28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2012 » Квітень » 18 » АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ – НЕ ЛИШЕ СОЦІАЛЬНА, А Й ЕКОНОМІЧНА ЗАГРОЗА.
10:30
АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ – НЕ ЛИШЕ СОЦІАЛЬНА, А Й ЕКОНОМІЧНА ЗАГРОЗА.

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ – НЕ ЛИШЕ СОЦІАЛЬНА, А Й ЕКОНОМІЧНА ЗАГРОЗА.

 

Про методи запобігання та профілактики африканської чуми свиней на території Олександрійського району йшлося на розширеному засіданні районної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації, яке провів перший заступник голови райдержадміністрації Віталій Згама.

 

    В роботі комісії взяли участь завідувачі державних установ ветеринарної медицини району ,сільські і селищні голови, керівники господарств, де вирощують поголів’я свиней.

    Як повідомив заступник голови комісії, головний державний інспектор ветеринарної медицини Станіслав ЛУМЯНИК, згідно з інформацією Державної ветеринарної та фіто санітарної служби України протягом січня-лютого 2012 року на території Російської Федерації зареєстровано 7 випадків африканської чуми свиней: 4 випадки в Краснодарському краї, по одному – в Тверській, Волгоградській областях, та Республіці Карелія. Тим часом, 16 лютого у селі Незнаново Новогрудського району Гродненської області Республіки Білорусь було вилучено та знищено (спалено) все поголів’я  свиней з приватних господарств громадян.

     Для того аби не допустити цю інфекцію на територію нашої держави, рішення Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 29.02.2012  № 15-2-23/1654 тимчасово, до зясування обставин, заборонено ввезення на територію України сприйнятливих до АЧС тварин, продукції та сировини з Республіки Білорусь з 1 березня 2012 року.

      На сьогодні АЧС є загрозою не лише для біологічної, а й продовольчої безпеки України. У разі занесення на територію нашої країни збудника АЧС , може бути заборонено експорт зерна, знищено значне поголів’я свиней , інші обмежувальні заходи, що матимуть негативні економічні наслідки.

       За інформацією Станіслава ЛУМЯНИКА, на сьогодні у районі працює 15 господарств, в яких налічується 9092 тис. голів свиней та 6074 тис. голів свиней утримуються в індивідуальних господарствах населення. Ситуація щодо АЧС у районі постійно контролюється і на цей час благополучна. З початку 2012 року з метою профілактики класичної чуми свиней проведено щеплення 4382 тис. голів свиней, в т.ч. у приватному секторі 1653 голови. Щеплення від класичної чуми свиней проводиться обов’язково і стовідсотково із трьохмісячного віку тварин. Оскільки клінічні ознаки дуже схожі з африканською чумою, то уразі виникнення хвороби, це дасть можливість швидше виявити АЧС і провести необхідні заходи, щоб не допустити її розповсюдження, а саме: знищення поголів’я свиней. «При чому, - наголосив Станіслав Васильович, - якщо виявлять хворобу, то знищують всю свиноферму і все поголів’я свиней в двадцятикілометровій зоні навколо».

        У зв’язку з цим, Станіслав Васильович звернув особливу увагу на критерії, затверджені Кабінетом Міністрів України,щодо переведення свиноферм на закритий режим роботи. І зазначив, що незважаючи на вжиті службою державної  ветеринарної медицини заходи, в т.ч. і перевірки з початку 2012 року 16 свиноферм, за результатами якої було притягнуто до адміністративної відповідальності 4 особи і сплачено штрафу на суму 510 грн., ситуація з переведенням свиногосподарств району  на закритий режим роботи  залишається незадовільною. Так, якщо взяти три основні показники з п’ятнадцяти обов’язкових (огородження ферми, діючий дежбар’єр, наявність біотермічної ями), то з 19 свиноферм  району  тільки 8 мають огорожу, 7-неогороджених і 2 обваловано, і лише у двох господарствах огородження  відповідає всім вимогам  - у с. Пахарівка і с. Дівоче Поле; у двох господарствах є діючий дезбар’єр – ТОВ «Колос» і в с. Гайове; 7 господарств мають біотермічну яму обо скотомогильник;ящик для перевезення трупів тварин є лише у ТОВ «Колос».

       Тому С. ЛУМЯНИК наголосив на тому, щоб кожен з керівників господарств, де вирощують свиней, проаналізував стан своїй фермі і вжив заходи по переведенню свиноферм на закритий режим роботи і нагадав про застережні заходи, які необхідно виконувати: обов’язкове карантинування свиней під контролем  ветспеціаліста при       будь - якому міжгосподарському переміщенні; не допускати контакту свиней з іншими тваринами; забезпечити безвигульне утримання свиней; не допускати вільного спаровування; виключити використання кормів тваринного походження без термічної обробки для годівлі свиней; не купувати живих свиней в місцях несанкціонованої торгівлі без ветеринарних супровідних документів, які підтверджують благополуччя місця  вивозу свиней і наявність вакцинацій; забій свиней проводити тільки на спеціалізованих бойнях, не допускати подвірного забою тварин. При виявлені перших ознак захворювання або загибелі свиней (як диких, так і домашніх) негайно повідомити спеціалістів державної служби ветеринарної медицини.

         Під час засідання членами протиепізоотичної комісії одноголосно було прийнято відповідні рішення щодо заходів недопущення занесення збудника АЧС на територію району.

 Джерело: газета Сільський вісник

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 506 | Додав: stanislav | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0