28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2018 » Квітень » 24

   Необхідно пам’ятати, що сказ — це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю. Щорічно від сказу в світі гинуть від 20 до 70 тисяч людей. Згідно із статистичними даними в Україні кожна 12-та сім'я в місті та третя в сільській місцевості мають домашню тварину (собаку або кішку).Через скрутне матеріальне становище чи безвідповідальне ставлення власників до своїх улюбленців частина тварин поповнює лави безпритульних. Контактуючи з іншими безпритульними тваринами, зокрема, лисицями, вони заражаються сказом.

Нині контроль за кількістю безпритульних тварин набуває першочергового значення з огляду на забезпечення захисту населення від заразних хвороб.

Зараження людини відбувається при укусі чи ослиненні хворою на сказ твариною. Деякий час вірус знаходиться у місці проникнення (6–12 днів), потім, рухаючись уздовж нервових волокон до спинного і головного мозку, накопичується і розмножується у нейронах, викликаючи фатальний енцефаліт. Особливо небезпечні укуси чи ослизнення голови та рук.Термін інкубаційного періоду та ймовірність летального кінця залежить від місця укусу. При укусі в обличчя ймовірність захворіти, а значить, — гарантованої смерті, складає 90%, при укусах в кисті рук — 63%, в нижні кінцівки — 23%. Чим краще іннервується ділянка тіла, тим швидше вірус потрапляє у центральну нервову систему. Інкубаційний період — у середньому від 2 тижнів до 3 місяців, іноді — до одного року.

Що необхідно робити при укусах тварин?

 

  • При укусах, подряпинах, ослиненні людей будь-якими тваринами, а також при ушкодженні шкіряних покривів і потраплянні інфікованого матеріалу на слизові оболонки при розтині туш тварин, які загинули від сказу, потрібно терміново звернутись до лікувально-профілактичних закладів, де буде надано першу медичну допомогу, а також, у разі потреби, призначено курс лікувально-профілактичної імунізації проти сказу.
  • Укушені рани, подряпини, ослинення негайно промийте протягом 5 хвилин водою з господарським милом. Краї рани обробіть розчином перекису водню або 70 % спиртом чи 5% настоянкою йоду, та накладіть стерильну пов’язку.
  • Негайно звернутись за медичною допомогою, для проведення антирабічного лікування.

Що робити з твариною?

Якщо тварина загинула, або була вбита необхідно труп тварини доставити в Олександрійську міжрайонну державну лабораторія Держпродспоживслужби, де спеціалісти лабораторії відберуть необхідний матеріал і відправлять в Кіровоградську регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби для проведення люмінесцентної мікроскопії, вразі якщо збудника сказу не буде виявлено, хвороба не виключається тоді ставиться біопроба в Олександрійській міжрайонній державній лабораторії Держпродспоживслужби і дослідження триває на протязі одного місяця (але ознаки сказу в заражених тварин можуть проявитись і раніше).

У разі укусу домашньою твариною лікар ветеринарної медицини повинен тварину ізолювати і поставити на 10-дений карантин та проводити спостереження за даною твариною.

Якщо в цей час з’являються показники захворювання, вона гине від сказу або тікає, тоді постраждалому терміново призначають повний курс лікування. Якщо ж тварина протягом 10 днів залишалась здоровою, спеціаліст ветеринарної медицини виписує довідку, що у тварини клінічних ознак сказу не виявлено.

Щоб не заразитись сказом необхідно чітко дотримуватись Інструкції « Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин», а саме:

ВЛАСНИКИ тварин повинні доставляти своїх тварин (собак , котів) на державну установу ветеринарної медицини, яка розташована на даній території для проведення клінічного огляду тварини та проведення профілактичного щеплення проти сказу.

- Утримуйтесь від контактів з дикими та безпритульними тваринами.

- Власникам тварин дотримуватись правил утримання домашніх тварин і поводження з ними.

В разі покусів тваринами необхідно , терміново викликати спеціаліста державної установи, який обслуговує дану місцевість.

Якщо тварина веде себе не агресивно в жодному разі не треба вбивати тварину, яка покусала людину чи тварину! Тварину тримати ізольовано і спостерігати за нею протягом 10 - 15 днів.

- Слід пам'ятати, що кожна дика, свійська та безпритульна тварина, яка поводить себе незвичайно (наближається до людей, тварин, населеного пункту) є підозрілою щодо захворювання на сказ.

Про кожен випадок незвичайного поводження тварин (збудження, поїдання сторонніх предметів) потрібно негайно повідомити спеціаліста ветеринарної медицини .

Значну роботу в профілактиці сказу тварин, боротьбі з цим небезпечним захворюванням, яке завжди закінчується смертю, виконують фахівці державних установ ветеринарної медицини Олександрійського району.

Основним засобом запобігання сказу тварин є антирабічне щеплення.

Боротьба з цим страшним захворюванням може бути вирішена лише завдяки спільним зусиллям органів державної ветеринарної медицини, органів місцевого самоврядування, та усіх причетних служб, а також власників домашніх собак і котів.

Доброго Вам здоров’я !!!

 

 

Лум’яник С.В., Васілова В.В.

Олександрійське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 293 | Додав: stanislav4450 | Дата: 24.04.2018

Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0