28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2018 » Травень » 25

          З настанням літа в області проблема стихійної торгівлі продуктами харчування набуває більших масштабів, адже збільшується кількість тих, хто має лишки вирощеного на городах і в садах, живності і прагне їх продати й поповнити свій сімейний бюджет. Однак тим мешканцям, які підтримують торгівлю у невстановлених місцях, слід пам’ятати, що вживання продуктів, які невідомо скільки знаходилися під палючим сонцем, несе ще більше ризиків для здоров’я населення. Адже до всіх чинників небезпеки додається ще один – температурний, тобто сприятливі умови для розвитку мікроорганізмів. Особливо це стосується домашніх молочних та м’ясних продуктів, м’яса.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області застерігає: харчові продукти рослинного і тваринного походження, які реалізуються на стихійних ринках, законодавчо визначені як завідомо небезпечні і непридатні до споживання людини. Вкотре нагадуємо, чому це так.

На жаль, покупці не замислюються про якість цих продуктів, ким та в яких умовах вони виготовленні, де зберігались і як транспортувались. Не лякає наших людей і пил, що летить на продукти, бруд від машин та з-під ніг перехожих.

Продукція реалізується безконтрольно, без дотримання належного температурного режиму, не пройшовши лабораторний контроль, на ній немає маркування, вона не упакована належним чином, не має супровідних документів, які свідчать про її безпечність та якість. До того ж, продавці не проходять обов’язкові профілактичні медичні огляди та не мають особових медичних книжок, не дотримуються правил особистої гігієни - торгують з брудними руками, бо помити їх немає де, без спеціального одягу.

Не відомо також те, чи тварина, м'ясо якої реалізують, перед забоєм була здорова чи хвора, чи навіть забита в агональному стані. Вживання не досліджених м’ясних продуктів несе людям загрозу зараження небезпечними хворобами – наприклад, трихінельозом, саркоцистозом.

Для реалізації молока та молочних продуктів власник повинен мати ветеринарну довідку про стан здоров’я тварини, від якої отримано молоко, і де вказано, чи обстежувалась вона на мастит, лейкоз, бруцельоз і туберкульоз, чи щеплена проти сибірки, а продавці повинні щодня надавати зразки продукції для дослідження у лабораторії ветсанекспертизи. За результатами таких досліджень видається відповідний експертний висновок.

Продукція рослинного походження потребує контролю не менше. Не слід вірити, що зелені огірочки або кабачки, які продає бабця, безпечні і справді домашні! Адже рівень нітратів неможливо визначити на око, а тільки лабораторними методами.

Свіжу сільськогосподарську продукцію краще для здоров’я купувати на агропродовольчих ринках, де її безпечність підтверджена експертними висновками державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи Держпродспоживслужби, а також в офіційний торговій мережі, де повинні гарантувати безпеку та якість харчових продуктів. У разі виникнення конфліктних ситуацій у зв’язку із харчовими продуктами споживач зможе подати обгрунтовану скаргу до компетентних органів.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 301 | Додав: stanislav4450 | Дата: 25.05.2018

                       Для супроводження домашніх тварин при їх переміщенні за межі території нашої держави з 01.06.2018 до уваги будуть братись лише ветеринарно-санітарні паспорти встановленого зразка, зміст яких розміщено зокрема на сайті Верховної Ради України за посиланням  http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1381-17/print1487077616812867 . Інформацію про це розміщено на сайті Держпродспоживслужби.

Підставою для оформлення ветеринарно-санітарного паспорта є:

1) клінічний огляд тварини;

2) наявність відповідних діагностичних, профілактично-лікувальних обробок (дегельмінтизації), включаючи дослідження і щеплення (сказ та інші інфекційні хвороби в залежності від виду тварини).

Видача ветеринарно-санітарного паспорта на тварину передбачена Законом України «Про ветеринарну медицину» та входить до переліку платних адміністративних послуг, які надаються Держпродспоживслужбою, органами та установами, що належать до сфери її управління, тобто лише державними установами ветеринарної медицини, зокрема державними лікарнями ветеринарної медицини (району, міста, області). Розмір плати за їх надання затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 9 червня 2011 року № 641 та складає 51 грн 29 коп.

Видача ветеринарно-санітарного паспорта невстановленого зразка установами, не уповноваженими на їх видачу, була підставою для численних запитів інших контролюючих служб, які призводять до проведення відповідних розслідувань.

Підстави для відмови у видачі ветеринарно-санітарного паспорту визначені частиною сьомою статті 32 Закону України «Про ветеринарну медицину» та передбачають:

1) недотримання ветеринарно-санітарних заходів, передбачених законодавством; ускладнення епізоотичної ситуації на відповідній території, потужності (об'єкті);

2) неможливість безпосереднього огляду об'єкта державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду;

3) відсутність документального підтвердження епізоотичного благополуччя місцевості походження та ветеринарно-санітарного стану об'єктів; відсутність необхідної ветеринарної обробки тварин, їх карантинування, відповідних досліджень та/або експертного висновку.

Ветеринарно-санітарний паспорт на тварину дійсний до моменту її смерті.

 

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 269 | Додав: stanislav4450 | Дата: 25.05.2018

Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0