28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2017 » Жовтень » 04

        Щороку по всій Україні реєструються випадки отруєння дикорослими грибами. Не виключенням є і наша область. Так, в серпні місяці поточного року зареєстрований перший випадок отруєння грибами в Кіровоградському районі з 2 потерпілими. Як бачимо, актуальність отруєнь грибами серед жителів нашої області не втрачається. Тому обізнаність населення щодо профілактики та попередження виникнення отруєнь грибами дуже важлива.

Причинами отруєнь грибами залишаються: недостатній рівень знань у населення видової належності грибів; недостатні навички та знання щодо їх збору; потенційно небезпечні місця збирання грибів (лісосмуги, лісові насадження біля населених пунктів, присадибні ділянки, біля автотрас); порушення правил збирання і приготування грибів; безвідповідальне ставлення людей до свого здоров’я.

Аналіз випадків отруєнь грибами в області свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймають за їстівні сироїжки.

Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які зіпсовані або не пройшли належної термічної обробки, виросли на забруднених територіях чи вздовж транспортних магістралей. Крім того, є люди, які страждають на алергію від грибів. І нарешті, гриби в наш час можуть містити небезпечні для здоров'я важкі метали і радіоактивні речовини: вони накопичуються в їх плодових тілах.

Гриби можуть завдати серйозної шкоди шлунку і печінці. Найбільш типовими симптомами отруєння є блювота, болі в животі, діарея. Важливо знати, що симптоми отруєння грибами схожі з симптомами звичайного харчового розладу, але є значно складнішими. Тому, якщо після вживання грибів у вас виникли характерні ознаки отруєння – не гайте часу, звертайтесь за медичною допомогою.

Слід пам'ятати, що гриби не відносяться до продуктів харчування, які є незамінними в раціоні харчування людей, однак можуть бути чинником небезпеки для здоров'я, а то й життя. Страви з грибів важкі для травлення. Тому їх взагалі не можна вживати дітям, а також людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.

Також не варто купувати лісових грибів на ринку, уздовж автошляхів та інших місцях. Стихійна торгівля несе в собі потенційну небезпеку для здоров'я людей, в тому числі при продажу дикорослих грибів.

Держпродспоживслужба  вкотре звертається з проханням до жителів району замислитись над питанням - чи не варто взагалі відмовитися від дикорослих грибів, в крайньому випадку замінивши їх на вирощені в теплицях печериці та гливи.

Ознайомитися з пам'ятками за відповідною тематикою можна, перейшовши за посиланням.

Переглядів: 409 | Додав: stanislav4450 | Дата: 04.10.2017

Суб’єкт господарювання оштрафований за відсутність державної реєстрації

 

Відповідно до статті 25 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" та з метою реалізації норм наказу Мінагрополітики від 10 лютого 2016 р. № 39 "Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам", зареєстрованого в Мін'юсті 12 березня 2016 року за № 382/28512 всі суб’єкти господарювання – оператори ринку (юридичні особи, фізичні особи – підприємці, фізичні особи), які провадять діяльність на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів, зобов’язані зареєструвати потужність:

- заклади громадського харчування (ресторан, бар, кафе, їдальні (шкільні, дошкільних навчальних закладів, лікарень (амбулаторій) та ін..);

- заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами;

- потужності, які здійснюють виробництво харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження та /або перероблені продукти тваринного походження (олійниці, млини та ін..);

- оператори ринку, які провадять діяльність, пов’язану з первинним виробництвом та/або транспортуванням та/або зберіганням та/або продажем харчових продуктів, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 100 С, залишаючись придатними для споживання людиною (сільськогосподарські підприємства, елеватори та ін..).

Первинне виробництво – виробництво та вирощування продукції, у тому числі збір врожаю, доїння, розведення тварин до моменту забою, полювання на тварин, рибальство та збір врожаю диких рослин.

У вересні місяці 2017 року в Івано-Франківському окружному адміністративному суді відбулося судове засідання у справі про застосування адміністративно-господарської санкції у вигляді штрафу розміром 25600 грн. до суб’єкта господарської діяльності фізичної особи-підприємця за порушення вимог ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» - нездійснення державної реєстрації потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу.

Відповідальність за порушення вимог ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачена п. 2 ч. 1 ст. 64 зазначеного вище Закону.

Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертає увагу суб’єктів господарювання на необхідність здійснення державної реєстрації потужностей з виробництва та/або обігу харчових продуктів, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу .

 

 

С.Лумяник, В.Чередниченко

Олександрійське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 417 | Додав: stanislav4450 | Дата: 04.10.2017

Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0