28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2017 » Липень » 14 » УВАГА СИБІРКА!!!
07:45
УВАГА СИБІРКА!!!

            В Україні ситуація щодо сибірки досить складна, пов'язана з наявністю старих неблагополучних захоронень тварин, що створює постійну потенційну загрозу відносно появи хвороби серед тварин і людей . Так відповідно до офіційного повідомлення Держпродспоживслужби в Сумській області в с.Миропілля , Краснопільського району в трупах овець виявили – сибірку.

Сибірка (Anthrax, сибірська виразка, телій) - гостре інфекційне захворювання усіх видів сільськогосподарських, домашніх і диких тварин, що характеризується гарячкою, септицемією, інтоксикацією організму, серозно -геморагічним запаленням підшкірної та субсерозної сполучної тканин і внутрішніх органів, утворенням набряків та карбункулів. На сибірку хворіє  і людина. Зараження людини сибіркою  відбувається під час догляду за хворими на сибірку тваринами, проведення вимушеного забою, обробки туш та шкур хворих тварин. Значна частина людей інфікується під час продажу контамінованого спорами сибірки м'яса, приготування та споживання їжі з нього, використання інфікованих шкіряних виробів. У людей захворювання на сибірку спостерігається переважно в карбункульозній формі, однак може проявлятися в кишковій чи легеневій формі. При ураженні легень спостерігається пневмонія з кров'янистим харкотинням і задишкою, при кишковій формі - блювання, болі в попереку, кров'янисті рідкі випорожнення.

       Джерелом збудника інфекції є хворі тварини, що виділяють у зовнішнє середовище з кров'янистою рідиною, фекаліями, сечею, молоком, слиною безліч бацил сибірки. Особливо небезпечними є несвоєчасно й неправильно прибрані розтяті трупи загиблих від сибірки тварин та їхні шкіра, шерсть, щетина, кістки, роги, які зумовлюють контамінацію спорами пасовищ, водопоїв, ґрунту, скотних дворів і формування тривалих осередків сибірки. Хижі тварини та різні птахи можуть переносити частини інфікованого трупа на значні відстані й сприяти поширенню сибірки. Собаки здатні заносити кістки та залишки трупа безпосередньо на територію господарств і ферм. Небезпечними осередками сибірки є старі забуті захоронення загиблих від сибірки тварин, звідки спори можуть виноситися на поверхню ґрунту під час весняного паводку та сильних дощів. Причиною виникнення сибірки взимку може бути зібране з неблагополучних луків і пасовищ сіно. Переносчиками збудника сибірки можуть бути і кровосисні комахи.

   Спори сибірки можуть зберігаються десятки, а то і сотні років.

Служба ветеринарної медицини може захистити від сибірки  - для цього необхідно провести  щеплення великої рогатої худоби, дрібної рогатої худоби  та  коней один раз на рік .

           У разі раптової загибелі або захворювання тварини, що супроводжується                      високою температурою, утворенням на тілі гарячих пухлин, які швидко   

       збільшуються в розмірі, та набряків у ділянці підгруддя, шиї, черева, появою кольок

       і кров'янистих пінистих випорожнень під час агонії терміново повідомити .


                                                                                      Лум`яник С.В., Васілова В.В.

    Управління ДПСС в районі.

 

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 531 | Додав: stanislav4450 | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0