28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2014 » Липень » 28

       22 липня 2014 року - Заступник  голови районної Державної  адміністрації ,  голова РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ НАДЗВИЧАЙНОЇ ПРОТИЕПІЗООТИЧНОЇ КОМІСІЇ - Коваль Юрій Леонідович провів засідання.

На порядку денному було  слідуюче  питання1. Про  вжиття невідкладних заходів з недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на територію району.

Доповідач: заступник Голови районної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Олександрійській районній державній адміністрації, Головний державний інспектор ветеринарної медицини Олександрійського району Лум’яник С.В.

    На території Олександрійського району утримується свинопоголів’я в 14 господарствах на 20 фермах  в кількості 8517 голів, – в індивідуальному секторі населення 5243 голови,   всього на території району утримується 13760 голів свиней.За офіційним повідомленням Россільгоспнагляду станом на 05.07.2014 року в Росії продовжуються спалахи африканської чуми свиней. Так, останній випадок зареєстровано у Ростовській області, яка межує із східними областями України. А Департамент ветеринарного і продовольчого нагляду Міністерства сільського господарства та продовольства Республіки Білорусь повідомляє про захворювання   на АЧС на території Гродненської області. Крім того, в цьому році АЧС зареєстровано в регіонах Польщі та Литви, які також в близькості до кордону України, та на Луганщині у приватному господарстві і серед диких свиней. Така ситуація створює постійну загрозу для свинарства України, в тому числі – продовольчої безпеки.

   Африканська чума – це особливо небезпечне захворювання, яке дуже швидко передається від хворих тварин до здорових і закінчується їх загибеллю. Ні вакцини, ні лікування, ні профілактики цього захворювання досі не розроблено в жодній країні. При виникненні хвороби, усе поголів’я свиней знищується.

     При проведенні контролю за проведенням заходів по недопущенню занесення африканської чуми свиней на територію району державними інспекторами ветеринарної медицини щоквартально проводять перевірки свиногосподарств з дотримання ними закритого режиму роботи. Незважаючи на проведені заходи державними інспекторами району на сьогоднішній день не всі керівники агроформувань виконують попередні рішення районної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії   так на сьогоднішній день не огороджені свиноферми взагалі в ПАТ «Олександрійський Райагрохім», ПАТ «Шарівське»,ТОВ «УкрАгроКом» с.Головківка. Відсутні дез. бар’єри  в Пат «Шарівське» с.Шарівка ТОВ «УкрАгро Ком» с.Головківка.

   З метою запобігання АЧС на території Олександрійського району необхідно більш суворо  відповідним службам вживати необхідних заходів з недопущення торгівлі продуктами харчування тваринного походження, в тому числі зі свинини, у невстановлених місцях та на стихійних ринках.

    Враховуючи зазначене , Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при районній державній адміністрації

ВИРІШИЛА:

1.Взяти до відома інформацію начальника управління ветеринарної медицини в Олександрійському районі, заступника голови державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Олександрійській районній державній адміністрації Лум’яника С.В. про епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней.   Термін - постійно 

Керівникам агроформувань , сільським.селищним  головам

2. Під особисту відповідальність посилити державний ветеринарно-санітарний контроль та нагляд, а також вжити вичерпних заходів з метою недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на підконтрольні території. Термін - постійно         

3.Установи державної ветеринарної медицини в районі

3.  Керівникам агроформувань взяти під персональну відповідальність охорону ферм від заносу  інфекційних хвороб ( будівництво огорожі, стаціонарних наливних дезбар’єрів, сан.пропускників та ін.)

 4. Керівники агроформувань

4.Продовжити практику проведення тренінгів-навчань з відпрацювання оперативного реагування та моделювання випадків підозри на африканську чуму свиней.   Термін – постійно.                

5. Управлінню ветеринарної   медицини в районі

5. Забезпечити співпрацю з територіальними органами Держлісагенства в районі щодо виявлення загиблих диких тварин, стосовно яких існує підозра на захворювання африканською чумою свиней та проведення лабораторного моніторингу африканської чуми свиней в дикій фауні.Термін-постійно                                                                 

 6. Перевірити та проаналізувати наявність та стан зберігання дезінфікуючих засобів, дезінфікуючої техніки, біопрепаратів, готовність сил та засобів, необхідних для здійснення запобіжних та ліквідаційних заходів на випадок виникнення африканської чуми свиней. Термін до 20.08.2014р.                                           

     Координацію роботи цього рішення покласти на Головного державного інспектора ветеринарної медицини району Лум’яника С.В.,начальника управління агропромислового розвитку при РДА Ткаченка О.М.

 

Голова державної надзвичайної

протиепізоотичної комісії

при райдержадміністрації                                                                Ю.Л. Коваль

 

Секретар комісії                                                                               О.А. Сіленко

 

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 390 | Додав: stanislav4450 | Дата: 28.07.2014

Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0