28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2018 » Квітень » 12 » Стихійна торгівля продуктами харчування — загроза епідемічного добробуту населення
10:01
Стихійна торгівля продуктами харчування — загроза епідемічного добробуту населення

Проблема стихійної торгівлі існує у всіх містах та районах України. У жодній європейській країні не побачимо вуличних продавців харчовими продуктами на тротуарах чи в інших не облаштованих для цього місцях.

На вулицях торгівля продуктами несанкціонована.

Неорганізовану торгівлю ніхто не контролює, якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють. Адже продукти, які безконтрольно реалізуються не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином, не мають документів, які свідчать про безпеку та якість. А самі продавці не проходять обов’язкові профілактичні медичні огляди та не мають особових медичних книжок, не завжди дотримуються правил особистої гігієни (торгують із брудними руками, бо помити їх ніде), не мають санітарного одягу.

Незважаючи на те, що в таких місцях немає ні проточної води, ні туалету, ні спеціально обладнаних столів, продавці примудряються м’ясну, молочну продукцію, рибу і птицю реалізовувати мало чи не з землі. Більше того, ця продукція не проходить жодних аналізів, що може становити загрозу не лише придбання недоброякісної продукції, а й захворювання людей на інфекційні хвороби та масові отруєння. Продукти мають продаватися на спеціально обладнаних ринках, на яких встановлене холодильне обладнання і проводиться контроль якості продукції.

Особливо небезпечно купувати на стихійних ринках молоко та молочні продукти, м’ясо і м’ясні продукти, адже вони можуть бути від тварин, хворих на лейкоз, бруцельоз, туберкульоз чи інші небезпечні хвороби. Хоча багато українців прагнуть купувати молоко не в магазинах, а на ринках, щоб без усякої хімії, як кажуть, прямо з-під корови. Деякі настільки йому довіряють, що вживають в сирому вигляді, без кип'ятіння. Але, як показує практика, далеко не все хазяйське молоко якісне. Часто продавці запевняють, що корова у них здорова і дає дуже добре молоко. Але ж це ніким не доведено…

Походження продуктів, які реалізуються, нікому не відоме й завжди існує небезпека забруднення харчових продуктів різними мікроорганізмами. В більшості випадків торгівля здійснюється просто з землі. І дощ, і бруд, і пил, і вихлопні гази – усе на цих продуктах.

Звертаємо увагу, що такі продукти як молоко, масло, сметана, риба, м’ясо, фарш, ковбаси, сир мають реалізовуватись лише з холодильника! Якщо ви купуєте такі продукти без дотримання належних температурних умов, то наражаєте себе та своїх рідних на небезпеку.

При реалізації молока та молочних продуктів продавці повинні щодня надавати їх на дослідження у лабораторії ветсанекспертизи. За наслідками такого дослідження власнику видається відповідний експертний висновок. При цьому власник корови повинен мати ветеринарну довідку про стан здоров’я тварини, від якої отримано молоко і де вказано, чи обстежувалась вона на мастит, лейкоз, бруцельоз, туберкульоз та щеплена проти сибірки.

Небезпечне молоко від корови, хворої на мастит, у тому числі його прихованою формою.

При субклінічному маститі виділяються патогенні мікроорганізми, більшість із них це стрептококи та стафілококи, які можуть бути причиною захворювання людей (ангіною, скарлатиною, отитом, пневмонією, менінгітом, харчовими токсикозами і ін.). На вигляд таке молоко цілком нормальне, але при кип'ятінні воно відразу згортається. Якщо випити його в сирому вигляді, то може початися розлад шлунку, причому це не найшкідливіше з можливих наслідків. Особливо сильно страждають діти. Таке молоко в продаж не повинно надходити, воно термічно обробляється і йде на корм тваринам.

Краще всього купувати продукти харчування в офіційній торгівельній мережі. Це може ґарантувати безпеку та якість харчових продуктів, а також надасть можливість у разі виникнення будь-яких негараздів подати у судові органи позов на відшкодування завданих збитків або шкоди здоров’ю.

Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім агропродовольчих магазинів – це ринок. Саме там знаходиться державна лабораторія ветсанекспертизи, яка здійснює обов′язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про те, що даний продукт придатний до вживання.

Перед тим як щось купувати на стихійному ринку, потрібно добре подумати, чи варто економити декілька гривень на продукції невідомого походження. А занадто ощадливим покупцям варто пам'ятати, що купівля продуктів з землі — великий ризик!

Нажаль, покупці не замислюються про якість цих продуктів, ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як транспортувались. Не лякає наших людей і бруд, що летить на продукти з вулиці, від машин та з-під ніг перехожих. Харчові продукти, які реалізуються на стихійних ринках законодавчо визначені як завідомо небезпечні та непридатні до споживання людиною. Якщо людина отруїться такими продуктами харчування, вона не зможе довести цей факт, бо немає суб’єкта, якому можна пред’явити звинувачення.

Бережіть своє здоров'я!

 

 

 

Лумяник С.В., Чередниченко В.О.

Олександрійське районне управління

ГУ ДПСС в Кіровоградській області

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 305 | Додав: stanislav4450 | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0