28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » Архів матеріалів

  Незважаючи на неодноразові заклики фахівців різних служб, щодо небезпечності для здоров’я вживання в’яленої риби, з якою пов’язують непоодинокі випадки захворювань на ботулізм серед жителів України, захворювання на ботулізм продовжують реєструватись.

За даними Міністерства охорони здоров'я, протягом останніх трьох місяців в Україні зареєстровано 62 випадки захворювання на ботулізм, 9 з них – зі смертельним результатом. Не оминуло захворювання і жителів Кіровоградської області.

Переглядів: 542 | Додав: stanislav4450 | Дата: 14.07.2017

  В Україні ситуація щодо сибірки досить складна, пов'язана з наявністю старих неблагополучних захоронень тварин, що створює постійну потенційну загрозу відносно появи хвороби серед тварин і людей . Так відповідно до офіційного повідомлення Держпродспоживслужби в Сумській області в с.Миропілля , Краснопільського району в трупах овець виявили – сибірку.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 531 | Додав: stanislav4450 | Дата: 14.07.2017

 

ПАМ'ЯТКА ДЛЯ СПОЖИВАЧА щодо захисту від недостовірних результатів вимірювань

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, у зв’язку з численними інформаційними запитами та зверненнями споживачів щодо порядку повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, та оплати за ці послуги, інформує про наступне. Відповідно до частини 1 статті 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 05.06.2014 № 1314-VIІ (далі – Закон), законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки (далі – ЗВТ), що перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту. Відповідно до частини 5 статті 17 Закону повірка законодавчо регульованих ЗВТ, що перебувають в експлуатації, проводиться: науковими метрологічними центрами, які мають міжнародно визнані калібрувальні та вимірювальні можливості за відповідними видами та підвидами вимірювань, та/або із застосуванням національних еталонів; науковими метрологічними центрами, метрологічними центрами та повірочними лабораторіями, уповноваженими на проведення повірки відповідних засобів. Перелік уповноважених підприємств, установ та організацій на право проведення повірки ЗВТ розміщено на офіційному сайті Мінекономрозвитку www.me.gov.ua (розділ Діяльність/Технічне регулювання/Метрологія). Суб’єкти господарювання зобов’язані своєчасно з дотриманням встановлених міжповірочних інтервалів подавати законодавчо регульовані ЗВТ, що перебувають в експлуатації, на періодичну повірку. Перелік категорій законодавчо регульованих ЗВТ, що підлягають періодичній повірці, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2015 № 374. Міжповірочні інтервали законодавчо регульованих ЗВТ, що перебувають в експлуатації, затверджено наказом Мінекономрозвитку від 13.10.2016 № 1747, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України від 01.11.2016 за № 1417/29547. Слід зазначити, що відповідно до частини 4 статті 17 Закону періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) ЗВТ (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання. Відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) ЗВТ (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, покладається на суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання. Періодична повірка проводиться за рахунок тарифів на електро-, тепло-, газо- і водопостачання. Порядок подання ЗВТ на періодичну повірку, обслуговування та ремонт затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 08.07.2015 № 474. Відповідно до статті 22 Закону Держпродспоживслужба при здійсненні метрологічного нагляду за законодавчо регульованими ЗВТ, що перебувають в експлуатації, проводить перевірку суб’єктів господарювання щодо: стану та дотримання правил застосування ЗВТ; додержання вимог до періодичної повірки ЗВТ; застосування дозволених одиниць вимірювання під час експлуатації ЗВТ.

    У разі порушення Ваших прав на безкоштовну періодичну повірку, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) ЗВТ (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, достовірність результатів вимірювань, в тому числі при:

 забезпеченні захисту життя та охорони здоров’я громадян;

 контролі якості та безпечності харчових продуктів і лікарських засобів;

 контролі стану навколишнього природного середовища;

 контролі безпеки умов праці;

 контролі безпеки дорожнього руху та технічного стану транспортних засобів;

 топографо-геодезичних, картографічних та гідрометеорологічних роботах, роботах із землеустрою;

 торговельно-комерційних операціях та розрахунках між покупцем (споживачем) і продавцем (постачальником, виробником, виконавцем), у тому числі під час надання транспортних, побутових, комунальних, телекомунікаційних послуг, послуг поштового зв’язку, постачання та/або споживання енергетичних і матеріальних ресурсів (електричної і теплової енергії, газу, води, нафтопродуктів тощо);

 обчисленні сум податків і зборів, податковому та митному контролі;

 виконані робіт, пов’язаних з визначенням параметрів будівель, споруд і території забудови;

 робіт з використанням апаратури глобальних супутникових навігаційних систем;

 реєстрації національних і міжнародних спортивних рекордів,

Ви маєте право звернутися до територіальних органів Держпродспоживслужби України (адреси та телефони територіальних органів Держпродспоживслужби можна знайти на сайті www.consumer.gov.ua у розділі Контакти).

     Держпродспоживслужба та її територіальні органи розглядають усі звернення споживачів, права яких було порушено, у встановлений чинним законодавством термін. Згідно зі статтею 5 Закону України «Про звернення громадян», звернення може бути усним чи письмовим. Усне звернення викладається громадянином на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв’язку через визначені контактні центри, телефонні «гарячі лінії» та записується (реєструється) посадовою особою. Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення). У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається. У тексті звернення необхідно вказати найменування та місцезнаходження суб’єкта господарювання. Без зазначення цієї інформації неможливо здійснити перевірку. Ця інформація є у фіскальному чеку й у книзі скарг та пропозицій, що міститься у куточку споживача закладу та має бути надана на вимогу споживача.

При зверненні до Держпродспоживслужби подаються наступні документи:

– звернення;

– копія звернення до суб’єкта господарювання;

– копія документу, який засвідчує факт придбання продукції;

– копія технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу;

– інші документи, які стосуються розгляду звернення. 

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 602 | Додав: stanislav4450 | Дата: 07.07.2017

Управління Держпродспоживслужби в Олександрійському районі

Поштова адреса:               вул. Користівське шосе, 2, м. Олександрія,                                                                  Кіровоградська обл., 28000

Електронна адреса:          19.dpss.kr@ukr.net

 

Зразок заяви:  kr.consumer.gov.ua/doc/zahist/zayava.pdf

 

 

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 604 | Додав: stanislav4450 | Дата: 05.07.2017

       У зв’язку з масовим відпочинком людей на водних об’єктах під час літнього сезону особливої уваги потребує питання дотримання вимог санітарного законодавства на пляжах, у рекреаційних зонах та розташованих на них об'єктах з обслуговування населення.

Для забезпечення ефективного та безпечного відпочинку населення на водних об’єктах необхідно дотримуватися наступних порад:

при виборі місця відпочинку слід звертати увагу на облаштування пляжу, наявність сміттєзбірників, тіньових навісів, кабінок для перевдягання, фонтанчиків із підведенням питної води, організованих рятувального та медичного пунктів, а також наявність поблизу пляжу вбиральні;

збираючись відвідати пляж, не забудьте взяти з собою достатньо питної води, капелюх, рушник, парасолю;

не беріть з собою на відпочинок продукти, які швидко псуються;

засмагати краще у ранкові (до 10.00) та вечірні (з 17.00) години під тіньовими навісами, чи парасолькою, уникаючи впливу прямого сонячного опромінення;

у жодному випадку не використовуйте воду з водойми для пиття, полоскання рота, миття овочів і фруктів, а також посуду;

у місцях, призначених для купання, категорично забороняється прати білизну і купати тварин;

перебуваючи на пляжі, утримайтеся від вживання алкогольних напоїв, категорично не рекомендується купатися у стані алкогольного сп’яніння;

не залишайте після себе сміття, зберіть та викиньте його у спеціально відведені для цього місця.

 

С. ЛУМЯНИК, 

в.о. начальника управління Держпродспоживслужби

в Олександрійському районі

 

 

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 675 | Додав: stanislav4450 | Дата: 18.06.2017

      Здавна гриби вважаються поживним і корисним харчовим продуктом. Страви з грибами, сушені, мариновані гриби прикрасять будь-який святковий стіл.

Період збирання грибів в Україні триває від травня до листопада, тобто складає майже 6 місяців. Гриби можна збирати самому або придбати на ринку, в магазині.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 608 | Додав: stanislav4450 | Дата: 18.06.2017

       Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 612 | Додав: stanislav4450 | Дата: 05.06.2017

                  У  літню пору року, коли в теплі шкідливі бактерії розмножуються досить швидко, дуже легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції, пов'язані із уживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань. Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів. Так, на травень-вересень 2017 року в Олександрійському районі заплановано проведення низки масових заходів. Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій є неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, що купується населенням на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, приготоване з порушенням гігієнічних вимог.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 581 | Додав: stanislav4450 | Дата: 22.05.2017

        На поминальні дні усі масово скуповували штучні квіти, кошики, віночки тощо. Повсюди: у крамницях, на базарах та й просто вздовж вулиць, аж рябіло в очах від кольорових штучних квітів. Продавці не приховують, що це прибутковий бізнес, хоч і сезонний. Та й для людей це вигідно: такі квіти не треба поливати і прополювати. А ще... декілька місяців можна не навідуватися на могили померлих родичів. Але насамперед Вам необхідно знати, що ці квіти виділяють різні токсичні речовини, а що з цією «красою» відбувається далі?

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 658 | Додав: stanislav4450 | Дата: 03.05.2017

       

        Незабаром - травневі свята і щоб відпочинок на природі приніс лише насолоду і користь для здоров’я, необхідно дотримуватись нескладних правил профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь. 

 

Переглядів: 638 | Додав: stanislav4450 | Дата: 30.04.2017

« 1 2 ... 9 10 11 12 13 ... 28 29 »
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0