28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2018 » Жовтень » 16 » Ветеринарно-санітарний режим в дрібних особистих селянських господарствах
05:39
Ветеринарно-санітарний режим в дрібних особистих селянських господарствах

Ветеринарно-санітарний режим в дрібних особистих селянських господарствах

  • утриманні свиней в дрібних особистих селянських господарствах кожен власник повинен дотримуватись та виконувати ветеринарно-санітарні вимоги або проводити еквівалентні до них санітарні заходи, які дають змогу досягти рівноцінного рівня санітарного захисту тварин та людини. З метою запобігання занесенню збудників інфекції на територію дрібного особистого селянського господарства придбання тварин здійснюється тільки за наявності відповідних ветеринарних документів в осіб чи підприємців, які їх реалізують. придбанні тварин власник повинен вимагати у постачальника чи в особи, що продає їх населенню, ветеринарні документи, які засвідчують благополуччя господарства-постачальника та регіону, де він знаходиться, щодо інфекційних хвороб, дати проведення щеплень, стан здоров’я тварин, результати проведених лабораторних досліджень. дбані тварини повинні пройти профілактичний карантин. Для цього їх утримують окремо від загального поголів’я протягом 30 днів. У період карантину власник повинен повідомити спеціаліста ветеринарної медицини про придбання тварин, виконувати надані ним рекомендації щодо їх утримання в цей період та сприяти проведенню необхідних лабораторних досліджень тощо.Тварин розміщують у чистому, продезінфікованому приміщенні. Нове приміщення також перед тим, як помістити тварин, очищають і дезінфікують.
  • Для профілактики захворювань тварин власник повинен забезпечити комплекс заходів, які сприяють збереженню поголів’я в дрібних особистих селянських господарствах, а саме: норм щільності; належна годівля, своєчасне прибирання годівниць; основних параметрів мікроклімату, вентиляції, освітленості в приміщенні; зоогігієнічних умов утримання; проведення своєчасного видалення гною та дезінфекції кліток, приміщень, обладнання та інвентарю; своєчасне виявлення та знищення ектопаразитів і мишеподібних гризунів у приміщенні; забезпечення достатньою кількістю питної води, своєчасна заміна води.

У приміщенні, де утримуються тварини, треба проводити дератизацію та мінімізувати можливість проникнення гризунів. Приміщення для утримання тварин повинні бути обладнані природною припливно-витяжною вентиляцією, зручними для очищення та миття. Побілка стелі, стін, допоміжного обладнання повинна проводитися у міру забруднення, але не рідше одного разу на рік. Одночасно з побілкою повинна проводитися дезінфекція. Для прибирання гною, підстилки, сміття потрібно використовувати закріплений за цим приміщенням інвентар, який необхідно періодично мити та дезінфікувати. Дрібний інвентар необхідно дезінфікувати шляхом занурення на 5 хвилин в окріп або знезаражувати одновідсотковим розчином їдкого натру або іншими деззасобами, які зареєстровані в Україні, згідно з настановами щодо їх використання, великий інвентар та обладнання потрібно зрошувати дезрозчинами за допомогою гідропульту тощо. Під прямі сонячні промені рекомендується ставити чисті годівниці, поїлки, інший інвентар. Передбачено обробляти паяльними лампами чи спеціальними пальниками з вогнем підлогу, клітки, годівниці, поїлки, виготовлені з негорючих матеріалів, що є водночас дезакарицидним механічним засобом. При цьому необхідно дотримуватися правил протипожежної безпеки.. З метою проведення заходів з дезінсекції (знищення комах) необхідно:

1) територію та приміщення постійно тримати в чистоті;

2) попереджувати виплід мух, для чого своєчасно видаляти сміття та нечистоти;

3) закривати дрібною сіткою вікна;

4) не рідше одного разу на тиждень (літній період року) проводити обробку смітників та вигрібних ям дезінфекційними та інсектицидними засобами, затвердженими Міністерством охорони здоров’я України в установленому порядку. Для захисту від гризунів приміщень, у яких утримуються тварини, необхідно:

1) оббивати пороги та двері приміщення, де утримуються тварини, на висоту 40-45 см листовим залізом або металевою сіткою;

2) заливати отвори в стінах, підлозі цементом з металевою або скляною стружкою;

3) щоденно очищати від залишків корму годівниці;

4) поїлки, підлогу (сітчасту і планчасту) періодично очищати від бруду.

Годівниці, поїлки, обладнання для приготування кормів очищають і миють гарячою водою з двохвідсотковим розчином кальцинованої соди або іншим миючим засобом, з подальшим промиванням проточною водою.

Перед проведенням санітарних обробок тварин виводять з приміщення.

Територію дрібних особистих селянських господарств необхідно постійно підтримувати в чистоті. Гній складають на окремо виділеному майданчику для біотермічного знезараження. Використання гною як добрива без біотермічного знезараження забороняється.

Власник при обслуговуванні тварин повинен дотримуватися правил особистої гігієни.

До роботи з тваринами не допускаються особи, які хворіють на туберкульоз, хронічну дизентерію та інші зоонозні хвороби.

Власник повинен мати окремий робочий одяг і зберігати його в нежилій частині приміщення.

Для зберігання верхнього одягу і взуття в приміщенні встановлюють окрему шафу. Забороняється носити спецодяг за межами приміщення, де утримуються тварини, а також одягати поверх нього будь-який домашній одяг. Весь спецодяг необхідно регулярно прати (один раз на тиждень) та дезінфікувати.

Після роботи з тваринами необхідно змінити спецодяг, спецвзуття та вимити руки. Для миття і знезараження рук потрібно мати умивальник, мило, чистий рушник, бачок з дезрозчином.

При утриманні свиней на підстилці використовують тільки сухий підстилковий матеріал, який зберігають у закритих приміщеннях. Категорично забороняється використовувати цвілу, мерзлу, сиру підстилку.

У період вирощування тварин власник повинен щоденно спостерігати за їх фізіологічним та клінічним станом, за поїданням кормів, споживанням води, контролювати динаміку приросту ваги.

При виявленні будь-яких відхилень від нормального фізіологічного стану тварин, при яких спостерігаються клінічні прояви хвороби або загибель, власник повинен терміново повідомити фахівця територіальної установи ветеринарної медицини, або Олександрійську району державну лікарню ветеринарної медицини які відберуть проби матеріалу від тварин та направить в лабораторію Держпродспоживслужби для проведення необхідних лабораторних досліджень в порядку, передбаченому законодавством.

Подальші дії повинні проводитися під контролем спеціаліста ветеринарної медицини.

Для тварин, які захворіли, необхідно мати окрему спеціальну клітку-ізолятор. Крім того, виділяється спеціальний інвентар та обладнання.

Для профілактики заразних хвороб, крім загальних санітарних заходів, проводять вакцинацію тварин.

При виконанні ветеринарно-санітарних заходів необхідно чітко виконувати вказівки спеціалістів ветеринарної медицини, надавати їм всебічну допомогу, сприяти у проведенні обовʼязкових щеплень, взятті крові для необхідних лабораторних досліджень, у проведенні дезінфекції, дератизації, дезінсекції тощо.

Начальник Олександрійського районного ГУ ДПСС в Кіровоградській області С. Лум’яник

Начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини О. Сіленко

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 280 | Додав: stanislav4450 | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0