28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2014 » Травень » 23 » Здорова тварина - здорова продукція
09:33
Здорова тварина - здорова продукція

      З метою охорони здоров'я тварин та людей і забезпечення виробництва якісної та безпечної продукції  спеціалістами ветеринарної медицини Олександрійської районної державної лікарні ветеринарної медицини  у квітні-червні 2014 року буде проводитись весняна диспансеризація тварин, що утримуються в особистих підсобних господарствах населення. Як говорив  Сергій Євсеєнко  «Медицина оберігає людину, ветеринарна медицина - людство». 

Диспансеризація - це профілактика захворювань, виявлення схильності до захворювань, рання діагностика хвороб тварин. Вона дає можливість виявити захворювання на ранній стадії його розвитку, що служить передумовою успішного лікування. Нам потрібно виставляти заслін хворобам якомога раніше - до їх появи. Навіть якщо у власника тварини немає скарг, перевіряти стан її здоров'я  все одно необхідно обов»язково. Саме профілактична спрямованість зможе забезпечити успіхи в боротьбі з хворобами. Адже економічно вигідніше попередити захворювання, ніж лікувати хвороби та їх наслідки.

 На підставі  Закону України «Про ветеринарну медицину» ст.37 п.7 господар повинен представити тварину та забезпечити її надійну фіксацію для проведення ветеринарного огляду,діагностичних,профілактично-лікувальних обробок,включаючи дослідження та щеплення.

На першому етапі   спеціалісти обходять двори, де утримується худоба. Обстежують умови утримання, доїння, годівлі, проводять клінічний огляд тварини, адже від цих факторів залежить якість молока. Сухе, тепле, чисте приміщення з природною вентиляцією, годівля доброякісними кормами, своєчасне прибирання гною є запорукою здоров'я тварин та збереження їх продуктивності. Фахівці рекомендують власникам проводити  дегельмінтизацію (звільнення організму від паразитичних червів) та копрологічні  дослідження (  при не якісній дегельмінтизації  можливе неякісне проведення діагностичних досліджень на туберкульоз – тобто  при наявності гельмінта в організмі  дає позитивний результат на туберкулін ) ,а також  дослідження  зіскрібка шкіри на акарози  ( підшкірні кліщі). Дегельмінтизація проводиться з урахуванням медикаменту .Адже при враженні тварин гельмінтозами спостерігається схуднення, зниження м'ясної та молочної продуктивності на 30%.

Перший етап диспансеризації проводиться згідно  затверджених Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України  від 13.02.2013  №96  та зареєстрованих  в Міністерстві юстиції України 7 березня 2013р. за №381/22913   «Розмірів плати за послуги,які надаються   установами,що належать до сфери  Державної ветеринарної та фіто санітарної служби,з питань ветеринарної медицини» та складає  за одну голову :   

                      Клінічний огляд тварини                                         -14,40грн

                      Відбір зразків для копро логічного дослідження - 4,66грн

                      Копрологічне дослідження                                      - 7,74грн

                      Взяття зіскрібка шкіри                                             -6,66грн

                      Дослідження на акарози                                          -10,97грн

                                                                                     ВСЬОГО   -44,43грн

        Другий етап роботи - проводиться безкоштовно,тобто діагностичні дослідження тварин на туберкульоз, лейкоз, бруцельоз, а також щеплення їх проти сибірки, сказу. На превеликий жаль, не всі власники, які утримують велику рогату худобу в своїх господарствах, з розумінням ставляться до цього заходу й роблять усе можливе ,щоб приховати  наявне в дворі поголів'я. Особливо це стосується новонароджених телят. Ветеринарні документи на  тварин,які не пройшли диспансеризацію видаватися не будуть.
               Згідно з «Положенням про ідентифікацію та реєстрацію тварин», тварини, від яких отримується продукція,тварини  повинні бути ідентифіковані до 7 денного віку.
        Тому звертаємось до всіх власників тварин з проханням відповідально поставитись до проведення спеціалістами Олександрійської районної державної лікарні ветеринарної медицини вищевказаних заходів. Тільки тоді Ви будете мати гарантії, що Ваша тварина здорова, і Ви отримуєте від неї якісну та безпечну продукцію.

Дана стаття розміщена в газеті "Сільський Вісник" №17 від 26.04.2014 року

Начальник управління                                                                  С. Лум’яник

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 831 | Додав: stanislav4450 | Рейтинг: 5.0/1
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0