28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2014 » Вересень » 18 » Всесвітній день боротьби зі сказом!
09:08
Всесвітній день боротьби зі сказом!

       Всесвітній день боротьби зі сказом !

28 вересня щорічно відзначається Всесвітній день боротьби зі сказом. Цей день покликаний підвищувати інформованість про наслідки сказу у людини і тварин, про те, наскільки складно попередити  захворювання серед людей, не проводячи належні профілактичні заходи  серед тварин.

       Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), ця хвороба входить у першу п'ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що наносять найбільший соціально-економічний збиток. На сьогоднішній день сказ реєструється у 113 країнах світу, ця хвороба характеризується гострим перебігом, ознаками поліенцефаломієліту, за відсутності вчасного лікування абсолютною смертністю, через це щорічно гине понад 55 тисяч людей і більше 1 млн. тварин. Прямі збитки від сказу складають біля 4 млрд. євро в рік.

      Щорічно в світі 15 мільйонів людей  одержують направлення на лікування за підозрою в інфікуванні сказом.

      На протязі ряду років епізоотична ситуація зі сказу в районі вимагає уваги як фахівців ветеринарної медицини, так і контролю санепідслужби.

В медичні заклади постійно звертаються жителі району з укусами тварин. Так станом на 01.09.2014 року зареєстровано 26 укусів тваринами людей в т.ч. собаками 21 чоловік, котами 5 чоловік . Викликає стурбованість збільшення кількості бродячих, безпритульних собак в населених пунктах району. Із аналізу даних управління ветеринарної медицини в Олександрійському району при обстеженні на сказ тварин встановлено циркуляцію збудника сказу майже на всій території району. Так з 1999 по 2014 рік найчастіше реєструвались випадки сказу на території  Новопразької селищної ради - 8 випадків, Попельнастівської сільської ради – 5 випадків,Червонокамянська , Шарівська сільські ради  - 4 випадки. Зовсім не було випадків захворювання на сказ на території Приютівської селищної ради , Добронадіївської, Світлопільської, Щасливської сільських рад.

    Сказ, або водобоязнь – небезпечне інфекційне захворювання зоонозної природи, яким хворіють тварини і люди. Збудник сказу – вірус. Вірус живе в природі тільки в організмі теплокровних. Собака або інша тварина, яка захворіла на сказ, стає неспокійною, агресивною. Іноді сказ протікає в тихій (паралітичній) формі. Хвора на сказ тварина під час укусу наносить рани, забруднюючи їх слиною, яка містить мільярди вірусів сказу.

Вірус із рани або подряпини, змоченої слиною хворої на сказ тварини, проникає в спинний і головний мозок і там розмножується. В деяких випадках для захворювання на сказ достатньо попадання слини хворої на сказ тварини в подряпину, тріщину шкіри або слизової оболонки. Час з моменту проникнення вірусу в організм і до початку захворювання називається скритим періодом інфекції. Він може тривати від двох тижнів і до 6 місяців і більше.

Заражена тварина починає виділяти вірус зі слиною за 7-10 днів до появи у неї перших ознак захворювання, але особливо активно виділяє вірус під час хвороби. Якщо вірус сказу проник в організм людини і почав в ньому розмножуватися, він завжди викликає важке запалення спинного і головного мозку (мієлоенцефаліт), яке частіше всього закінчується смертю хворого.

Ще біля 2 тис. років тому назад люди знали, що сказ передається людині хворими тваринами під час укусу. Щоб врятувати людину, древні медики припікали рану розпеченим залізом або відрізали покусані частини тіла (пальці, кінцівки). Але ці жорстокі методи рідко допомагали. По - справжньому вивчення сказу було розпочато в кінці позаминулого століття.

Тепер лікарі добре знають, яким чином цей вірус може бути знищений в природі. Людина, яка заражена вірусом сказу, може бути захищена від захворювання, якщо постраждалий своєчасно звернеться до лікаря.

Таким чином, охорона здоров’я людей є справою не тільки лікарів, але й самого населення. В боротьбі з цією інфекцією вирішальне, радикальне значення має знищення вірусу в природі. Вірус сказу в природі зберігається в організмі різних диких тварин (вовки, лисиці, шакали, єноти). Серед них постійно спостерігаються спалахи (епізоотії) інфекції.

В зв’язку із спалахами серед лисиць збільшився ризик захворюваності сказом людей і сільськогосподарських тварин. Сказ – типова ранова інфекція, при якій зараження найчастіше відбувається при укусі. На практиці мають місце випадки зараження при ослиненні скаженою твариною (безпосереднє попадання слини на пошкоджені шкіру або слизову, механічний занос слини при поцарапанні лапкою, при розробці тушок тварин, контакті з обслиненим посудом, шкірою тварин і т.д.), причому найбільшу небезпеку тут представляють випадки порізів ножем при знятті шкірки з хворої лисиці.

Спалахи сказу підтримуються безпритульними собаками і котами. Для того, щоб ліквідувати спалахи, необхідно утримувати собак ізольовано, на прив’язі, виводити на вулицю в наморднику і на повідку, тим самим зменшується і ризик їх зараження сказом. Якщо собака, яка правильно утримується і захворіє на сказ, то вона не зможе передати інфекцію іншим собакам і котам.

Таким чином, ланцюжок інфекції буде розірвано. В населених пунктах безпритульних тварин необхідно відловлювати. Друга ефективна міра боротьби зі сказом – це щеплення. В тих населених пунктах, де всі собаки, які належать населенню, щепляться, спалахів сказу не буває. Якщо встановлено факт контакту, наприклад, лисиці, хворої на сказ, з домашніми тваринами, то всіх собак і котів, як підозрілих в зараженні знищують, а цінних тварин повторно щеплять проти сказу.

Необхідно завжди пам’ятати, що поки зберігаються спалахи сказу серед тварин, то будуть і випадки захворювання серед людей. Спосіб знешкодження вірусу сказу в організмі зараженої людини був відкритий французьким вченим Луї Пастером у 1885 році.

Пастер створив вакцину, яка створює несприйнятливість людського організму до захворювання на сказ. З 1957 року в СРСР почали застосовувати антирабічний гама-глобулін.  Досвід практичного застосування гама-глобуліну і вакцини дозволяє говорити про 100% ефективність сучасних методів попередження сказу у людини. Щеплення проти сказу призначаються тільки лікарями.

Через це, якщо вас покусала або обслинила  яка-небудь тварина, або ви знімали шкіру з хворих або загиблих тварин, негайно порадьтеся з лікарем. Якщо лікар прийшов до висновку про необхідність проведення антирабічних щеплень, то, значить є підозра, що у ваш організм проник вірус сказу.

Заключення це надзвичайно серйозне, воно зобов’язує постраждалого до відповідальності. Як показує досвід, в тих випадках, коли постраждалі несвоєчасно зверталися до лікаря, самостійно припиняли щеплення, порушували режим (вживання спиртних напоїв), захворювання, як правило, закінчувалося у таких хворих трагічно.

Ось чому так важливо правильно і чітко виконувати всі поради лікаря. Таким чином, в наш час є всі можливості для ефективної боротьби зі сказом і вона буде тим успішніша, чим активніше включиться в цю боротьбу все населення. Виконуйте всі поради лікаря !

Обов’язково робіть всі назначені Вам щеплення і не припиняйте їх самостійно. Дотримуйтесь правил утримання собак котів і хижих тварин. Обов’язково доставляйте один раз в рік собак і котів в найближчу установу ветеринарної медицини для щеплення проти сказу.  Це збереже Вас від захворювання на сказ.

      Ліквідація сказу навіть на значних територіях нашої держави  цілком реальна справа за умови проведення комплексних заходів та наполегливої праці фахівців ветеринарної медицини, лісового та мисливського господарств, місцевого самоврядування і житлово-комунальних служб та громадських організацій.

        Про те слід пам’ятати, що всі заходи з профілактики сказу будуть марні, якщо кожен власник тварин не буде розуміти, що він несе відповідальність не тільки за своє здоров'я чи свого улюбленця, але і за здоров'я оточуючих.

 

Начальник Управління ветеринарної

медицини в Олександрійському районі                   С.В. Лумяник

 

 

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 555 | Додав: stanislav4450 | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0