28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2018 » Жовтень » 17 » Інформація про випадок захворювання на сибірку у с. Миколаївка-Новоросійська Саратського району Одеської області
05:50
Інформація про випадок захворювання на сибірку у с. Миколаївка-Новоросійська Саратського району Одеської області

У ніч з 11.10.2018 на 12.10.2018 до ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області надійшло повідомлення про загибель корови у с. Миколаївка-Новоросійська Саратського району Одеської області.

У зв’язку із підозрою на сибірку начальником Саратського Управління Держпродспоживслужби в Одеській області видано розпорядження № 05 від 12.10.2018 про встановлення тимчасових карантинних обмежень.

З метою проведення епідеміологічного та епізоотичного розслідування щодо факту підозри до с. Миколаївка-Новоросійська виїхала оперативна група у складі: фахівців та спеціалістів Держпродспоживслужби, Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області та Одеської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Тварина підозріла у захворюванні та дерев’яний інвентар знищені шляхом спалювання. Приміщення де  утримувалась тварина, місце загибелі, контактні предмети і матеріали продезинфіковано.

13.10.2018 підтверджено діагноз на сибірку, про що видано Звіт про результати досліджень патологічного (біологічного) матеріалу №000419 п.м./18 від 13.10.2018 Одеської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Після лабораторного підтвердження діагнозу 13.10.2018р. скликано засідання ДНПК при Саратській РДА «Щодо організації заходів щодо ліквідації та недопущення захворювання тварин сибіркою в населених пунктах Саратського району Одеської області».

Згідно рішення №7 було накладено карантинні обмеження на територію населенного пункту Миколаївка-Новоросійська Саратського району Одеської області:

- визнано загрозливою зоною щодо сибірки території  населених пунктів с. Крива Балка, с. Успенівка, с. Ярославка Саратського району.

- зобовязано провести переоблік всього поголів’я, сприятливого до сибірки (ВРХ, ДРХ, коні, свині) в населених пунктах район, забезпечити проведення щеплень проти сибірки ВРХ, ДРХ, коней свиней неблагополучного пункту в господарствах усіх форм власності.

- зобов’язано встановити карантинні пости.

- зобов’язано РДА провести ревізію місць захоронення трупів тварин на території Саратського району з відповідним приведенням їх у відповідність до діючих ветеринарно-санітарних вимог.

В період 12-13.10.2018 фахівці районної лікарні ветеринарної медицини Саратського району ревакцинували все наявне поголів’я в селах Миколаївка-Новоросійська, Крива Балка, Успенівка та Ярославка Саратського району.

Встановлено один карантинний пост в с. Миколаївка-Новоросійська для унеможливлювання безконтрольного проїзду транспорту.

Представники місцевого закладу охорони здоров’я визначили коло контактних осіб, яким провели клінічне обстеження, за результатами якого громадяни визнані клінічно здоровими, та за ними встановлено спостереження до 25.10.2018.

Встановлено, що худобомогильник, який розташований на території Миколаївка-Новоросійської сільської ради, не відповідає діючим вимогам щодо їх облаштування та представляє собою звичайну яму, навколо якої відсутні огорожа, ворота.

Епізоотологічне розслідування триває. Для визначення джерела збудника інфекції відібрано зразки ґрунту з худобомогильника, пасовища, де випасалася тварина, води з річки Хаджидер.

Держпродспоживслужба наголошує власникам ВРХ, ДРХ, коней про  необхідність своєчасного проведення профілактичних щеплень проти сибірки в державних установах ветеринарної медицини. Хочемо відмітити, що проведення вказаних щеплень є безкоштовним.

За матеріалами сайту Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

 

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 278 | Додав: stanislav4450 | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0