28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2019 » Серпень » 14

http://www.dolc.dp.ua/wpress/wp-content/uploads/2018/07/Za_dva_tizhni_na_Volini_zafixuvali_tri_vipadki_masovogo_kharchovogo_otruyennya.jpgУ Кропивницькому зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції серед членів однієї родини, які святкували день народження вдома. Серед захворілих двоє дітей. За даними ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України»встановлено, що у 11 захворілих осіб, виявлено сальмонельозну інфекцію. Всі хворі продовжують лікування.

За результатами лабораторного дослідження залишків страв та харчових продуктів, які споживали потерпілі, в 3-х пробах виявлено патогенні та умовно-патогенні мікроорганізми (сальмонелу та цитробактер), у т.ч. в двох салатах: з овочами і яйцями та овочами і м’ясом, заправлених домашнім майонезом, а також в майонезі домашнього приготування.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 83 | Додав: stanislav4450 | Дата: 14.08.2019

                 З настанням теплого періоду року спостерігається підйом захворюваності на гострі кишкові захворювання.  Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції, такі як гастроентероколіт, ротавірусний ентерит, сальмонельоз, дизентерія, харчові токсикоінфекції та інші. До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки. Тому, гострі кишкові захворювання (ГКЗ) ще називають "хворобами брудних рук".

На кишкові розлади частіше хворіють малі діти, бо пізнаючи навколишній світ, вони чіпають руками землю, пісок, тварин, а потім тягнуть брудні руки до рота. Також більше схильні до кишкових інфекцій люди з ослабленим імунітетом та проблемами шлунково– кишкового тракту.

Згідно з офіційною статистикою, в Україні щороку реєструється 50 - 60 тисяч випадків інфекційних діарей, із яких 20-30 закінчуються летально.

Тож, щоб уникнути захворювань на гострі кишкові інфекції, потрібно дотримуватись нескладних та водночас необхідних правил:

  • не купувати продукти на стихійних ринках та в невстановлених місцях;
  • зберігати продукти, що швидко псуються тільки в холоді;
  • для приготування їжі використовувати воду з централізованих джерел водопостачання або воду гарантованої якості (бутильовану);
  • ретельно мити та обробляти свіжі овочі;
  • при приготуванні страв обов’язково дотримуватися температурних режимів та часу термічної обробки;
  • не вживати харчові продукти, що викликають у Вас сумніви щодо їх якості;
  • дотримуватись правил особистої гігієни;
  • при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, розлад шлунково-кишкового тракту, біль в животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. 

Бережіть себе та своє здоров’я!

 

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного

законодавства Олександрійського районного управління

Головного управління  Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 72 | Додав: stanislav4450 | Дата: 14.08.2019

Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Серпень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0