28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2018 » Жовтень » 16 » Держпродспоживслужба – інспекторський контроль
05:33
Держпродспоживслужба – інспекторський контроль

4 квітня набув чинності Закон України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин".
Ним, зокрема, визначено принципи державного контролю за дотриманням операторами ринку законодавства про харчові продукти, корми, здоров'я і благополуччя
тварин.


Насамперед слід зауважити, чинний Закон, передбачає, що перевірки підприємств харчової промисловості проводять без попереднього повідомлення. За новим законом, інспектори Держпродспоживслужби здійснюють перевірки згідно з уніфікованим актом перевірки. Цей документ місте вичерпну кількість питань для перевірки і є публічним, що мінімізує корупційні ризики. За порушення нового Закону передбачені жорсткі санкції для порушників. Так сума штрафу для юридичних осіб може досягати 70 тисяч гривень – залежно від скоєного правопорушення. Суми штрафів фіксовані й визначені у мінімальних заробітних платах (на 2018 рік встановлено мінімальна заробітна плата у місячному розмірі 3723 гривні), що знімає корупційні ризики та дозволяє уникнути можливості впливу перевіряючого на оператора ринку. Закон визначає 8 видів порушень із 19-ти, накладанню яких передує припис – письмова вимога посадової особи органу контролю про усунення порушення. Невиконання припису тягне застосування заходу адміністративного впливу у вигляді штрафу. Якщо ж будуть виявлені фактори, які становитимуть загрозу для життя і здоров’я людини, то головний державний інспектор має право ухвалити рішення про тимчасове припинення роботи підприємства на строк до 10 робочих днів. Зупинення роботи понад цей строк здійснюється лише за рішенням суду. Щоб скоротити випадки можливої корупції в ході інспекцій новий Закон передбачає відеофіксацію заходу контролю. З 4 квітня поточного року для проведення відеофіксації перевірок згода суб'єктів господарювання не потрібна. При цьому право проводити відеофіксацію має не лише інспектор, але й сам суб’єкт господарювання. Така норма дозволяє у випадку суперечки мати неупереджені докази та уникнути необ’єктивності й за необхідності довести неправомірність дій інспектора або порушення вимог законодавства підприємцем та зробить процес перевірок більш прозорим. Слід зауважити, що з 4 квітня поточного року у разі надходження звернення громадянина про порушення у сфері безпечності харчових продуктів Держпродспоживслужба має право здійснювати позапланові перевірки без отримання погодження органу державної влади, який здійснює формування політики у цій сфері (Державної регуляторної служби або Міністерства агарної політики та продовольства). Реалізація положень Закону у цій частині дозволить оперативно реагувати на звернення фізичних осіб та проводити щодо усунення порушень.

Натрапити на зіпсовані продукти харчування можна і на ринках, і в магазинах. Якщо ви випадково купили неякісну їжу, відстоювати свої права можна і потрібно. Все, що стосується прав споживачів і їх захисту передбачено Законом України "Про захист прав споживачів". Також є Закон "Про основні засади та вимоги до безпеки і якості харчових продуктів", в якому прописано, що таке харчовий продукт, який придатний для вживання. Якщо ви купили неякісну їжу в магазині , можна вимагати, щоб вони цей товар замінили. За встановленням справедливості можна звернутися до Олександрійського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області. Але діяти треба швидко - як тільки ви виявили, що куплений вами продукт неякісний, також Вам обов'язково потрібен чек з магазину. За консультацією можна звертатись за телефоном 0509887445. Окремий випадок - якщо неякісний продукт харчування був куплений на ринку. Потрібно розуміти, що на кожному ринку є лабораторія. І перед початком продажу, кожен, хто реалізує товар на ринку, повинен віднести його в лабораторію, щоб та перевірила його якість. Такі продукти, як молоко, м'ясо і риба, контроль проходять щодня. Можна звернутися в адміністрацію ринку та вимагати документи, що підтверджують якість купленого вами товару.

 

Начальник Олександрійського районного управління ГУ ДПСС в Кіровоградській області С. Лумяник

 

Начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини О. Сіленко

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 323 | Додав: stanislav4450 | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0