28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2019 » Червень » 25 » Ботулізм: знання задля безпеки
06:30
Ботулізм: знання задля безпеки

Ботулізм – важке і небезпечне токсико-інфекційне захворювання, уражається насамперед нервова система аж до м'язового і дихального паралічу. Винуватець виникнення ботулізму – токсин, що виробляється клостридіями. Джерелом зараження ботулізмом є продукти харчування (в які потрапили спори клостридій), серед яких і домашні заготовки тривалого зберігання (консерви) – їжа, яку більшість з нас вважає найбезпечнішою.
Продукти, які можуть бути джерелом збудника.
Ось найнебезпечніші з погляду ботулізму продукти:

мариновані гриби,

ковбасні вироби, призначені для тривалого зберігання і приготовані без дотримання ГОСТів (сирокопчені в банках),

в’ялена риба,

м'ясні і рибні консерви, особливо власного приготування,

тушонка, паштети,

овочева і фруктова консервація.

Спори клостридій проростають в бактерії, які активно виділяють токсини за відсутності кисню (в умовах закритої банки або оболонки), тобто мариновані гриби і овочі можуть стати причиною інфекції, а от квашені можуть їх не містити.

Чи можна помітити збудників у продуктах?
На око визначити небезпечний з точки зору ботулізму продукт неможливо. Практично всі харчові продукти можуть містити спори збудників ботулізму. Щоб вони були знищені, м'ясо або риба повинні пройти спеціальну обробку. У промисловому виробництві це питання успішно вирішується. На домашній кухні дуже складно досягти ідеальних умов приготування.

Якщо банка здулася, її обов'язково потрібно викинути. Причому повторна обробка продукту не гарантує, що вдасться зруйнувати токсин і безпечно пообідати.
Також існує поняття "гніздовий ботулізм", коли частина продукту може бути заражена, а частина – ні. З трьох осіб, що з'їли кільце ковбаси, ботулізмом може захворіти лише одна. При цьому у разі підтвердження у хворого ботулізму, звернутися за медичною допомогою інші двоє повинні обов'язково навіть при відсутності скарг.

Перші ознаки

У більшості випадків ознаки ботулізму з'являються на 2-3 день після вживання заражених продуктів. Однак цей термін може становити і 5-10 днів. Якщо ж симптоми ботулізму з'являються через 4-8 годин, це пов'язано з потраплянням у кров великої дози токсину і розвитком важкої форми хвороби.
До ранніх ознак ботулізму належать сухість у роті, різка зміна гостроти зору (наприклад, короткозора людина починає бачити вдалину), двоїння предметів, слабкість, швидка стомлюваність, запаморочення, блідість шкіри, блювота, здуття живота, порушення травлення.
У міру розвитку захворювання проявляються такі симптоми:
 

м'язова слабкість, параліч,

порушення дихання ( часте і поверхневе),

прискорене серцебиття, підвищення кров'яного тиску,

порушення мови, ковтання,

порушення міміки, викликане ураженням лицевого нерва,

затримка сечовипускання.

 

Лікування
Людини з підозрою на ботулізм потрібно терміново госпіталізувати. У першу чергу проводять промивання шлунка і кишечника, активно використовують сорбенти.
Якщо у вас з'явилися описані симптоми отруєння, і при цьому ви за останні дні вживали сумнівні продукти тривалого зберігання, терміново зверніться до лікаря!

 

 

Лумяник С.В., Чередниченко В.О.

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 245 | Додав: stanislav4450 | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Червень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0