28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2012 » Лютий » 13 » Ставкова риба-може бути небезпечною!
14:27
Ставкова риба-може бути небезпечною!

Ставкова риба-може бути небезпечною!

                                                                                          

   Рибне господарство - це традиційна в Україні галузь, розвиток якої почався більш як 200 років тому назад.  Рибництво відіграє важливу роль в економіці країни, оскільки є постачальником риби для харчування людей та сировини для різних галузей народного господарства України.

За даними літературних джерел і міжнародними медичними нормами, одна людина за рік має споживати 20кг риби і рибної продукції. Все населення України щороку потребує для харчування близько 1млн тонн риби й рибної продукції, з них прісноводної-240-300 тис. тонн.   

 Одним із найважливіших напрямів вирішення цієї проблеми є епізоотологічне благополуччя рибницьких господарств та водойм різних форм власності.

На відміну від ссавців, у риб – пойкілотермних тварин всі функціональні процеси залежать від температури навколишнього середовища.  Вода, в якій живе риба характеризується певним числом факторів, які впливають на її стан здоров’я. Зміни хімічних, фізичних та цілої низки інших умов в середовищі проживання може призвести до різних порушень в організмі риб і  зпровокувати виникнення захворювання. Відомо, що належний епізоотологічний стан у господарстві дозволяє збільшити рибопродуктивність водойм на 8-10%.

Хвороби риб завдають значних збитків рибному господарству України внаслідок зниження рибопродуктивності водойм, загибелі мальків, цьоголіток чи одноліток, недоотримання запланованої товарної маси і вибракування її через псування товарного виду.

Риба в свою чергу може бути джерелом різних інфекційних захворювань які передаються людям: холерного вібріона, лепри (збудника прокази), туберкульозної палички , може накопичувати  в своєму тілі різні хімічні речовини - глюкозиди, кислоти, феноли, хлорні сполуки, гази (сірководень та метан ). Токсини синьо - зелених водорослів попавши в організм риби роблять її не тільки токсичною для тварин та людей, а й обумовлюють захворювання та загибель її самої. Часто риба може бути вражена збудниками-аеромонозами (сальмонели, стафілококи, вібріози, клостридії) що викликають тяжкі  харчові отруєння  в людей.

   По даним літератури промислова риба є потенційним носієм 27 видів  гельмінтів, що представляють загрозу для здоровя людей.  Найбільш небезпечні з них це збудники опісторхозу, діфілоботріозу , клонорхозу , парагонімозу та інші.

    На підконтрольній території  управління ветеринарної медицини в Олександрійському районі знаходяться 57 ставків різної форми власності, і одним з головних завдань є постійний ветеринарно- санітарний контроль рибних господарств. Згідно розпорядження Головного державного інспектора ветеринарної медицини України  № 60 від 25.04.2005 року           «Про дослідження риби вітчизняного виробництва» орендарі ставків зобов’язані 2 рази на рік проводити ветеринарно-санітарну оцінку, тобто дослідження в районній державній лабораторії ветеринарної медицини всіх видів риб та інших

гідробіонтів за показниками передбаченими Обов’язковим мінімальним переліком, а води-за гідрохімічними показниками.

Та один раз на рік проводити дослідження риби та води  на наявність в ній антибіотиків, солей важких металів, пестицидів, радіонуклідів та залишкових кількостей ветеринарних препаратів в  Кіровоградській регіональній державній лабораторії ветеринарної медицини, дослідження ці платні.

Але нажаль не всі орендарі ставків розуміють важливість проведення досліджень. Завдяки їхньому халатному відношення до вирощеної продукції, в рибу  попадають отруйні речовини , які можуть викликати отруєння людей, також через рибу можна захворіти різними інвазійними захворюваннями

такими як опісторхоз - паразит розвивається в м’язах риби і при її поїданні людина починає хворіти на цю небезпечну хворобу.

Управління ветеринарної медицини району ще раз нагадує про небезпеку купівлі риби на стихійних ринках та в інших невстановлених для цього місцях.

При купівлі риби покупці повинні звертати увагу на наявність ветеринарних документів, що засвідчують якість продукції , і пам’ятайте що риба як і друга продукція може принести  користь  організму, а може і небезпеку.

 

 

 

 

 Начальник управління

ветеринарної медицини

в Олександрійському районі                                                                                С.В. Лумяник

 

 

 

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 1463 | Додав: stanislav | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0