28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2019 » Лютий » 21 » СКАЗ - ЦЕ НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ЛЮДСТВА
14:11
СКАЗ - ЦЕ НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ЛЮДСТВА

Сказ - надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується тяжкими ураженнями центральної нервової системи і завжди закінчується смертю. Згідно з оцінкою ВООЗ ця хвороба входить в п’ятірку антропозоонозів, що завдають найбільших соціальних та економічних збитків. Джерелом збудника сказу є хворі тварини, дикі тварини, безпритульні домашні тварини, та тварини які не щеплені проти сказу.

Для боротьби зі сказом необхідно :

- вплив на джерело збудника інфекції (відстріл червоної лисиці) та відлов бродячих тварин;

- вплив на  сприйнятливих до даної інфекції (свійські собаки, коти, покусані люди та тварини);

- вплив на механізм передачі даної інфекції (своєчасно проводити знищення  гризунів на полях  району).

При сказі не можна однаковою мірою вплинути  на всі ланки епізоотичного ланцюга. Багаторічний досвід боротьби  з цією хворобою показує, що найбільш оптимальний шлях  це дія на джерело збудника інфекції . Так здійснення системних заходів, спрямованих на джерело збудника інфекції (собак і котів), дозволяє зменшити випадки сказу. Для цього необхідно щоб кожен власник собак та котів, виконував правила утримання собак, котів та хижих тварин в населених пунктах, де чітко прописано,  що власники собак, котів, хижих звірів зобов’язанні  :

  1. щорічно реєструвати (перереєстровувати ) собак, котів, хижих звірів віком від двох місячного віку. Реєстрація тварин проходить  в сільській, селищній   раді,  на території об’єднаної територіальної громади, та на державній установі ветеринарної медицини, де спеціаліст перевіряє чи тварина яка ввозиться на територію населеного пункту щеплена чи ні проти сказу ( в разі якщо ні то щеплює)  . Якщо собаки, коти знаходяться на підприємствах такі тварини реєструються в державній установі ветеринарної медицини згідно територіального розташування;
  2. перевезення тварин (собак, котів) в інші населені пункти дозволяється при наявності у власника реєстраційного посвідчення, ветеринарної довідки або ветеринарного свідоцтва (Ф№1)  з відміткою щодо імунізації тварини;
  3. новопридбані тварини повинні реєструватися в 5-денний термін в вищевказаних установах;
  4. власнику тварини необхідно щороку доставляти собак ,котів, хижих звірів у ветеринарну установу для огляду та для  щеплення тварин проти сказу. Вакцинація тварин   необхідно робити щорічно всім домашнім улюбленцям, починаючи з місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, оплатити необхідно  лише витратні матеріали (шприц тощо).

Але на превеликий жаль власники тварин не добросовісно відносяться  до виконання своїх обов’язків щодо  утримання тварин, а саме не своєчасно доставляють своїх тваринок на щеплення в державні установи ветеринарної медицини проти сказу. Відмовляються їх щеплювати навіть тоді коли спеціалісти  державної служби ветеринарної медицини приходять до них додому.

За порушення правил утримання собак і котів до громадян,  які порушують дані правила будуть притягуватись до адміністративної відповідальності згідно чинного законодавства.

                                                                                       С.Лум’яник,  В.Васілова

Олександрійське районне управління Головного

Управління Держпродспоживслужби в

Кіровоградській області.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 241 | Додав: stanislav4450 | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0