28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2016 » Грудень » 29 » Вбережіть себе від гострих кишкових інфекцій!
13:48
Вбережіть себе від гострих кишкових інфекцій!

Відповідно до інформації Міністерства охорони здоров’я станом на 15 грудня 2016 року на території України зареєстровано 137 спалахів гострих кишкових інфекцій, під час яких постраждало 2762 особи, із них 1277 діти. В Кіровоградській області також спостерігається погіршення епідемічної ситуації щодо захворюваності населення на гострі кишкові інфекції. За поточний період 2016 року в області зареєстровано 7 спалахів інфекційних захворювань, у яких постраждало 104 особи, з яких 41дитина віком до 18 років (39,4%). Збудниками інфекцій були сальмонела, золотистий стафілокок, рота вірус, вірус гепатиту А. Джерела інфекції – хвора людина або носій збудника інфекції. Основні фактори передачі – харчовий, контактно – побутовий. Причини, які сприяли виникненню спалахів, - аналогічні вищезазначеним. На території Олександрійського району спалахів гострих кишкових інфекцій не реєструвалося.

У ході проведених епідемічних розслідувань встановлено, що основними причинами, які сприяли виникненню спалахів, були грубі порушення санітарно-гігієнічних вимог, а саме: технології приготування страв, термінів та температурного режиму при зберіганні сировини та готової продукції, дезінфекційного режиму, правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв, недотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів. Крім того, було встановлено, що у більшості підприємств громадського харчування на момент перевірки була відсутня супровідна документація, що засвідчує походження, безпечність та якість харчових продуктів, які використовувалися для приготування страв. Транспортування продуктів здійснювалося не спеціалізованим транспортом з порушенням температурного режиму. Деякі підприємства громадського харчування функціонували без відповідних дозвільних документів (експлуатаційного дозволу, державної реєстрації потужностей), необхідної кількості приміщень, недотримувалася поточність технологічних процесів.

На території Олександрійського району на обліку знаходиться 14 закладів громадського харчування. За інформацією наданою сільськими та селищними головами 5 із них не працює. Станом на 23 грудня 2016 року в Управлінні Держпродспоживслужби в Олександрійському районі зареєструвалися та отримали реєстраційний номер 8 операторів ринку (суб’єктів господарювання). Відповідно до доручення Голови Олександрійської районної державної адміністрації з метою попередження випадків гострих кишкових інфекцій серед населення району фахівці Управління Держпродспоживслужби в Олександрійському районі взяли участь у перевірках закладів громадського харчування (кафе) у складі робочої групи.

Всього обстежено 154 заклади торгівлі харчовими продуктам, в 133 – були виявлені порушення, із них в 21 закладі порушення усунуті. При обстеженні 9 закладів громадського харчування, основними порушеннями були відсутність особових медичних книжок, не дотримання правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв, недотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, відсутність супровідних документів на харчові продукти, відсутність затвердженого асортименту страв, відсутність виробничого лабораторного контролю страв, відсутність документів, що підтверджують проведення дератизації.

За результатами роботи робочої групи 22 грудня 2016 року була проведена нарада з власниками підприємств, що реалізують харчові продукти та закладів громадського харчування, а також головами сільських та селищних рад. На нараді були висвітлені основні порушення, виявлені під час обстежень, шляхи їх усунення та наголошено на необхідності дотримання вимог чинного законодавства, а також про відповідальність у разі його порушення.

Проте, ефективність профілактичних заходів при гострих кишкових інфекційних захворюваннях та харчових отруєннях залежить від рівня гігієнічних знань населення. А тому Управління Держпродспоживслужби в Олександрійському районі радить Вам при покупці харчових продуктів дотримуватися певних рекомендацій:

  • не купуйте продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • перевіряти термін придатності харчових продуктів;
  • звертати увагу на етикетку товару, на якій мають бути зазначені, крім назви продукту та його категорійності, назва виробника, склад та умови зберігання ;
  • перевіряти герметичність упаковки, харчові продукти з пошкодженою упаковкою краще не купувати;
  • оцініть зовнішній вигляд продукту, якщо продукт Вам здається підозрілим, то краще його не купувати;
  • на будь-який товар (продукт), на вимогу покупця, продавець повинен надати документи, що засвідчують його безпечність та якість;
  • зверніть увагу на зовнішній вигляд продавця та санітарно-гігієнічний стан закладу, де ви плануєте здійснити покупку.

 

Пам’ятайте, Ваше здоров’я у Ваших руках!

 

 

 Управління

Держпродспоживслужби

                                                     в Олександрійському районі                                                      

С. Лум’яник, А.Чижик, О.Сіленко

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 348 | Додав: stanislav4450 | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0