28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2012 » Серпень » 28 » Увага! Африканська чума свиней
11:16
Увага! Африканська чума свиней

21 серпня відбулося засідання районної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії за участі голови комісії, заступника очільника РДА Сергія КОРЕНЮКА, членів комісії, керівників агроформувань, завідуючих держустановами ветеринарної медицини, приватних власників поголів’я свиней. Причиною проведення засідання стало виявлення на території України випадку захворювання свиней на африканську чуму. 

З доповіддю про посилення заходів щодо діяльності свиноферм у «закритому» режимі роботи та недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на територію Олександрійського району виступив головний державний інспектор ветеринарної медицини району Станіслав ЛУМ’ЯНИК. Він поінформував присутніх, що 31 липня 2012 року на приватному подвір’ї мешканця с. Комишуватка Запорізької області, методом дослідження патологічного матеріалу від трьох полеглих тварин, виявлено перше в Україні вогнище АЧС (африканська чума свиней). За словами  Станіслава Васильовича, африканська чума свиней не несе загрози для людей — люди африканською чумою не хворіють, а от тварин врятувати не вдасться, бо це невиліковна хвороба і проти неї немає вакцини. Увагу фахівців та фермерів було також привернуто до інформації щодо виявлення генетичного матеріалу вірусу в зразках, відібраних, як з мисливських господарств, так і від тварин, що загинули в приватному секторі та фермерських господарствах Запорізької області. Унаслідок цього 31 липня в осередку виникнення хвороби був введений карантин, перекриті під'їзди до села, в якому знаходиться господарство.

Станіслав Васильович зазначив, що у першому півріччі поточного року фахівцями управління ветеринарної медицини виявлено ряд порушень в утриманні свинопоголів’я у деяких господарствах. Зокрема, це недотримання «закритого» режиму роботи господарств, відсутність належного контролю за станом переміщення тварин та продукції тваринного походження, порушення ветеринарно-санітарних правил тощо. Відповідно до адміністративної відповідальності притягнуто 8 посадових осіб на суму 1292 грн.  Але С. ЛУМ’ЯНИК підкреслив, що у разі виникнення захворювання на нашій території, а це може статися лише з причини халатного ставлення до своїх обов’язків та недотримання певних правил утримання тварин, збитки сільгоспвиробників можуть бути колосальними. Адже у певному радіусі біля вогнища АЧС буде не тільки знищено свинопоголів’я, а й заборонено вивозити і продавати будь-яку сільськогосподарську продукцію місцевого виробництва. Тому сьогодні до цього питання треба поставитися з величезною відповідальністю.

Враховуючи серйозність ситуації,  головний державний інспектор ветеринарної медицини району С. ЛУМ’ЯНИК звертається до всіх громадян, які утримують свиней у фермерських та приватних господарствахтерміново повідомляти в Держветслужбу про випадки падежу тварин і підозри на їхнє захворювання. Не можна годувати свиней харчовими відходами тваринного походження в непровареному вигляді. Не слід допускати купівлю - продаж продуктів тваринного походження на стихійних ринках, а також контакту власних тварин із дикими тваринами та сторонніми особами.

Також Станіслав ЛУМ’ЯНИК запропонував тим господарникам, які мають свинопоголів’я, але не в змозі дотримуватись всіх правил і стандартів утримання, перепрофілюватися. Крім того, він попередив, що в майбутньому про проведення перевірки господарств фахівцями ветеринарної служби повідомлятися не буде.

Голова  районної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії Сергій КОРЕНЮК, у свою чергу наголосив: «Якщо у даній ситуації спрацюють без винятку всі і спрацюють так, як треба, дотримуватимуться всіх правил утримання тварин і правил безпеки, то збережуть не тільки своє поголів’я, а й всю галузь від величезних втрат».

 

З метою недопущення занесення збудника АЧС на територію Олександрійського району державна надзвичайна протиепізоотична комісія при ОРДА прийняла ряд рішень. Зокрема:  дотримуватись роботи свиногосподарств у "закритому" режимі роботи, жорстко контролювати рух та облік свинопоголів’я на території району, особливу увагу звернути на дрібні свиногосподарства різної форми власності та чисельність поголів’я свиней у приватному секторі; заборонити вільний вигул свиней, утримання їх у літніх таборах та годівлю харчовими відходами тваринного походження без попереднього обеззараження шляхом проварювання під контролем фахівців ветеринарної медицини; вжити заходів по недопущенню торгівлі продуктами тваринного походження на стихійних ринках.

  


Джерело: офіційний сайт  Олександрійської районної державної адміністрації

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 596 | Додав: stanislav | Рейтинг: 1.0/1
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0