28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2018 » Квітень » 17 » Що треба знати про колодязну воду
06:58
Що треба знати про колодязну воду

Лише у 15 населених пунктах Олександрійського району водопостачання населення здійснюється із джерел централізованого водопостачання - водогонів. Більшість же населення Олександрійського району використовує воду із джерел децентралізованого водопостачання: громадських та індивідуальних колодязів, свердловин.

Розміщення колодязів на територіях приватних домоволодінь та невеликі площі земельних ділянок стають на заваді створення необхідної зони їх санітарної охорони і тому поряд з джерелами водопостачання часто знаходяться господарські споруди для тварин, туалети на вигріб, гнойові купи, городи, на які вносяться добрива, все це в сукупності призводить до забруднення ґрунтових вод, що створює реальну загрозу для здоров’я.

При органічних забрудненнях на певних етапах розкладу білка утворюється аміак, азотиста і азотна кислоти. На підставі знаходження їх у воді можна судити, по-перше про забруднення води і, по-друге, про давність його. Якщо ми виявляємо у воді аміак, то це говорить про дуже свіже забруднення. Наявність азотистої кислоти (нітритів) вказує на свіже забруднення води. Якщо у воді виявляють тільки азотну кислоту (нітрати), то це свідчить про давнє забруднення води.

Вживання води з наднормативним вмістом нітратів небезпечне для здоров’я людини. З ним безпосередньо пов’язане захворювання – водно-нітратна метгемоглобінемія у дітей до 3-х років, яке може закінчуватися летально. Водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає в кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові.

Щоб запобігти забрудненню підземних вод при експлуатації джерел децентралізованого водопостачання (колодязів, скважин), необхідно додержуватись основних правил при облаштуванні та обладнанні колодязів:

  • місце обладнання колодязю повинно розташовуватись вище по рельєфу місцевості по можливості дальше від забруднюючих ґрунт об’єктів, це місце не повинно заболочуватись або затоплюватись;
  • стіни колодязів повинні бути водонепроникними. Навколо верхньої частини стін колодязю необхідно робити «глиняний замок» (глибиною 2м, шириною 1м.) або бетонувати (асфальтувати). Для захисту колодязю від забруднення поверхневими стоками слід влаштовувати перехоплюючи канави, які відводять стоки від колодязю;
  • наземна частина колодязя, призначена для захисту від забруднення , влаштовується не менше як на 0,8 м вище поверхні землі. З метою захисту від засмічення оголовок повинен щільно закриватись кришкою з металу чи дерева. Зверху оголовка влаштовують дах, навіс;
  • біля колодязю повинна бути огорожа (радіусом не менше 2м) з хвірткою. Територію поблизу колодязя необхідно утримувати в чистоті.
  • необхідно облаштовувати підставку для відра. Не можна використовувати для підйому води з колодязя ємності, які приносять споживачі;
  • щорічно необхідно проводити ремонт та чищення колодязя, з послідуючою його дезінфекцією та лабораторним контролем якості води в ньому.

Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області рекомендує використовувати для питних цілей воду гарантованої якості, дотримуватись норм санітарного законодавства при облаштуванні, утриманні та використанні децентралізованих джерел водопостачання, що визначені ДСанПІНом 2.2.4-171-10.

Будьте здорові !!!

 

 

Заступник начальника Олександрійського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області А. Чижик

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 322 | Додав: stanislav4450 | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0