погодиться, то негайно слід починати процедуру зі збирання доказів. 
      По-перше треба звернутися до сільського (селищного) голови з офіційною заявою про створення комісії для обстеження пасіки та обробленого отрутохімікатами поля і відбирання зразків для проведення дослідження. Комісія обстежує повністю всі бджолині сім'ї пасіки та робить висновок про повну чи часткову втрату бджіл та відбирає зразки підмору бджіл. Зразки підмору бджіл та зразки рослин надсилаються до Харківської або Одеської регіональних державних лабораторій ветеринарної медицини для проведення експертизи. Вартість дослідження близько п’ятисот гривень.
      Підтвердженням факту, що пасіка дійсно належить саме вам, у суді буде ветеринарно – санітарний паспорт пасіки  обов’язковими щорічними відмітками про кількість бджолиних сімей та їх стан. У ветеринарно – санітарному паспорті обов’язково повинна міститись інформація (не пізніше ніж за шість останніх місяців) щодо : характеристики пасіки, її ветеринарно – санітарного стану, епізоотичного благополуччя, лабораторних досліджень і лікувально – профілактичних заходів. Також доказом того, що ви є власником пасіки, слугує довідка з сільської (селищної) ради із зазначенням точної адреси та кількості бджолиних сімей.
       Інформацію про те, кому належить оброблене отрутохімікатами поле, якої воно площі, яка культура на полі посіяна та на якій відстані поле розміщене від пасіки, ви можете отримати у відділі Держкомзему або у сільській (селищній) раді.
       Доказами того, що господарство використовувало для обробки сільськогосподарських  угідь той чи інший препарат, слугує журнал обліку пестицидів та біопрепаратів цього підприємства. Крім того, використання хімічних препаратів без дозволу санітарно – епідеміологічної станції (СЕС) тягне за собою адміністративну відповідальність, тому ви можете звернутися до районної СЕС із заявою про перевірку законності використання агрофірмою того чи іншого препарату.
     Доказами завданої шкоди є довідка районної зареєстрованої пасічницької організації  про вартість бджіл та продуктів бджільництва, а також довідка про те, скільки ви могли б отримати від бджіл, якби вони не загинули.
      Після збору всіх необхідних документів подається позовна заява до суду.
      За порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за  собою дисциплінарну,  адміністративну,  цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України.
 
 
 
Начальник управління ветеринарної медицини
в Олександрійському районі
С.В.Лум'яник 
 
 
 
 
 
 
Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 1403 | Додав: stanislav | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0