28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2018 » Вересень » 10 » Смертельна для свиней хвороба – африканська чума !!!
07:32
Смертельна для свиней хвороба – африканська чума !!!

В Україні продовжує поширюватись африканська чума свиней, лише з початку 2018 року зареєстровано всього 109 випадків.З початку 2012 року на території України зареєстровано 420 випадків АЧС. Станом на 31 серпня 2018 року карантин продовжує діяти у 36 неблагополучних пунктах по АЧС – в 10 областях України (Одеській (14), Херсонській (4), Донецькій (4), Сумській (4), Полтавській (3), Черкаській (2), Рівненській (2), Запорізькій (1), Миколаївській (1) та Київській (1)).Втрати від цього «мору» не обмежуються збитками окремих домогосподарств та бюджету. До цього додаються ще й зниження експорту свинини та інвестиційної привабливості сектора. Враховуючи динаміку поширення захворювання впродовж 2014–2018 років – це здатність вірусу АЧС за короткий проміжок часу поширюватися на значні території.

Африканська чума свиней (АЧС,) — контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю. АЧС достатньо легко передається від хворої до здорової тварини. В умовах України лише домашні та дикі свині можуть хворіти на АЧС, усі інші тварини не сприйнятливі до збудника цієї хвороби але можуть переносити збудник.

Є три основних джерела поширення АЧС:

- перше – дика фаунакщо не брати до уваги 2012 рік, коли АЧС була занесена нам із м’ясною продукцією, то надалі, в північних та східних областях України вона з дикої фауни перекинулась на свійських свиней). Це відбувається або через людину, або через те, що впольованого дикого кабана не відправляли на дослідження, а потім рештки згодовували свійським свиням;

- друге джерело захворювання – це перевезення свинейкщо хвора свиня перевозиться з одного району в інший, так з’являється ще один неблагополучний пункт);

- і третій вектор – це перенесення з м’ясною продукцією ( якщо з тих чи інших причин не відбулось на 100% вилучення зараженої свинини, м’ясо піддавалось невисокій температурній обробці (в’ялення, копчення чи соління) і рештки продуктів харчування потім були згодовані свиням, вони можуть заразитися). Так як вірус переноситься в м’ясній продукції і може «спрацювати» і через півроку. Вірус АЧС надзвичайно стійкий до широкого діапазону температур і кислотно-лугової реакції середовища. У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м'ясі від хворих тварин - до 155 днів, в копченій ковбасі та шинці - до 5 місяців, більше 3 місяців - у гною, до 4-8 місяців в ґрунті. Залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища таких як висихання та гниття. Охолодження (особливо заморожування) – консервує, в глибоко заморожених тушах свиней тривалість виживання сягає 15 років.

Як власники свиноферм можуть убезпечити себе від спалаху АЧС?

По-перше це чітко дотримуватись вимог Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, а саме дотримуватись правил біобезпеки та «закритого» режиму роботи. Виконувати елементарні засоби убезпечення і для простих людей: санпропускники, душові кабінки, прання спецодягу на території свиноферми. Коли ви виходите в поле чи в ліс, де можуть бути дикі кабани, то потім ви можете занести вірус на взутті чи одязі. Тому перед тим, як зайти до свинарника, треба обов’язково перевдягатися та перевзутись. А харчі, які згодовуються свиням з рештками харчування, повинні проходити температурну обробку – кип’ятіння. Це найголовніші заходи, які могли б істотно знизити ризик занесення збудника АЧС.

Що необхідно зробити громадянину у якого захворіли або масово померли свині? У такому випадку треба негайно повідомити спеціаліста ветеринарної медицини, який обслуговує даний населений пункт, начальника Олександрійського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області С. Лум’яника (тел. 0507420128), або начальника Олександрійської районної державної лікарні ветеринарної медицини О.Дробот (тел. 068 8953197). В разі підтвердження діагнозу на африканську чуму необхідно ізолювати свиней , не допускати в приміщення до них інших тварин (котів,собак), щоб не рознести далі вірус.

Бережіть тварин і пам’ятайте що економічні втрати значні при АЧС не тільки ваші, а й села, району, області і в цілому по Україні.

 

 

 

С.Лум’яник, В.Васілова

Олександрійське районне управління
Головного управління

Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 282 | Додав: stanislav4450 | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0