28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2017 » Квітень » 12 » Диспансеризація тварин
19:14
Диспансеризація тварин

Диспансеризація – це комплекс планових діагностичних, лікувально-профілактичних і санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на раннє виявлення ознак захворювань тварин, профілактику і лікування хвороб.

Обстеження тварин необхідно проводити до вигону тварин на пасовище, щоб гурти були сформовані заздалегідь обстеженими здоровими тваринами, а вразі виявлення хворих тварин – не допускати їх в загальне стадо.

Основою заходу є діагностичні дослідження тварин на туберкульоз, лейкоз, бруцельоз, а також щеплення проти сибірки.

Аналізуючи проведення діагностичних досліджень на туберкульоз та лейкоз в приватному секторі району починаючи з 1990 по 2016 роки встановлено наступне .

Так при дослідженні та туберкульоз великої рогатої худоби в приватному секторі 2713 голів було виявлено реагуючих на туберкулін 53 голови , що складало 1.95%. Не краща ситуація була і з лейкозом , так при дослідженні в цьому ж році із досліджених 2641 голови виявлено хворих 410 голів, що складало 15.5 % , бруцельоз тварин в районі не реєструвався. Випадків захворювання сибіркою тварин з 1964 року в районі не реєструється.

З метою викорінення вищевказаних хвороб в районі було розроблена «Програма по ліквідації лейкозу та туберкульозу в господарствах та населених пунктах району» . Завдяки виконанню вищевказаної програми реагуючих на туберкулін з 2008 року в населених пунктах району не виявляється, що стосується лейкозу продовжують реєструватися поодинокі випадки на території Лікарівської та Травневій сільських радах.

Вже зараз, мінімум за два тижні до початку основної диспансеризації, необхідно провести лабораторні копрологічні дослідження тварин на наявність геогельмінтів (внутрішніх паразитів, глистів ). Найчастіше на пасовищі тварини можуть заразитися фасціольозом ця хвороба завдає великих економічних збитків господарю так удій у хворих корів знижується на 20-40%, а іноді і більше 50% в залежності від інтенсивності інвазії. М'ясо від хворих на фасціольоз тварин більш низької якості, зменшується приріст так протягом 3 міс. різниця в прирості складає в середньому 6.3 кг на одну голову. Фасціольоз є причиною поширення інфекційних захворювань мігруючі личинки можуть занести в кровоносну систему різні мікроорганізми.

Не можна забувати і про АФРИКАНСЬКУ ЧУМУ СВИНЕЙ.

Це – найнебезпечніша хвороба свиней, від якої не існує ліків і вакцин.

На сьогоднішній день в Україні зареєстровано 212 випадків АЧС в т.ч в 2017 - 64 випадки (59 - домашні, 5 - дикі).

Зараження нею означає знищення всього поголів’я в епіцентрі інфекції що, відповідно, призводить до великих збитків. Вірус африканської чуми є безпечним для людини, але саме людина бере участь в розповсюдженні захворювання через перевезення продуктів харчування з неблагополучного регіону, а також годівлю свиней зараженими продуктами.

Загроза поширення захворювання на територію Олександрійського району залишається дуже високою. Єдиний дієвий захід захисту від африканської чуми - це закритий режим роботи свиногосподарств.

Нам потрібно працювати на випередження. Одним з дієвих методів профілактики продовжує залишатись щеплення свиней від класичної чуми, завдяки чому виникає неспецифічний імунітет тварин до вірусів.

Останнім часом в світі на велику рогату худобу розповсюджується таке захворювання як нодулярний дерматит (вузликовий дерматит) тому необхідно систематично стежити за здоров’ям своєт тарини.

Згідно із Законом України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» всі тварини, які утримуються в господарствах різних форм власності і від яких отримується продукція, повинні бути ідентифіковані.

Звертаємось до всіх власників тварин з проханням відповідально поставитись до проведення фахівцями ветеринарної медицини вищевказаних заходів. Тільки тоді Ви будете мати гарантії того, що Ваша тварина здорова і отримуєте від неї якісну та безпечну продукцію.

Тому, хто звик скуповуватись у приватних продавців, варто потурбуватися про свою безпеку самостійно. Слід пересвідчитися, що корова ідентифікована, досліджена та щеплена. Якщо тварина здорова, Вам обов’язково покажуть паспорт великої рогатої худоби з відмітками про ветеринарні обробки. Інакше ризикуєте поповнити ряди мільйонів хворих на туберкульоз, лейкоз та інші хвороби.

 

 

В.о. начальника Управління

Держпродспоживслужби

В Олександрійському районі С. Лум’ник

 

 

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 2121 | Додав: stanislav4450 | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Квітень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0