28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » 2019 » Вересень » 23

     В мешканця с. Пустельнікове Олександрійського району підозрюють захворювання на лептоспіроз.

Під час розслідування випадку захворювання, стало відомо, що хворий займався риболовлею на річці Інгулець на межі с.Ізмайлівка Олександрійського району та с. Новий Стародуб Петрівського району (інколи заходив у воду по плечі та ловив рибу руками). Останній раз рибалив 10 вересня 2019 року. 12 вересня хворий відчув головний біль та підвищення температури тіла до 39 С0, 14 вересня – з’явилась жовтушність та біль в литкових та стегнових м’язах. 15 вересня хворого було госпіталізовано до реанімаційного відділення КНП «Олександрійська ЦРЛ» з підозрою на лептоспіроз. Від хворого відібрано матеріал та направлено до лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України». На даний час стан хворого стабільно тяжкий. Вірогідним джерелом зараження стало водоймище (річка Інгулець) поблизу с. Ізмайлівка Олександрійського району, шлях передачі: контактний, через пошкоджену шкіру. Наразі проводиться епідеміологічне розслідування даного випадку, досліджується вода з вище вказаної водойми.

Нагадуємо, з початку року на Кіровоградщині на лептоспіроз захворіло четверо осіб, в двох випадках захворювання стало смертельним. В поточному році на Олександрійщині це вже другий випадок. Попередній випадок був зареєстрований у мешканця с. Олександрівка Олександрійського району, який теж був пов'язаний із контактним шляхом зараження, через пошкоджену шкіру під час риболовлі на ставку та заводі в с. Олександрівка. Нажаль через ускладнення хворий помер.

Лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання, загальне для людини і тварин, збудником якого є бактерії роду лептоспіра (Leptospira). Хвороба характеризується ураженням капілярів, печінки, нирок, м'язів, супроводжується явищами інтоксикації та хвилеподібної лихоманки.

Причиною або джерелом зараження людей є хворі тварини, як правило щури і мишовидні гризуни. Збудник захворювання, разом із сечею інфікованих тварин, потрапляє в воду або на харчові продукти. Зараження людей відбувається при вживанні таких продуктів, води або контактним шляхом через ранки, подряпини, мікротравми на шкірі при риболовлі, купанні під час догляду за хворими тваринами чи розбиранні їх туш, через не дотримання правил особистої гігієни. Людина від людини не заражається.

Пік захворювання на лептоспіроз припадає на літо – початок осені, що зумовлено активним відпочинком населення на природі, купальним сезоном, а також зростанням у цей період чисельності мишовидних гризунів.

Від моменту потрапляння збудника в організм людини до початку захворювання проходить в середньому від 4 - 14 днів. Хвороба починається раптово з ознобу та загальної слабкості. Температура підвищується до 39 – 40С0 , з’являється нудота, головний біль,біль у всьому тілі. Може нагадувати ознаки ОРВІ, але характерною ознакою даного захворювання є біль в литкових м’язах, істеричність (пожовтіння та точкові крововиливи в сітківку ока). Без своєчасної госпіталізації та лікування захворювання лептоспірозом може призвести до тяжких наслідків (ураження нирок, печінки і т.д.) і навіть до смерті.

Тож, пам’ятайте при перших ознаках захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря. І, звичайно, ні в якому разі не можна займатися самолікуванням.

Будьте уважні, стежте за своїм здоров’ям та здоров’ям своєї родини, ні в якому разі не займайтесь самолікуванням, а негайно звертайтесь до лікаря!

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного

законодавства Олександрійського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 231 | Додав: stanislav4450 | Дата: 23.09.2019

Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Вересень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0