28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » Новини ветеринарної служби

         Останнім часом, під час проведення моніторингових досліджень циркуляції збудників особливо небезпечних інфекцій у об’єктах довкілля та у дикій фауні, все частіше реєструються позитивні результати в дикій фауні.

Так, за результатами досліджень, проведених лабораторією особливо небезпечних інфекцій ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України», у жовтні цього року збудник туляремії, був виділений у мишовидних гризунах, відловлених на території Приютівської громади Олександрійського району.

Туляремія (мала чума) – гостра інфекційна хвороба тварин і людини, яка характеризується ураженням лімфатичної системи, шкіри, селезінки. Характеризується утворенням множинних гранулематозно-некротичних вогнищ у різних органах, лихоманкою і загальною інтоксикацією.

Основне джерело інфекції для людини – гризуни (ондатри, щурі, миші, ховрахи, зайці). Серед тварин туляремія, передається трансмісивно (через покуси комарами, кліщами), а також аліментарним шляхом (через забруднений корм і воду, при поїданні трупів).

Збудник є в крові хворих тварин та виділяється з їх сечею і потрапляє в організм людини через мікротравми шкіри та шлунковий тракт. Інфікування людини проходить при безпосередньому контакті з хворими тваринами, можливе інфікування домашніми тваринами (обробка шкірок), або через заражену воду та харчові продукти. Від людини до людини хвороба не передається.

Інкубаційний період 3-7 днів. Початок хвороби гострий: підвищення температури тіла до +38-390С, головний біль, загальна слабкість, зниження апетиту. Без лікування хвороба триває довго, характерні і найбільш виражені симптоми – збільшення розмірів (запалення) лімфовузлів та еритеми, які переходять в виразки (язви) шкіри. Тривалий і важкий перебіг хвороби та повільне одужання (ефективність лікування залежить від своєчасно встановленого діагнозу) та можлива подальша інвалідність роблять це захворювання особливо небезпечним.

Після перенесеного захворювання виробляється довічний імунітет.

Певний час для профілактики туляремії у людини використовувалася жива туляремійна вакцина, яка на сьогодні відсутня на території України.

Тому, основним заходом боротьби з туляремією є вжиття неспецифічних профілактичних заходів, а саме:

§ забезпечити непроникність місць проживання, складських приміщень, джерел водопостачання(особливо індивідуальних криниць) для гризунів;

§ не вживати сиру воду з відкритих водоймищ та невідомих джерел;

§ проводити дератизацію приміщень, особливо у зерносховищах і складських приміщеннях;

§ при сільськогосподарських роботах (обмолоту зернових, заготівлі сіна тощо) обов’язково використовувати засоби захисту (для органів дихання, очей, тіла);

§ відповідно одягатись при відвідуванні лісу, риболовлі, полюванні чи просто відпочинку на природі;

§ в природних вогнищах туляремії необхідно планово та систематично знищувати гризунів (проводити суцільну дератизацію з подальшим збором трупів тварин).

Тож, як бачимо самі елементарні правила допоможуть захистити себе та свою родину від особливо небезпечної інфекції, що є поруч з нами.

Будьте обережні, бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких вам людей!

 

 

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного

законодавства Олександрійського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

 

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 253 | Додав: stanislav4450 | Дата: 05.11.2019

     З настанням холодної пори року чимало людей вже встигли захворіти, але не на грип, а на звичайні респіраторні вірусні захворювання. Грип та ГРВІ залишаються однією із небагатьох інфекційних хвороб, які не мають тенденції до зниження та практично є єдиною інфекцією, епідемії якої виникають щорічно.

Епідемічний сезон вже розпочався (він триває з початку жовтня до середини травня), і вже час до нього готуватись, а саме – робити профілактичні щеплення. Оптимальний час введення вакцини – початок осені (вересень–жовтень). Втім, щеплення можна робити й пізніше – упродовж всього сезону грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів та зберігається від 6 до 12 місяців. Цього року українцям доступні дві вакцини проти грипу: «Ваксігрип Тетра» (виробник — «Санофі Пастер», Франція) та «Джісі Флю» («Грін Кросс Корпорейшн», Південна Корея). Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш поширених і небезпечних штамів.

За розрахунками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), упродовж нового епідемічного сезону в Україні циркулюватимуть віруси грипу, подібні до: A/Brisbane/02/2018(H1N1), A/Kansas(H3N2), B/Phuket/3073/2013, B/Colorado/06/2017. Найнебезпечнішим, як зазначається, буде «Канзас», з яким Україна вже стикалася минулого сезону. Він може спричинити ускладнення у вигляді пневмонії.

Пам’ятайте, особливо небезпечним грип є для представників груп ризику, а саме – медичних працівників, осіб літнього віку, пацієнтів із хронічними захворюваннями, учителів, дітей віком до 5 років та вагітних.

Варто нагадати, що протягом минулого епідемічного сезону від грипу померло 64 особи, з яких 12-діти віком до 17років. На жаль, жоден з них не був щеплений проти хвороби.

На території України, вакцини з’явились у продажу на початку жовтня, придбати вакцину можливо в аптечній мережі свого міста, а щеплення зробити в лікувально-профілактичному закладі.

А поки, ви не отримали профілактичного щеплення радимо стандарті заходи профілактики для боротьби з застудами – загартовування організму, вживання вітамінів С і D, дотримання правил особистої гігієни, регулярне вологе прибирання приміщень. Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує Ваші шанси уникнути небезпечного захворювання, дозволити зберегти життя і здоров’я вам і людям, що вас оточують.

 

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного

законодавства Олександрійського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 233 | Додав: stanislav4450 | Дата: 22.10.2019

     За повідомленням Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 15 жовтня 2019 року №11.2.1-4/2/16345 щодо інформації Адміністрації Державної прикордонної служби України від 07.10.2019 № 0.725-9577/0/6-19 про встановлення невідповідності масла солодковершкового "Селянське" 72,5% жиру, (партія 10 від 09.09.2019, парія 12 від 09.09.2019,парія 13 від 09.09.2019, партія 15 від 09.09.2019, партія № 28 від 12.09.2019), виробництва ПАТ "Веселинівський завод СЗМ" (Миколаївська область, смт. Веселинове, вул. Будівельників, 30).

В разі виявлення зазначеної продукції на території району необхідно сповістити працівників Олександрійського районного управління за тел. 050 742 01 28, 066 558 90 85.

 

 

 

Олександрійського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 236 | Додав: stanislav4450 | Дата: 22.10.2019

      За повідомлення Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 08 жовтня 2019 року № 11.2.1-4/2/16066 щодо протидії фальсифікації консервів торгової марки «Аквамарин» Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області інформує суб’єктів господарювання, що здійснюють реалізацію або обіг харчових продуктів, про факт наявності на ринку України проблемної продукції (рибні консерви торгової марки «Аквамарин» ТОВ «Інтерфлот», виробництва ТОВ «Альфа-Етекс», а саме:

- «Сайра тихоокеанська натуральна», 230 гр., (з ключем) дата виробництва 18.01.2019, 18.02.2019;

- «Товстолобик обсмажений в томатному соусі», 230 гр. дата виробництва 11.03.2019 з кодом виробника В05).

       В разі виявлення зазначеної продукції на території району необхідно сповісти працівників Олександрійського районного управління за

тел.. 050 742 01 28, 066 558 90 85.

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 222 | Додав: stanislav4450 | Дата: 22.10.2019

    В жовтні 2019 року на території Кіровоградської області та Олександрійського району планується проведення кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу шляхом розкидання приманок з вакциною із літаків.

 

Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській

Станіслав ЛУМ’ЯНИК

 

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 226 | Додав: stanislav4450 | Дата: 27.09.2019

     В мешканця с. Пустельнікове Олександрійського району підозрюють захворювання на лептоспіроз.

Під час розслідування випадку захворювання, стало відомо, що хворий займався риболовлею на річці Інгулець на межі с.Ізмайлівка Олександрійського району та с. Новий Стародуб Петрівського району (інколи заходив у воду по плечі та ловив рибу руками). Останній раз рибалив 10 вересня 2019 року. 12 вересня хворий відчув головний біль та підвищення температури тіла до 39 С0, 14 вересня – з’явилась жовтушність та біль в литкових та стегнових м’язах. 15 вересня хворого було госпіталізовано до реанімаційного відділення КНП «Олександрійська ЦРЛ» з підозрою на лептоспіроз. Від хворого відібрано матеріал та направлено до лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України». На даний час стан хворого стабільно тяжкий. Вірогідним джерелом зараження стало водоймище (річка Інгулець) поблизу с. Ізмайлівка Олександрійського району, шлях передачі: контактний, через пошкоджену шкіру. Наразі проводиться епідеміологічне розслідування даного випадку, досліджується вода з вище вказаної водойми.

Нагадуємо, з початку року на Кіровоградщині на лептоспіроз захворіло четверо осіб, в двох випадках захворювання стало смертельним. В поточному році на Олександрійщині це вже другий випадок. Попередній випадок був зареєстрований у мешканця с. Олександрівка Олександрійського району, який теж був пов'язаний із контактним шляхом зараження, через пошкоджену шкіру під час риболовлі на ставку та заводі в с. Олександрівка. Нажаль через ускладнення хворий помер.

Лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання, загальне для людини і тварин, збудником якого є бактерії роду лептоспіра (Leptospira). Хвороба характеризується ураженням капілярів, печінки, нирок, м'язів, супроводжується явищами інтоксикації та хвилеподібної лихоманки.

Причиною або джерелом зараження людей є хворі тварини, як правило щури і мишовидні гризуни. Збудник захворювання, разом із сечею інфікованих тварин, потрапляє в воду або на харчові продукти. Зараження людей відбувається при вживанні таких продуктів, води або контактним шляхом через ранки, подряпини, мікротравми на шкірі при риболовлі, купанні під час догляду за хворими тваринами чи розбиранні їх туш, через не дотримання правил особистої гігієни. Людина від людини не заражається.

Пік захворювання на лептоспіроз припадає на літо – початок осені, що зумовлено активним відпочинком населення на природі, купальним сезоном, а також зростанням у цей період чисельності мишовидних гризунів.

Від моменту потрапляння збудника в організм людини до початку захворювання проходить в середньому від 4 - 14 днів. Хвороба починається раптово з ознобу та загальної слабкості. Температура підвищується до 39 – 40С0 , з’являється нудота, головний біль,біль у всьому тілі. Може нагадувати ознаки ОРВІ, але характерною ознакою даного захворювання є біль в литкових м’язах, істеричність (пожовтіння та точкові крововиливи в сітківку ока). Без своєчасної госпіталізації та лікування захворювання лептоспірозом може призвести до тяжких наслідків (ураження нирок, печінки і т.д.) і навіть до смерті.

Тож, пам’ятайте при перших ознаках захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря. І, звичайно, ні в якому разі не можна займатися самолікуванням.

Будьте уважні, стежте за своїм здоров’ям та здоров’ям своєї родини, ні в якому разі не займайтесь самолікуванням, а негайно звертайтесь до лікаря!

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного

законодавства Олександрійського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 232 | Додав: stanislav4450 | Дата: 23.09.2019

                 Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області інформує щодо складної епізоотичної ситуації, яка склалась на території Кіровоградської області по африканській чумі свиней, а саме в Добровеличківському (приватний сектор) та в приватному секторі Новомиргородському районах.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 222 | Додав: stanislav4450 | Дата: 11.09.2019

         Кожного року по завершенню сезонних польових робіт українські села та міста поглинає суцільний дим. Ні, це не стихійна пожежа, не палюче сонце чи недбале поводження з вогнем в лісі. Причиною ядучого диму є наші дбайливі господарі, які з початком осені спалюють на своїх городах, полях та присадибних ділянках бадилля, бур’яни, листя, дрібне сміття та інші відходи. І так з року в рік! І жоден господар не замислюється, на яку небезпеку наражає себе та своїх рідних, а про те яку шкоду наносить природі навіть думати не хочеться.

Люди не усвідомлюють, що причиною проблем із здоров’ям є ми самі, а саме наші дії. Під час сезонного спалювання рослинних залишків (листя, трави, бадилля картоплі та ін..), згорає не тільки органічна складова, а й накопичені в ній із ґрунту токсичні речовини, у повітря вивільняються мікрочастинки диму, до складу якого входить пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали, пестициди та низка канцерогенних сполук. Вдихання такого повітря знижує імунітет, посилюються хронічні та серцево-судинні захворювання. З кожним роком в Україні зростає статистика різноманітних захворювань починаючи з різних видів алергій до онкологічних захворювань.

Крім того, під час спалювання рослинності, збільшуються викиди вуглекислого газу, що в свою чергу посилює так званий «парниковий ефект», який призводить до змін і коливань клімату на планеті.

Дихати димом з дня в день мало кому приємно, тому єдиний вихід – не палити суху траву, листя та різні види відходів, а також підвищувати свідомість населення, щодо шкідливості диму та наслідків його вдихання. Кожен з нас має право на безпечне для життя і здоров’я навколишнє середовище, що гарантує стаття 50 Конституції України.

Крім того, чинним законодавством України, зокрема Законами «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про санітарне та епідемічне благополуччя населення», «Про охорону атмосферного повітря», «Про благоустрій в населених пунктах» забороняється спалювання залишків сухої рослинності, опалого листя та різних видів сміття та передбачена адміністративна відповідальність.

Тож закликаємо Вас: не спалюйте опале лист, суху траву та дрібне сміття! Не завдавайте шкоди здоров’ю людей і навколишньому середовищу!

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного

законодавства Олександрійського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 208 | Додав: stanislav4450 | Дата: 04.09.2019

З метою забезпечення потреб сільгосппідприємств та підприємців з визначенням посівних якостей насіння сільськогосподарських культур на базі Олександрійської міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби (ветеринарної медицини) проводяться дослідження показників посівних якостей насіння. За результатами досліджень замовники отримують протоколи випробувань. Лабораторія визначає чистоту і відход зразка насіння, массу 1000 насінин, енергію проростання,схожості та життєздатності насіння, вологості зразка насіння, заселеності насіння шкідниками та домішки насіння інших рослин, зараженості насіння хворобами. Вартість дослідження становить близько 200 гривень.

 

З питань визначення показників якості насіння звертатись за адресою: місто Олександрія , вулиця Кременчуцьке шосе, 1 ,

тел. 097 595 8748.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 241 | Додав: stanislav4450 | Дата: 04.09.2019

http://www.dolc.dp.ua/wpress/wp-content/uploads/2018/07/Za_dva_tizhni_na_Volini_zafixuvali_tri_vipadki_masovogo_kharchovogo_otruyennya.jpgУ Кропивницькому зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції серед членів однієї родини, які святкували день народження вдома. Серед захворілих двоє дітей. За даними ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України»встановлено, що у 11 захворілих осіб, виявлено сальмонельозну інфекцію. Всі хворі продовжують лікування.

За результатами лабораторного дослідження залишків страв та харчових продуктів, які споживали потерпілі, в 3-х пробах виявлено патогенні та умовно-патогенні мікроорганізми (сальмонелу та цитробактер), у т.ч. в двох салатах: з овочами і яйцями та овочами і м’ясом, заправлених домашнім майонезом, а також в майонезі домашнього приготування.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 234 | Додав: stanislav4450 | Дата: 14.08.2019

« 1 2 3 4 ... 26 27 »
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0