Суб’єкт господарювання оштрафований за відсутність державної реєстрації
Відповідно до статті 25 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" та з метою реалізації норм наказу Мінагрополітики від 10 лютого 2016 р. № 39 "Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам", зареєстрованого в Мін'юсті 12 березня 2016 року за № 382/28512 всі суб’єкти господарювання – оператори ринку (юридичні особи, фізичні особи – підприємці, фізичні особи), які провадять діяльність на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів, зобов’язані зареєструвати потужність:
- заклади громадського харчування (ресторан, бар, кафе, їдальні (шкільні, дошкільних навчальних закладів, лікарень (амбулаторій) та ін..);
- заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами;
- потужності, які здійснюють виробництво харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження та /або перероблені продукти тваринного походження (олійниці, млини та ін..);
- оператори ринку, які провадять діяльність, пов’язану з первинним виробництвом та/або транспортуванням та/або зберіганням та/або продажем харчових продуктів, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 100 С, залишаючись придатними для споживання людиною (сільськогосподарські підприємства, елеватори та ін..).
Первинне виробництво – виробництво та вирощування продукції, у тому числі збір врожаю, доїння, розведення тварин до моменту забою, полювання на тварин, рибальство та збір врожаю диких рослин.
У вересні місяці 2017 року в Івано-Франківському окружному адміністративному суді відбулося судове засідання у справі про застосування адміністративно-господарської санкції у вигляді штрафу розміром 25600 грн. до суб’єкта господарської діяльності фізичної особи-підприємця за порушення вимог ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» - нездійснення державної реєстрації потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу.
Відповідальність за порушення вимог ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачена п. 2 ч. 1 ст. 64 зазначеного вище Закону.
Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертає увагу суб’єктів господарювання на необхідність здійснення державної реєстрації потужностей з виробництва та/або обігу харчових продуктів, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу .
С.Лум’яник, В.Чередниченко
Олександрійське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області