28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2017 » Липень » 14 » ЗНОВУ БОТУЛІЗМ !
07:56
ЗНОВУ БОТУЛІЗМ !

Незважаючи на неодноразові заклики фахівців різних служб, щодо небезпечності для здоров’я вживання в’яленої риби, з якою пов’язують непоодинокі випадки захворювань на ботулізм серед жителів України, захворювання на ботулізм продовжують реєструватись.

За даними Міністерства охорони здоров'я, протягом останніх трьох місяців в Україні зареєстровано 62 випадки захворювання на ботулізм, 9 з них – зі смертельним результатом. Не оминуло захворювання і жителів Кіровоградської області.

За інформацією ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України», 7 липня поточного року в м. Новоукраїнка зареєстровано черговий випадок захворювання на ботулізм. На передодні ввечері мешканка с.Глодоси вживала в’ялену рибу (лящ), яку (з її слів) купила по дорозі з м. Харкова в магазині відомої торговельної мережі, а через кілька годин відчула нездужання.Вранці наступного дня жінка звернулася до сільської медичної амбулаторії. Того ж дня,машиною швидкої допомоги, була доставлена в тяжкому стані до Новоукраїнської центральної районної лікарні, де й госпіталізована з підозрою на ботулізм. Через декілька годин після госпіталізації хвора була переведена до реанімаційного відділення лікарні. Захворювання розвивалось так стрімко, що навіть після введення протиботуліністичної сироватки, яка є обов’язковим і єдиним специфічним засобом лікування ботулізму, 8 липня жінка на жаль померла.

Ні адреси магазину, ні виробника встановити не вдалося, касовий чек з магазину відсутній. Проводяться лабораторні дослідження залишків риби та крові померлої.

Це вже третій випадок ботулізму в області з початку року і перший з летальним результатом.

Шановні жителі району, Управління Держпродспоживслужби в Олександрійському районі нагадує, що ботулізм – це дуже важке, смертельно небезпечне інфекційно-токсичне захворювання, в результаті якого відбувається ураження нервової системи, з розладами зору, ковтання, дихання. У разі відсутності своєчасного специфічного лікування, хвороба, в переважній більшості випадків, призводить до смерті, яка настає внаслідок паралічу дихальної мускулатури і дихальної недостатності.

Збудник ботулізму найчастіше виявляється у м’ясних та овочевих домашніх консервах, а також солоній, в’яленій та копченій , яка виготовлена з порушеннями технологічного процесу. Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. Від людини до людини інфекція не передається.

Пам’ятайте! Імунітет після перенесеного захворювання не розвивається, тобто людина може захворіти повторно! При перших симптомах отруєння необхідно відразу звернутися до лікаря.

 

В.о. начальника Управління Держпродспоживслужби

в Олександрійському районі Лум'яник С.В.

 

Начальник відділу державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства Чижик А.В.

Переглядів: 540 | Додав: stanislav4450 | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0