28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2019 » Жовтень » 25 » Як запобігти розповсюдженню африканської чуми свиней!!!
06:36
Як запобігти розповсюдженню африканської чуми свиней!!!

Про це йшла мова на семінарі-навчанні, який цього тижня відбувся у районному будинку культури. Участь у ньому взяли представники європейського банку реконструкції та розвитку і продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), представники Олександрійського та Знам’янського районів, а також з міста Олександрії, голова надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації, перший заступник голови районної державної адміністрації Юрій Коваль, начальник Олександрійського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Станіслав Лум’яник. Всього було присутньо на семінарі 116 чоловік.

Перед учасниками семінару-навчання з доповіддю виступив медіа-експерт проекту ФАО Олександр Рєвнівцев. За його словами останнім часом в Україні спостерігається тенденція до зменшення чисельності поголів’я свиней, яке утримується у свиногосподарствах, а також у приватному секторі. Станом на 1 лютого 2019 року загальна чисельність поголів’я, яке утримується в Україні, складала 6 млн голів свиней. Це найменший показник кількості свиней в Україні за останні 10 років. Однією з таких причин, на думку виступаючого є поширення захворювання на африканську чуму свиней.

Як наголосив доповідач, Україна це єдина країна в світі, де кількість свиней на промислових підприємствах і у приватному секторі приблизно однакова. Усі інші країни світу тримають не більше 5–8 % від загальної кількості у приватному секторі, у той час, як в нас цей показник складає майже 50 %.

Суттєвим недоліком на сьогоднішній день, як зазначив виступаючий є те, що представники організації, яку він представляє у разі спалаху АЧС не в змозі обійти 1,5 млн приватних дворів, у яких утримується поголів’я свиней, щоб довідатися про стан здоров’я тварин. У такому випадку доводиться розраховувати тільки на свідомість власників свинопоголів’я, які повинні розуміти всю серйозність проблеми і бути зацікавлені у недопущенні та поширенні АЧС, але на превеликий жаль, це не завжди спрацьовує.

Що стосується чисельності свинопоголів’я у промислових підприємствах, то, як констатував експерт, за останні три роки вона скоротилась на 1 тис. голів. Головною причиною тому є поширення АЧС. Так, за останні 6 років, протягом яких вирує АЧС на території України, було знищено біля 300 тис голів свиней.

Головною проблемою через яку АЧС набуває поширення на території нашої держави, є недотримання заходів біобезпеки, як у приватному секторі так і в промислових підприємствах.

Олександр Рєвнівцев нагадав учасникам семінару-навчання про те, що задля уникнення захворювання свинопоголів’я на африканську чуму свиней у промислових підприємствах, які займаються вирощуванням та розведенням свинопоголів’я, необхідно: огородити територію свиноферми (ферма повинна бути розділена на технічну і виробничу зони), обмежити вхід на ферму сторонніх осіб та транспорту, працівники ферм повинні бути забезпечені, як мінімум двома парами змінного спецодягу та взуття. Обов’язковою умовою є і наявність дезбар’єрів та дезкилимків. Крім того, варто пам’ятати про те, що працівники ферми не повинні тримати вдома свиней задля уникнення ймовірного перезараження поголів’я.

У свою чергу, власникам свинопоголів’я у приватному секторі варто уникати безконтрольного переміщення тварин, всі рештки їжі, які будуть використовуватися для годівлі свиней, повинні обов’язково проходити термічну обробку, повинен бути змінний спецодяг та взуття, а також встановлені дизбар’єри. Словом, дотримання заходів біобезпеки, як в промислових підприємствах, так і у приватному секторі допоможе уникнути такого небезпечного захворювання, як африканська чума свиней, сприятиме збереженню чисельності свинопоголів’я, допоможе утримувати стабільно благополучну ситуацію щодо захворюваності на АЧС на території України.

Головне, що необхідно пам’ятати всім власникам свинопоголів’я це те, що в разі виявлення підозри чи клінічних ознак АЧС у тварин в жодному разі не можна приховувати ці факти, а негайно телефонувати фахівцям Держпродспоживслужби за місцем свого проживання чи розташування підприємства.

Африканська чума свиней-небезпечне захворювання, вірус якого може зберігатися у солонині до 1 року, а в замороженому м'ясі — до 3 років.

       

Переглядів: 255 | Додав: stanislav4450 | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0