28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2018 » Грудень » 19

           Начальник Олександрійського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Станіслав Лум’яник взяв участь в нараді з епізоотичних питань. Він проаналізував епізоотичну ситуацію щодо захворювання тварин на сказ, зазначивши зокрема, що з метою недопущення поширення захворювання з 18 жовтня по 14 листопада в Олександрійському районі було проведено пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин, регулярно проводяться й інші профілактичні заходи. Доповідач зазначив, що основним носієм захворювання є червона лисиця. Вона заражає бродячих тварин, які потім переносять збудник до домогосподарств.

Нарада відбулася під головуванням першого заступника голови районної державної адміністрації Юрія Коваля. У заході також взяли участь голова президії Олександрійської районної організації Українського товариства мисливців та рибалок Володимир Гордовий, в.о. начальника Олександрійської міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби Галина Живанова та спеціалісти ветеринарної медицини Держпродспоживслужби.

Довідково. Сказ - це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується враженням центральної нервової системи й завжди закінчується смертю. Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

Основним методом боротьби зі сказом є щеплення. Його необхідно робити щорічно всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, оплатити треба лише необхідні витратні матеріли (шприц тощо). Для проведення щеплення проти сказу для тварин необхідно звернутися до державної лікарні ветеринарної медицини в області.

Запобігти захворюванню на сказ можна за умови виконання простих, але важливих правил:

  1. Якщо вас вкусила тварина, її в жодному разі не треба вбивати. Тварину слід тримати ізольовано і спостерігати за нею протягом 10 днів або доставити для спостереження до державного закладу ветеринарної медицини. У разі укусу домашньою твариною з’ясуйте її господаря та адресу. Це допоможе уникнути щеплень, оскільки за твариною можна встановити ветеринарний нагляд.
  2. Слід пам'ятати, що кожна дика тварина, яка поводить себе незвично (наближається до людей, тварин, населеного пункту) є підозрілою щодо захворювання на сказ. У разі виявлення таких тварин необхідно обов’язково сповістити територіальний орган Держпродспоживслужби.
  3. Купівля, продаж, показ на виставках і виводках, а також перевезення в інші населені пункти всіма видами транспорту собак, котів та інших тварин можливі тільки за наявності ветеринарного паспорта з відміткою про імунізацію проти сказу, що проведена не більше 12 місяців тому і не менше 30 днів до вивозу.
  4. Якщо під час укусу був пошкоджений одяг на людині, його слід обробити гарячою праскою.
Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 258 | Додав: stanislav4450 | Дата: 19.12.2018

Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Грудень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0