28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2019 » Червень » 25 » ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ НАССР В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ
06:22
ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ НАССР В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ

В Олександрійському районі пройшов семінар з питань впровадження системи безпечності харчових продуктів, заснованої на принципах НАССР. У заході взяла участь головний спеціаліст Олександрійського районного управління Держпродспоживслужби області Валентина Чередниченко. Слухачами були керівники та працівники харчоблоків навчальних закладів.

«НАССР в навчальних закладах - це не просто необхідність та підстава для проведення перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, діти не мають вибору, де харчуватися і як харчуватися, тож адміністрація закладів зобов'язана впровадити і постійно підтримувати функціонування принципів системи HACCP на харчоблоках», - зазначила Валентина Чередниченко.Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.

Програми-передумови системи НАССР охоплюють такі процеси:

  1. Належне планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення.
  2. Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок.
  3. Вимоги до планування та стану комунікацій - вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо.
  4. Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами.
  5. Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь).
  6. Здоров’я та гігієна персоналу.
  7. Поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збір та видалення з потужності.
  8. Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засоби профілактики та боротьби.
  9. Зберігання та використання токсичних сполук і речовин.
  10. Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками.
  11. Зберігання та транспортування.
  12. Контроль за технологічними процесами.
  13. Маркування харчових продуктів та поінформованість споживачів.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертає увагу: з 20 вересня 2019 року функціонування системи НАССР є обов’язковим для всіх потужностей, в тому числі постачальників та перевізників харчових продуктів, для закладів громадського харчування, харчоблоків дошкільних та освітніх закладів.

Переглядів: 107 | Додав: stanislav4450 | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Червень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0