Ставкова риба-може бути небезпечною!
Рибне
господарство - це традиційна в Україні галузь, розвиток якої почався більш як
200 років тому назад. Рибництво відіграє
важливу роль в економіці країни, оскільки є постачальником риби для харчування
людей та сировини для різних галузей народного господарства України.
За даними літературних джерел і міжнародними медичними
нормами, одна людина за рік має споживати 20кг риби і рибної продукції. Все
населення України щороку потребує для харчування близько 1млн тонн риби й
рибної продукції, з них прісноводної-240-300 тис. тонн.
Одним із
найважливіших напрямів вирішення цієї проблеми є епізоотологічне благополуччя
рибницьких господарств та водойм різних форм власності.
На відміну від ссавців, у риб – пойкілотермних тварин всі
функціональні процеси залежать від температури навколишнього середовища. Вода, в якій живе риба характеризується
певним числом факторів, які впливають на її стан здоров’я. Зміни хімічних,
фізичних та цілої низки інших умов в середовищі проживання може призвести до
різних порушень в організмі риб і
зпровокувати виникнення захворювання. Відомо, що належний
епізоотологічний стан у господарстві дозволяє збільшити рибопродуктивність
водойм на 8-10%.
Хвороби риб завдають значних збитків рибному господарству
України внаслідок зниження рибопродуктивності водойм, загибелі мальків,
цьоголіток чи одноліток, недоотримання запланованої товарної маси і
вибракування її через псування товарного виду.
Риба в свою чергу може бути джерелом різних інфекційних
захворювань які передаються людям: холерного вібріона, лепри (збудника
прокази), туберкульозної палички , може накопичувати в своєму тілі різні хімічні речовини - глюкозиди,
кислоти, феноли, хлорні сполуки, гази (сірководень та метан ). Токсини синьо -
зелених водорослів попавши в організм риби роблять її не тільки токсичною для
тварин та людей, а й обумовлюють захворювання та загибель її самої. Часто риба
може бути вражена збудниками-аеромонозами (сальмонели, стафілококи, вібріози,
клостридії) що викликають тяжкі харчові
отруєння в людей.
По даним
літератури промислова риба є потенційним носієм 27 видів гельмінтів, що представляють загрозу для
здоров’я людей. Найбільш небезпечні з них це
збудники опісторхозу, діфілоботріозу , клонорхозу , парагонімозу та інші.
На
підконтрольній території управління
ветеринарної медицини в Олександрійському районі знаходяться 57 ставків різної
форми власності, і одним з головних завдань є постійний ветеринарно- санітарний
контроль рибних господарств. Згідно розпорядження Головного державного
інспектора ветеринарної медицини України № 60 від 25.04.2005 року «Про дослідження риби вітчизняного
виробництва» орендарі ставків зобов’язані 2 рази на рік проводити
ветеринарно-санітарну оцінку, тобто дослідження в районній державній
лабораторії ветеринарної медицини всіх видів риб та інших
гідробіонтів за показниками передбаченими Обов’язковим
мінімальним переліком, а води-за гідрохімічними показниками.
Та один раз на рік проводити дослідження риби та води на наявність в ній антибіотиків, солей важких
металів, пестицидів, радіонуклідів та залишкових кількостей ветеринарних
препаратів в Кіровоградській
регіональній державній лабораторії ветеринарної медицини, дослідження ці платні.
Але нажаль не всі орендарі ставків розуміють важливість
проведення досліджень. Завдяки їхньому халатному відношення до вирощеної
продукції, в рибу попадають отруйні
речовини , які можуть викликати отруєння людей, також через рибу можна
захворіти різними інвазійними захворюваннями
такими як опісторхоз - паразит розвивається в м’язах риби
і при її поїданні людина починає хворіти на цю небезпечну хворобу.
Управління ветеринарної медицини району ще раз нагадує
про небезпеку купівлі риби на стихійних ринках та в інших невстановлених для
цього місцях.
При купівлі риби покупці повинні звертати увагу на
наявність ветеринарних документів, що засвідчують якість продукції , і
пам’ятайте що риба як і друга продукція може принести користь
організму, а може і небезпеку.
Начальник
управління
ветеринарної медицини
в Олександрійському районі С.В. Лум’яник
|