28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2018 » Листопад » 09

                         За 10 місяців поточного року на території Олександрійського району на вітряну віспу захворіло 106 осіб, що на 7 % більше, ніж за аналогічний період минулого року. Найчастіше захворювання реєструвалось в дітей, які відвідують організовані колективи.

Вітряна віспа (вітрянка) – це гостре інфекційне захворювання, що спричиняється вірусом та характеризується підвищенням температури тіла і плямисто - пухирцевим висипом на шкірі та слизових оболонках. Вірус дуже летючий, особливо комфортно почуває себе в закритих, малопровітрюваних, теплих приміщеннях, де знаходиться велика кількість людей. Джерелом інфекції є хворий на вітряну віспу, починаючи з 1 – 2-го дня інкубаційного періоду і до 6-го дня після останньої появи висипу. Джерелом захворювання може бути також хворий на оперізуючий лишай.

Механізм передачі при вітряній віспі – повітряно-краплинний, передається на відносно далекі відстані (через сусідні кімнати і квартири). Внаслідок малої стійкості збудника через третю особу та предмети, з якими стикався хворий, не передається. Інкубаційний період триває від 10 до 21 дня, найчастіше 14 днів. Хвороба розвивається швидко, з’являється такі симптоми як температура, млявість, головний біль і висип.

Вітряну віспу прийнято вважати дитячим захворюванням, адже більшість людей хворіє нею у віці 5-10 років. У цей період дитина легко справляється з цим захворюванням і набуває імунітет на все життя. У підлітків і дорослих інфекція може протікати вже у більш важкій формі та з непередбачуваними наслідками. Тому при виявлені перших ознак вітрянки у дорослому віці необхіоно негайно звернутись до лікаря для встановлення діагнозу та призначення лікування.

Для попередження розповсюдження вітряної віспи в колективі необхідно вживати протиепідемічні заходи:

- недопущення хворої дитини в заклад, а у разі підозри – ізоляція хворої дитини;

- обмежувальні протиепідемічні заходи в організованих колективах вводять для дітей до 7 років, які були в контакті з хворим на вітряну віспу і не хворіли на вітряну віспу, термін від 11 до 21 дня від моменту контакту.

- під час карантину проводять постійне спостереження за контактними особами;

- проводять вологоге прибирання в приміщеннях з частим провітрюванням.

Крім того, батьки повинні також проводити профілактичні заходи (прибирання, провітрювання) та спостерігати за дитиною: проводити огляд шкіри та слизових оболонок на наявність висипань, вимірювання температури тіла, з метою своєчасного виявлення захворювання.

Для специфічної профілактики вітряної віспи застосовують живу атенуйовану вакцину, проте в Україні планову імунопрофілактику вітряної віспи не проводять.

 

 

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного

законодавства Олександрійського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 279 | Додав: stanislav4450 | Дата: 09.11.2018

Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0