28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2013 » Травень » 21 » Профілактика симуліїдотоксикозів
08:18
Профілактика симуліїдотоксикозів
Профілактика симуліїдотоксикозів

 В кінці весни – на початку літа з’являються дрібні двокрилі комахи розміром від 1,5 до 4,5 мм схожі на невеликі мухи – мошки. Мошки злісні кровососи та переносники збудників різних хвороб (сибірки, пастерельозу, енцефаліту). Виділяючи при кровоссанні гемолітичний токсин, викликають у теплокровних тварин патологічні явища, визнані як симуліїдотоксикоз, наслідком якого можуть бути масові захворювання, що спричиняють загибель або вимушений забій тварин. В період масових нападів мошок тваринництво стає малорентабельним через втрати у прирості маси молодняку на 25-40 % та зниженні надоїв корів понад 40 %.
Захворювання тварин на симуліїдотоксикоз пов’язане з першим підйомом активності нападу мошок, який спостерігається переважно в І-ІІ декаді травня. Другий підйом ( перша половина червня) буває не щорічно і, як правило, не викликає масового захворювання тварин, що пов’язано з набуттям ними стійкості після укусів у першому піку чисельності кровососів. Добовий ритм активності мошок залежить від сезону року і належить до короткочасного ранково-вечірнього типу. Нападу мошок піддаються всі види домашніх тварин, але найбільше страждає велика рогата худоба та коні. Завдяки властивості набиватися в ніс, вуха, очі – це найбільш злісні та настирливі кровососи. Вражають усі ділянки тіла тварини. 
Залежно від інтенсивності нападу мошок у тварин виникають клінічні ознаки – зниження апетиту з наступною відмовою від корму, сильним занепокоєнням, прискорення частоти пульсу і дихання, лихоманка, салівація, серозні витікання з очей і носових ходів, набряк тканин у ділянці міжщелепового простору, підгруддя, нижньої частини живота. При огляді шкіри на не пігментованих ділянках видно численні крапчасті й смугасті крововиливи. У волосяному покриві виявляється значна кількість мошок. 
При виявленні захворювання хворих тварин ізолюють із загального стада під накриття або в приміщення, із шерстного покриву видаляють мошок, обтираючи тіло тварин ганчіркою, змоченою у холодній воді. 
Ефективним засобом лікування симуліїдотоксикозу є окреме застосування натрію тіосульфату, рідини за Кадиковим, аскорбінової кислоти у поєднанні з розчинами глюкози і кальцію хлориду в комплексі з мазями календуловою або „Фітосепт”. 
Для захисту тварин від нападу мошок треба використовувати інсектициди «Бутокс», «Неостомазан», «Байофлай Пур – он», «Ектосан-плюс» та репелентний препарат „Фітореп” застосовують препарати відповідно до настанов.

 Начальник управління                       С.В. Лум’яник
Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 593 | Додав: stanislav4450 | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0