28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2020 » Травень » 6 » Сказ це не тільки ветеринарна проблема, а соціальна.
08:12
Сказ це не тільки ветеринарна проблема, а соціальна.

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням квалфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

Причини сказу і шляхи передавання інфекції

Джерелом та резервуаром збудника сказу є дикі та свійські хижі тварини, що належать до класу ссавців. Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через:

1.укус;

2.подряпину та мікроушкодження шкіри;

3.потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

 

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки —                з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки.

Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі.

За даними ВООЗ, у 99% випадків смерті людини від сказу джерелом інфекції є собаки. Близько 40% жертв укусів імовірно скажених собак — діти віком до 15 років.

 

Профілактика сказу

 

Профілактичні заходи поділяються на два напрями:

а) боротьба з носіями збудника

б) недопущення розвитку захворювання у людини, яку покусала чи обслинила скажена тварина.

 

Для профілактики сказу необхідно:

 

  • регулярно вакцинувати свійських тварин;
  • уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами;
  • не торкатися диких чи безпритульних тварин;
  • не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди (особливо діти).

 

Розглянемо перший напрямок профілактики сказу це боротьба з безпритульними тваринами яка практично органами місцевого самоврядування на території району не проводиться. Що стосується щеплення собак та котів – згідно пункту 6 п.п.б «Правил утримання собак, котів та хижих тварин в населених пунктах України» власники зобов’язані щороку доставляти  собак і котів у ветеринарну установу для огляду, імунізації проти сказу і лікувально- профілактичних обробок. Незважаючи на те,що службою ветеринарної медицини проводиться роз’яснювальна робота в цьому питанні, деякі власники собак і котів не виконують своїх обов’язків . Навіть коли приходять спеціалісти ветеринарної медицини до їх додому господарі відмовляються надавати своїх тварин для щеплення проти сказу.
   Службою ветеринарної медицини району в 2019 році було щеплено з профілактичною метою проти сказу: собак – 9425 гол., котів – 8814 гол.,                 вел.рог.удоби – 104 гол., дрібної рогатої худоби – 60 гол., коней – 4 гол.
При добросовісному виконанні власниками тварин своїх обов’язків щеплених тварин було більше, а захворілих тварин на сказ менше.
Особливе значення також має імунізація диких м’ясоїдних тварин. В 2019 році на території району була проведена пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин. Для встановлення кількості спожитої вакцини дикими тваринами проводиться лабораторний контроль на наявність маркера тетрацикліну в зубах тварини. Для цього необхідно в 2020 році згідно норм, відстріляти на території району 60 голів лисиць. Тому Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області просить мисливців УТМіР відстріляти відповідну кількість лисиць та повідомити державну службу ветеринарної медицини для доставки відстріляних лисиць в лабораторію. Також загострюємо увагу на підвищенні відповідальності зацікавлених осіб у профілактиці сказу на території району.

 

 

 

 

 

Відділ безпечності харчових продуктів

 та ветеринарної медицини

 Олександрійського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

 

 

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 319 | Додав: stanislav4450 | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0