28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » Архів матеріалів

        Стихійна торгівля давно вже стала невід’ємним атрибутом життя. Зазвичай, стихійні ринки підтримуються певною частиною суспільства, тобто це явище має соціальне походження і випливає з бажання людей зекономити та поласувати чимось домашнім.

Здавалося б, що поганого в тому щоб зранку вийти на стихійний ринок та купити свіже молоко, зручно і швидко. Але не завжди безпечно. Досить часто олію чи молоко реалізують у пластикових пляшках невідомого походження. Торгівля на стихійних ринках заборонена, оскільки існує небезпека забруднення харчових продуктів. Такі продукти можуть викликати кишкові захворювання і серйозні харчові отруєння. Особливо м’ясні продукти та продукти, які вимагають особливих умов зберігання.

На виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій впливає рівень санітарної культури населення, санітарний стан об’єктів підвищеного епідемічного ризику, до яких належать і ринки. Закон вимагає: м`ясо та інші продукти забою тварин підлягають обов`язковій ветеринарно-санітарній експертизі, яку проводять тільки в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи. Це і є гарантією придбання якісної і безпечної продукції для споживача. На стихійних ринках немає гарантії, що реалізатори своєчасно вилучають з продажу та утилізують продукти, термін реалізації яких вийшов і які можуть бути заражені патогенною мікрофлорою.

Але хто б за це не відповідав, за своє здоров’я і здоров’я своїх рідних перш за все відповідаємо ми самі.

Обов’язково звертайте увагу на температурний режим та не соромтеся перевірити маркування на ящиках. Якщо вам відмовляють – йдіть звідси. Економія на власному здоров’ї кошту дуже дорого. Не втрачайте пильність навіть у магазинах та спеціалізованих ринках. І там бувають дуже непередбачувані випадки.

Купувати овочі та фрукти на ринках – справа не така вже ризикована, як м’ясо, яйця чи молочні продукти. Але теж не зволікайте – уважно придивляйтеся, як виглядають продавці, на яких поверхнях викладають товар, у яких умовах зберігають продукти. І ще дуже важливий момент – що відбувається за прилавком чи під ним.

Також хочеться нагадати стихійним торгівцям, що стихійна торгівля відноситься до адміністративних правопорушень передбачених ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення – «торгівля з рук у невстановлених місцях» і ст. 164 цього ж Кодексу – «порушення правил підприємницької діяльності». Торгівлі з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях загрожує накладенням штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої. Торгівля з рук у невстановлених місцях промисловими товарами тягне за собою накладання штрафу від шести до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.»

 

С.В.Лумяник , В.О.Чередниченко

Олександрійське районне управління

Головного управління ДПСС в Кіровоградській області

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 257 | Додав: stanislav4450 | Дата: 04.09.2018

Г рафік проведення особистого прийому
громадян, юридичних осіб та працівників
Г оловного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
завідувачем сектору з питань запобігання корупції

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 302 | Додав: stanislav4450 | Дата: 17.08.2018

      Упродовж останнього часу в Україні спостерігається збільшення кількості закладів громадського харчування, до яких можна віднести не лише ресторани чи кав’ярні, але й кіоски з продажу вуличної їжі. Відповідно, питання безпечності придбаних там страв та захист прав споживачів набуває все більшої актуальності, зокрема в контексті зростаючої динаміки спалахів харчових отруєнь.

Тому для розуміння процесу організації громадського харчування та основних обов’язків суб’єктів господарювання, які займаються такою діяльністю, ми узагальнили основні норми законодавства.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 254 | Додав: stanislav4450 | Дата: 06.08.2018

      За даними Міністерства охорони здоров’я України останніми роками почастішали випадки отруєння дикорослими грибами. Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.При певних умовах отруєння також можуть спричинити умовно їстівні та їстівні гриби.

В Кіровоградській області протягом липня 2018 року було зареєстровано три випадки отруєння дикорослими грибами.Перший випадок був зареєстрований 26 липня 2018 року, отруїлися 46-річна та 19-річна мешканки с.Дмитрівка (мати й донька), які назбирали печериць на власному подвір’ї, поласували ними 25 липня, а наступного дня звернулися за медичною допомогою ів стані середньої важкості були госпіталізовані до відділення інтенсивної терапії КЗ «Знам’янська міська лікарня». Другий випадок було зареєстровано 29 липня 2018 року. Жителька м. Кропивницький вживала в їжу дикорослі гриби (дощовики), які власноручно зібрала в лісосмузі району автовокзал №1 м. Кропивницький. Наступного дня потерпіла потрапила на лікування в інфекційне відділення центральної міської лікарні з діагнозом отруєння дикорослими грибами. Третій випадок стався наступного дня. Як повідомляє ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» 15 – річна дівчинка, мешканка м. Кропивницький, зі слів матері, 30 липня з’їла сушений гриб, привезений із Західної України. Через добу по виклику швидкої допомоги встановлений діагноз «отруєння грибами».

На території Олександрійського району в поточному році отруєння дикорослими грибами не реєструвалися. Проте, з огляду на таку сумну динаміку Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області закликає мешканців Олександрійського району дотримуватися простих правил, які допоможуть Вам зберегти своє здоров’я або навіть життя:

- відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю;

- не купуйте гриби на стихійних ринках;

- уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від споживання грибів;

- збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими;

- не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними;

- не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали;

- не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів;

- ніколи не куштуйте сирі гриби;

- вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути;

- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;

- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;

- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі): не займайтеся самолікуванням, негайно зверніться до лікаря! Чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння. Бережіть своє здоров'я та життя, рідних і близьких Вам людей!

 

Заступник начальника Олександрійського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області А.Чижик

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 292 | Додав: stanislav4450 | Дата: 02.08.2018

             Майже щороку в спекотний літній період у відкритих водоймах нашої області спостерігається таке негативне явище як цвітіння води, що супроводжується розмноженням дрібних синьо-зелених водоростей та накопиченням у воді продуктів їхнього розпаду, зокрема аміаку, сірководню, нітратів і нітритів.

Наслідком цих процесів стає погіршення якості води, масова загибель річкової (ставкової) риби, утворення гнилісних, зловонних газів, що спричинено низьким вмістом кисню у воді. Передумовою цього є застійні явища в стоячих водоймах з низькою швидкістю течії води, а також високий вміст органічних сполук, які потрапляють до водойм з полів.

Під цвітінням води розуміється інтенсивний розвиток водоростей у товщі води, внаслідок чого вона набуває різного забарвлення. При цьому колір води може варіюватися від синьо-зеленого до червоно-бурого (в залежності від забарвлення організмів, що викликають цвітіння та їх кількості). У прісних водоймах цвітіння води влітку найчастіше спричинене синьо-зеленими та динофітовими водоростями, весною та восени - діатомовими. Цвітіння води погіршує гідробіологічний стан водойми та викликає структурні зміни в екосистемі.

Під час гниття кисню витрачається більше, ніж виділяється, тож риба та її кормові організми отруюються. Найчастіше такі явища спостерігаються вночі або в передсвітанкові години, коли водними тваринами, бактеріями та водоростями кисень витрачається для дихання, а виділяється його мало.

Нестача кисню призводить до літніх заморів риби та інших гідробіонтів, а також гальмує процеси самоочищення й мінералізації органічних речовин.

Держпродспоживслужба області інформує, що запобігти зазначеним негативним наслідкам можна проведенням комплексу заходів, спрямованих на зменшення надходження органічних та мінеральних забруднювачів у водойми, збільшенням проточності води, штучною аерацією водойм.

За матеріалами сайту Головного управління ДПСС в Кіровоградській області.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 242 | Додав: stanislav4450 | Дата: 10.07.2018

          У супермаркетах і на ринках області вже з’явилися перші дині та кавуни. Безперечно, плоди баштанних культур дуже смачні та корисні для здоров’я, адже містять вітаміни А, С, В1, В3, РР, солі магнію, калію, марганцю, нікелю, заліза. Проте користь організму принесуть лише стиглі плоди, що споживаються у період їх повного дозрівання - кінець серпня - початок вересня.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області застерігає, що вживання ранніх баштанних культур може призвести до серйозних отруєнь. Виникнути вони можуть внаслідок перевищення максимальних рівнів нітратів у кавунах (норма 60,0 мг/кг), динях (норма 90,0 мг/кг), а також перевищення максимально допустимих рівнів вмісту залишкових кількостей пестицидів, які використовуються для прискорення дозрівання та захисту від шкідників.

Кожен покупець повинен знати, що на офіційних ринках працюють лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації. Щоб придбати якісну і безпечну продукцію, рекомендуємо покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів тощо.

На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, відомості про реалізатора і вміст нітратів.

Існує декілька правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння цими плодами:

- У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які не потрапили на спеціалізований ринок, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль за ними.

- Зверніть увагу на умови реалізації. Дуже часто торгівля здійснюється на вулиці вздовж доріг, де плоди зберігаються прямо на землі. За кілька годин такої торгівлі дині та кавуни здатні увібрати в себе досить велику кількість токсичних речовин.

- Не купуйте розрізані навпіл кавуни. Цим ви наражаєте себе на небезпеку бактеріального отруєння. Якщо розрізані кавуни накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця утворюється парниковий ефект під плівкою, внаслідок чого рівень нітратів різко підвищується.

- Не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів.

- Перед споживанням баштанних їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою.

- Коли вживаєте кавун і диню, залишайте декілька сантиметрів до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.

- Розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.

Вибираючи кавун, варто звернути увагу на деякі моменти: він не повинен бути занадто великим; хвостик має бути сухим; шкірка у стиглого кавуна тверда; після того, як кавун увібрав у себе все корисне, він перестає виробляти пігмент, тому від лежання на боці можуть з’явитися світлі плями -це добра ознака.

Тож врахуйте наші рекомендації і не поспішайте ласувати ранніми динями й кавунами, щоб не піддавати ризику своє здоров’я.

За матеріалами сайту ГУ ДПСС в Кіровоградській області

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 307 | Додав: stanislav4450 | Дата: 03.07.2018

                           Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертається до осіб, причетних до підготовки для подальшої реалізації туші бичка, придбаного в с. Вишняківка Кіровоградського району, з проханням пройти обстеження в медичних закладах. Не виключено, що їм доведеться пройти курс антирабічних щеплень. Серйозність ситуації полягає в тому, що в тварини лабораторно підтверджено сказ.

Коли 18-місячний бичок в особистому господарстві селян із вказаного села став поводитися нехарактерно, а потім розніс клітку в хліві, власник не звернувся за ветеринарною допомогою, а зарізав тварину і продав заготовачеві. Останній же вирішив провести розтин тварини і видалити нутрощі в лісосмузі за селом. Однак через різкий неприємний запах нутрощів все там же і залишив.

Тим часом розголос про подію поширився селом, про неї було повідомлено Кіровоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області. За результатами лабораторного дослідження було встановлено, що тварина хвора на сказ. Засумнівавшись у поясненнях заготовача, фахівці Держпродспоживслужби прочесали територію за селом і виявили частини туші бичка без шкури. Не знаючи, що тварина хвора, люди, які розробляли тушу, піддали себе ризику інфікування смертельною хворобою. Ось чому необхідно, щоб вони звернулися до лікувальної установи – до Кіровоградської центральної районної лікарні чи травмпункту Кіровоградської міської лікарні швидкої медичної допомоги. У разі інфікування чим швидше вони почнуть профілактичне лікування, тим більше шансів на благополучний його результат.

У вогнищі сказу спеціалістами Держпродспоживслужби проведено необхідний комплекс протиепідемічних і протиепізоотичних заходів – дезінфекцію території особистого підсобного господарства, встановлено контактних осіб, які вже почали отримувати курс профілактичних щеплень, тушу хворої тварини спалено, а це місце оброблено дезінфікуючими засобами (на знімку). Для здійснення всіх необхідних заходів необхідно ще знищити шкуру, яку поки що знайти не вдалося. Тому Держпродспоживслужба області звертається до тих, хто знає про це, з проханням повідомити.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 268 | Додав: stanislav4450 | Дата: 28.06.2018

                  Щороку навесні і на початку літа, в період активного цвітіння ентомофільних культур, пасічники стикаються з проблемою отруєння бджіл пестицидами під час обробітку сільгоспвиробниками полів проти шкідників.

Бджолярі звертаються щодо відшкодування завданих їм збитків та покарання винних. Відповідно до ст.38 Закону України ″Про бджільництво″ порушення законодавства у галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову та кримінальну відповідальність. Статтею 39 зазначеного закону передбачено, що відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок порушення чинного законодавства про бджільництво, відшкодовується в порядку та розмірах, встановлених законодавством України. А ст. 40 цього закону визначає: суперечки, що виникають в галузі бджільництва, вирішуються судом у встановленому законом порядку.

Дане питання слід розглядати не з точки зору протистояння пасічник →фермер, а з точки зору взаємної зацікавленості цих суб’єктів в існуванні один одного. Адже відомо, що завдяки запиленню ентомофільних культур - соняшнику, гречки, рапсу - їх врожайність підвищується в середньому на 30%. Саме тому фермери повинні бути зацікавлені в бджолах. Відповідно і пасічники матимуть кращий медозбір тоді, коли поля будуть захищені від шкідників.

Виходячи з вимог чинного законодавства, сільгоспвиробникам при обробці полів слід дотримуватись наступних запобіжних заходів та враховувати такі чинники:

  • швидкість руху повітря (при вітрі більше ніж 5 м/с обробка полів заборонена, особливо при авіаційних обробках);
  • не обробляти пестицидами квітуючі сади, ягідники, поля;
  • обробки слід проводити у період відсутності активного льоту бджіл, краще - в ранкові або вечірні години;
  • отруєння бджіл – це наслідок несвоєчасного попередження бджолярів про час, місце, діючу речовину, характер хімічних обробок сільгоспкультур, термін дії та термін очікування препарату, а також наявність іншої інформації щодо обробки полів. Сільгоспвиробники повинні всіма доступними способами не пізніше ніж за 3 доби попередити бджолярів в радіусі 7 - 10 км.

Бажано об’їхати і проінформувати бджолярів особисто або оповістити їх у телефонному режимі з метою запобігання негативним наслідкам.

У свою чергу бджолярі в період обробки мають провести ряд запобіжних заходів:

  1. Пасічники повинні займати активнішу позицію, повідомляти про те, де розміщені їхні пасіки, ставити до відома фермера та фермера сусіда в радіусі 10 км;
  2. Найкраще - вивезти пасіку в безпечне місце;
  3. При виборі місця для кочівлі слід враховувати наявність альтернативних медоносів, різнотрав’я, балок, лісових масивів, створювати штучні посіви медоносів (буркуну, фацелії, синяку, інших медоносних культур) щоб бджола не була зорієнтована лише на одне поле;
  4. Якщо термін дії препарату короткий, то дозволяється на одну добу, максимум на дві доби закрити льотки, забезпечивши бджіл достатньою кількістю води, розширивши гнізда, знявши утеплення;

Однією з важливих умов є реєстрація та паспортизація пасік у районних державних лікарнях ветеринарної медицини, а також відповідно до вимог ст. 13 Закону України ″Про бджільництво″ пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцем знаходження юридичної особи, яка займається бджільництвом, у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах у порядку, встановленому центральним органам виконавчої влади з питань аграрної політики. Без зазначеної реєстрації тяжко щось довести в суді.

Про те, як діяти пасічнику, якщо все ж сталося отруєння бджіл, можна прочитати на сайті Головного управління ДПСС в Кіровоградській області, перейшовши за цим посиланням.

За матеріалами сайту ГУ ДПСС в Кіровоградській області

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 278 | Додав: stanislav4450 | Дата: 13.06.2018

           Влітку різко зростає споживання морозива - найулюбленішого десерту дітей і багатьох дорослих.

Сьогодні виробники пропонують безліч варіантів цього продукту: з наповнювачами та поливками на будь-який смак, різноманітних форм та кольорів. Як серед такого розмаїття зробити правильний вибір та придбати якісне морозиво? На що варто звернути увагу? Держпродспоживслужба області дає наступні рекомендації.

Упаковка та форма

Насамперед слід уважно подивитися на упаковку та форму морозива: упаковка має бути герметичною та без пошкоджень, а сам продукт правильної форми (змінена форма говорить про те, що морозиво тануло, а це могло призвести до розмноження бактерій).

Умови зберігання

Необхідно звернути увагу на те, за яких умов зберігають морозиво та чи підтримує морозильна камера необхідну температуру, адже за недотримання умов зберігання морозиво може бути зіпсоване ще до того, як закінчиться термін його придатності. Тож морозиво в морозильній камері не має бути м’яким.

Етикетка та склад

На етикетці обов'язково має бути вказана наступна інформація: фізична адреса виробника, назва продукту, склад, харчова та енергетична цінність, термін придатності та умови зберігання, вага, відповідне маркування.

Обирайте морозиво, яке не містить у складі штучних стабілізаторів, барвників, рослинних жирів.

ДСТУ

Під час вибору морозива віддавайте перевагу ДСТУ (державний стандарт). Для морозива є три стандарти: 4733, 4734 та 4735.

4733 - найсмачніше та найбільш натуральне морозиво, адже до його складу заборонено додавати рослинні жири. Воно густе, має жовтуватий колір.

4734 - морозиво плодово-ягідне, щербет, заморожений лід. В такому морозиві молоко замінюють на воду або цукровий сироп.

4735 - морозиво, в яке додають пальмову та кокосову олії. Смак такого морозива менш насичений, воно швидко тане.

Зверніть увагу: позначка ТУ (технічні умови) говорить про те, що морозиво вироблено за індивідуальною рецептурою, а вона не завжди проходить всі контролі якості. Згідно з чинним законодавством морозиво не підлягає обов’язковій сертифікації. Суб’єкти господарювання можуть виготовляти його як за встановленими державними стандартами України, так і за власними технічними умовами.

Морозиво на вагу

Обираючи морозиво, що продається на вагу, варто пам’ятати, що з’ясувати його склад і термін придатності досить важко, а забезпечити правильний температурний режим у мобільних торгових точках-холодильниках складніше. Купувати морозиво на вагу можна, якщо це кіоск відомого виробника, де дотримуються стандартів виробництва і зберігання.

За матеріалами сайту Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 261 | Додав: stanislav4450 | Дата: 11.06.2018

Головам місцевих державних адміністрацій

Головам районних і обласних рад

Завдяки спільним діям бізнесу, який здійснює господарську діяльність при вирощуванні, зберіганні та обігу аграрної продукції, Україна є великою аграрною державою.

Україна займає лідируючі місця у світовому співтоваристві як країна експортер рослин та продукції рослинного походження. Уряд України активно

займається диверсифікацією експорту української продукції рослинного походження.

Разом з цим, з метою запобігання занесенню та поширенню відсутніх на певній території регульованих шкідливих організмів, кожна країна світу - відповідно до міжнародних угод має суверенне право регулювати ввезення рослин, рослинних продуктів й інших регульованих об'єктів.

Одним із заходів вищезазначеного регулювання передбачених Міжнародною конвенцією про захист рослин і Угодою про застосування санітарних та фітосанітарних заходів СОТ є вимога деяких країн-імпортерів щодо ввезення рослин та продуктів рослинного походження із офіційновстановлених зон, ділянок та місць виробництва вільних від регульованих шкідливих організмів.

Зокрема вимоги щодо експорту деяких рослин та продуктів рослинного походження із зон, ділянок та місць виробництва вільних від регульованих шкідливих організмів встановлюють країни ЄС, Євразійського Економічного Союзу, Індонезія, Кенія, КНР, Туреччина.

В інших випадках експорт рослин та продуктів рослинного походження до таких країн неможливий.

Процедура встановлення зон, ділянок та місць виробництва вільних від регульованих шкідливих організмів визначена Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів № 4 “Вимоги щодо встановлення вільних зон”.

Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів № 10 “Вимоги до встановлення вільних місць та ділянок виробництва” та національним законодавством, а саме статтею 31 Закону України “Про карантин рослин”.

Порядок офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки затверджений наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 487.

З метою попередження невиправданих бар’єрів у міжнародній торгівлі українськими рослинами та продуктами рослинного походження, надання

можливостей вітчизняному сільгоспвиробнику вдало реалізувати свою продукцію та експортеру без проблем здійснити її експорт, як Голова Держпродспоживслужби України, звертаюсь до вас, шановні колеги з проханням сумісно із головним управлінням Держпродспоживслужби в областях популяризувати знання серед сільгоспвиробників та посприяти в офіційному встановленні та/або підтриманні статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від шкідливих організмів в період вегетації сільськогосподарських рослин там, де це необхідно.

           
 
 

 

 


З повагою                                           В.ЛАПА

 

 

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 454 | Додав: stanislav4450 | Дата: 06.06.2018

« 1 2 ... 5 6 7 8 9 ... 28 29 »
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0