28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2017 » Листопад » 08

У кінці жовтня в особистому підсобному господарстві у с.Сабатинівці Благовіщенського району захворіла, а за кілька днів загинула корова.

Після підтвердження діагнозу сказ у Кіровоградській регіональній державній лабораторії ветеринарної медицини була проведена дезінфекція господарського приміщення, де, крім загиблої корови, утримувалася й інша худоба, цим тваринам провели вимушену вакцинацію. Також проведено подвірні обходи в селі для звірки щеплених тварин.

Коло контактних з цією твариною налічує 16 осіб – господарі, ветеринарні фахівці, односельці, а також мешканець Одеської області. Усім їм належало звернутися до центральної районної лікарні щодо визначення ступеня ризику інфікування збудником сказу і необхідності проведення курсу профілактичних щеплень.

Довідково: З початку року в Кіровоградській області зафіксовано 37 випадків захворювань на сказ серед тварин: 5 випадків - у собак, 6 – у великої рогатої худоби, 2 – у дрібної рогатої худоби, 12 - у котів та 12 випадків зараження лисиць.

Ситуація щодо сказу тварин характеризується як складна, але контрольована завдяки заходам, спрямованим на недопущення захворювання тварин. Держпродспоживслужба області приділяє особливу увагу профілактиці і ліквідації захворювання тварин на сказ у населених пунктах.

Детальніше прочитати про це небезпечне, спільне для людей і тварин, захворювання можна на нашому сайті, перейшовшиза посиланням.

Переглядів: 371 | Додав: stanislav4450 | Дата: 08.11.2017

   Найбільший ризик занесення на територію району цього вірусу, в основному, відбувається через міграцію диких кабанів, які є носіями захворювання. Вірус також може поширюватися з м’ясом, м’ясними виробами, шкурами від хворих тварин та кормами, що завезені з небезпечної зони.

 

Африканська чума свиней — найнебезпечніша хвороба свиней, від якої не існує ліків і вакцин. Єдина можливість припинення міграції збудника захворювання — повне знищення всього поголів’я в епіцентрі інфекції. Хворих свиней і тих, які контактували з хворими тваринами, забивають безкровним методом, трупи свиней спалюють. Відповідно це призводить до непомірних збитків для сільгосппідприємств.

За повідомленнями Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів спалахи які реєструвались в Україні з 2012 року все збільшуються так в 2012 році 1 випадок, 2014 – 16 випадків, 2015 – 40 випадків, 2016 – 91 випадок, 2017 – 131 випадків всього на сьогоднішній день 279 випадків АЧС . Як видно з кожним роком загроза враження нових об’єктів становить все більше і більше.

Власникам свиней та керівникам свиногосподарств для збереження свого поголів’я, недопущення виникнення захворювання і загибелі свиней необхідно виконувати такі застережні заходи:

- забезпечити роботу свиногосподарств в режимі «закритого типу»;

- обов’язкове карантинування свиней під контролем спеціаліста ветеринарної медицини при будь-якому міжгосподарському переміщенні;

- не допускати контакту свиней з іншими тваринами;

- забезпечити безвигульне утримування свиней;

- не допускати вільного спаровування;

- виключити використання кормів тваринного походження без термічної обробки для годівлі свиней;

- не купувати живих свиней в місцях несанкціонованої торгівлі без ветеринарних супровідних документів, які підтверджують благополуччя місця вивозу свиней і наявність вакцинацій;

- забій свиней проводити тільки на спеціалізованих бойнях, не допускати подвірного забою тварин.

При виявленні перших ознак захворювання або загибелі свиней (як диких так і домашніх) негайно повідомляти спеціаліста державної ветеринарної медицини який обслуговує відповідний населений пункт або Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області тел. 0507420128, Олександрійську районну державну лікарню ветеринарної медицини тел. 0661086598 , Олександрійську міжрайонну державну лабораторію ветеринарної медицини тел. 0507535670.

Як уже відомо що розповсюдження африканської чуми свиней в Україні відбувається за участю диких кабанів для яких не існує кордонів, і постійно циркулює в дикій фауну. Тому особливу увагу необхідно приділити стану готовності задіяних сил і засобів зацікавлених служб, сільських, селищних рад, агроформувань, та власників свиней в особистих селянських домогосподарствах. Це стосується наявності техніки, паливо-мастильних матеріалів, дезустановок, деззасобів, спецодягу, засобів для безкровного умертвіння свиней, (шприци Шилова настойку чемериці,формалін та ін.) підготувати розбірні дезбар’єри, запас тирси, бочки для дезрозчинів, мішки для вилученої продукції тваринного походження, опалювальні та освітлювальні будиночки для виставлення ветеринарно-поліцейських постів, створити бригади по обліку, обмірюванню свиней, бригади по прибиранню та утилізації трупів загиблих свиней та забезпечити їх засобами для спалювання. Сільським та селищним головам привести в належний ветеринарно-санітарний стан біотермічні ями. Слід звернути особливу увагу на виконання вимог Закону України «Про ветеринарну медицину» ст.19 Державний ветеринарно-санітарний контроль та нагляд під час полювання п.2 в якому зазначено : користувачі мисливських та рибальських угідь повинні інформувати державного інспектора ветеринарної медицини про підозрілу (невластиву) поведінку тварин та підозрілі випадки загибелі тварин.

 

 

 

 

 

Начальник Олександрійського районного

управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Кіровоградській області С.В. Лум’яник

 

 

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 354 | Додав: stanislav4450 | Дата: 08.11.2017

Згідно з розподілом видатків у проекті Державного бюджету України на 2018 на державну підтримку галузі тваринництва заплановано виділити 2 млрд 300 млн грн. Тому Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин нагадує власникам тварин, що бюджетні дотації надаються лише на тварин, які ідентифіковані та зареєстровані у встановленому порядку. Адже ідентифікація тварин сприяє контролю за обліком та переміщенням худоби, що дає можливість контролювати епізоотичний стан в тваринництві, забезпечити належну охорону і профілактику здоров’я худоби і як наслідок здоров’я людей. Наявність у власника цих тварин та їх відповідність даним Єдиного державного реєстру тварин може перевірятися відповідними контролюючими органами.

Відповіднодо Постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2012 р. № 342, у 2018 році бюджетні кошти можуть бути спрямовані на державну підтримку галузі тваринництва шляхом здійснення таких виплат:

1) спеціальної бюджетної дотації фізичним особам за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби;

2) часткове відшкодування:

- вартості закуплених племінних телиць, нетелей та корів молочного, м'ясного і комбінованого напряму продуктивності;

- витрат на закупівлю установки індивідуального доїння;

3) за вирощені та продані на забій і переробку суб'єктам господарювання, які мають власні (орендовані) потужності для забою тварин, молодняк великої рогатої худоби та свині (крім свиноматок і кнурів) (фізичним особам, фізичним особам - членам виробничих або обслуговуючих сільськогосподарських кооперативів, а також фермерським господарствам);

4) спеціальної бюджетної дотації за поголів'я корів м'ясного напряму продуктивності.

Для уникнення непорозумінь при проведенні таких перевірок власники тварин мають дотримуватися законодавства України з ідентифікації та реєстрації тварин:

- своєчасно реєструвати господарства з розведення, утримання, забою, утилізації тварин у Єдиному державному реєстрі тварин;

- своєчасно ідентифікувати усіх тварин у господарстві;

- вчасно подавати дані для реєстрації тварин, усіх переміщень між господарствами, а також про забій, утилізацію та падіж тварин.

Проідентифікуйте власну тварину та отримайт за нее гроші!

 

Начальник Олександрійського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Лум'яник С.В.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 383 | Додав: stanislav4450 | Дата: 08.11.2017

Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0