28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » Новини ветеринарної служби

                 З настанням теплого періоду року спостерігається підйом захворюваності на гострі кишкові захворювання.  Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції, такі як гастроентероколіт, ротавірусний ентерит, сальмонельоз, дизентерія, харчові токсикоінфекції та інші. До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки. Тому, гострі кишкові захворювання (ГКЗ) ще називають "хворобами брудних рук".

На кишкові розлади частіше хворіють малі діти, бо пізнаючи навколишній світ, вони чіпають руками землю, пісок, тварин, а потім тягнуть брудні руки до рота. Також більше схильні до кишкових інфекцій люди з ослабленим імунітетом та проблемами шлунково– кишкового тракту.

Згідно з офіційною статистикою, в Україні щороку реєструється 50 - 60 тисяч випадків інфекційних діарей, із яких 20-30 закінчуються летально.

Тож, щоб уникнути захворювань на гострі кишкові інфекції, потрібно дотримуватись нескладних та водночас необхідних правил:

  • не купувати продукти на стихійних ринках та в невстановлених місцях;
  • зберігати продукти, що швидко псуються тільки в холоді;
  • для приготування їжі використовувати воду з централізованих джерел водопостачання або воду гарантованої якості (бутильовану);
  • ретельно мити та обробляти свіжі овочі;
  • при приготуванні страв обов’язково дотримуватися температурних режимів та часу термічної обробки;
  • не вживати харчові продукти, що викликають у Вас сумніви щодо їх якості;
  • дотримуватись правил особистої гігієни;
  • при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, розлад шлунково-кишкового тракту, біль в животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. 

Бережіть себе та своє здоров’я!

 

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного

законодавства Олександрійського районного управління

Головного управління  Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 233 | Додав: stanislav4450 | Дата: 14.08.2019

Ботулізм – важке і небезпечне токсико-інфекційне захворювання, уражається насамперед нервова система аж до м'язового і дихального паралічу. Винуватець виникнення ботулізму – токсин, що виробляється клостридіями. Джерелом зараження ботулізмом є продукти харчування (в які потрапили спори клостридій), серед яких і домашні заготовки тривалого зберігання (консерви) – їжа, яку більшість з нас вважає найбезпечнішою.

 

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 245 | Додав: stanislav4450 | Дата: 25.06.2019

             Африканська чума свиней — найнебезпечніша хвороба свиней, від якої не існує ліків і вакцин. Єдина можливість припинення міграції збудника захворювання — повне знищення всього поголів’я в епіцентрі інфекції. Хворих свиней і тих, які контактували з хворими тваринами, забивають безкровним методом, трупи свиней спалюють. Відповідно це призводить до непомірних збитків для сільгосппідприємств.

Найбільший ризик занесення на територію району цього вірусу, в основному, відбувається через міграцію диких кабанів, які є носіями захворювання. Вірус також може поширюватися з м’ясом, м’ясними виробами, шкурами від хворих тварин та кормами, що завезені з небезпечної зони.

В Україні продовжує погіршуватись епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней, так в 2019 році зареєстровано - 23 випадки (13 - домашні, 7 - дикі, 3 - інфіковані об’єкти).

 

ЩО РОБИТЬ ЩОБ НЕДОПУСТИТИ АЧС:

  • Забезпечити «закритий» режим роботи;
  • Не використовувати харчові відходи для годівлі свиней без обов’язкової термічної обробки;
  • Не використовувати для пиття тварин воду з річок, які течуть через лісовий масив;
  • Не купувати м’ясні продукти на стихійних ринках;
  • Не купувати тварин без відповідних ветеринарних документів;
  • Забій тварин проводити лише після клінічного огляду лікарем ветеринарної медицини;
  • В приміщенні де утримуються тварини, потрібно обов’язково проводити регулярне прибирання, дезінфекцію, дезінсекцію, а також знищувати гризунів;
  • Для догляду за твариною слід мати окремий одяг і продезінфіковане взуття;
  • Після полювання необхідно негайно переодягнути спецодяг і взуття перед входом в приміщення де утримуються свині;
  • Відмовитись від поїздок в райони і території, де підтверджено наявність збудника АЧС;
  • Не допускати контакта свійських тварин з дикою фауною.

При виявленні перших ознак захворювання або загибелі свиней (як диких так і домашніх) негайно повідомляти спеціаліста державної ветеринарної медицини який обслуговує відповідний населений пункт , Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області та Олександрійську районну державну лікарню ветеринарної медицини.

                                                             С.ЛУМ’ЯНИК, В.ВАСІЛОВА

Олександрійське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 246 | Додав: stanislav4450 | Дата: 21.06.2019

          Проект ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України, Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та платформою масових відкритих онлайн-курсів «Prometheus» розробили навчальний курс «Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач».

Цей курс простою мовою пояснює непрості питання:

– що таке нове харчове законодавство України;

– що харчове законодавство дає бізнесу та споживачам;

– хто такі оператори ринку;

– що таке простежуваність у харчовому законодавстві;

– що таке НАССР та як його правильно читати.

Курс розроблений насамперед для представників бізнесу, але також буде корисним як для фахівців державного сектору в харчовій галузі, так і для конкретного споживача.

Зареєструватися можна за формою, яку ви знайдете за посиланням.

Реєстрація стартувала 8 квітня 2019 року. Запрошуємо усіх охочих.

Довідково

Нове харчове законодавство, яке сьогодні впроваджується в Україні, ставить нові вимоги перед операторами ринку харчових продуктів, в тому числі і вимоги щодо впровадження системи НАССР.

Система НАССР (система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (Hazard Analysis Critical Control Points) – міжнародно визнаний метод виявлення та управління ризиками пов’язаними із безпечністю харчових продуктів. НАССР – це система управління, в якій безпечність харчових продуктів досягається шляхом аналізу та контролю небезпечних факторів хімічного, мікробіологічного та фізичного походження, починаючи від сировини до обігу та споживання готової продукції.

Сьогодні система НАССР покладена в основу управління безпечністю харчових продуктів найкращими світовими виробниками. Належна реалізація НАССР дозволяє не тільки знизити ризики, пов’язані із харчовими отруєннями споживачів, а й удосконалити продукти та процеси компанії

Тематика курсу:

1. Безпечність чи якість? Що регулює харчове законодавство?

2. Базові знання з НАССР – що необхідно знати перед впровадженням? Програми-передумови.

3. Розуміння та застосування принципів НАССР. Як уникнути типових помилок?

Автори курсу:

Яна Добідовська, Юрій Оглашенний.

Запрошений спікер курсу:

Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа та заступник начальника управління безпечності харчових продуктів та кормів – начальник відділу безпечності харчових продуктів Департамент безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Оксана Новохатня.

Курс є повністю безкоштовним. Після завершення курсу слухачі отримають відповідний сертифікат.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 251 | Додав: stanislav4450 | Дата: 30.05.2019

Проект ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України, Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та платформою масових відкритих онлайн-курсів «Prometheus» розробили навчальний курс «Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач».

Цей курс простою мовою пояснює непрості питання:

– що таке нове харчове законодавство України;

– що харчове законодавство дає бізнесу та споживачам;

– хто такі оператори ринку;

– що таке простежуваність у харчовому законодавстві;

– що таке НАССР та як його правильно читати.

Курс розроблений насамперед для представників бізнесу, але також буде корисним як для фахівців державного сектору в харчовій галузі, так і для конкретного споживача.

Зареєструватися можна за формою, яку ви знайдете за посиланням.

Реєстрація стартувала 8 квітня 2019 року. Запрошуємо усіх охочих.

Довідково

Нове харчове законодавство, яке сьогодні впроваджується в Україні, ставить нові вимоги перед операторами ринку харчових продуктів, в тому числі і вимоги щодо впровадження системи НАССР.

Система НАССР (система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (Hazard Analysis Critical Control Points) – міжнародно визнаний метод виявлення та управління ризиками пов’язаними із безпечністю харчових продуктів. НАССР – це система управління, в якій безпечність харчових продуктів досягається шляхом аналізу та контролю небезпечних факторів хімічного, мікробіологічного та фізичного походження, починаючи від сировини до обігу та споживання готової продукції.

Сьогодні система НАССР покладена в основу управління безпечністю харчових продуктів найкращими світовими виробниками. Належна реалізація НАССР дозволяє не тільки знизити ризики, пов’язані із харчовими отруєннями споживачів, а й удосконалити продукти та процеси компанії

Тематика курсу:

1. Безпечність чи якість? Що регулює харчове законодавство?

2. Базові знання з НАССР – що необхідно знати перед впровадженням? Програми-передумови.

3. Розуміння та застосування принципів НАССР. Як уникнути типових помилок?

Автори курсу:

Яна Добідовська, Юрій Оглашенний.

Запрошений спікер курсу:

Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа та заступник начальника управління безпечності харчових продуктів та кормів – начальник відділу безпечності харчових продуктів Департамент безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Оксана Новохатня.

Курс є повністю безкоштовним. Після завершення курсу слухачі отримають відповідний сертифікат.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 231 | Додав: stanislav4450 | Дата: 30.05.2019

           В Олександрійському районному управлінні Держпродспоживслужби області відбулися урочистості з нагоди дня пам'яті та примирення, що відзначається 8 травня. Ветеранів війни і праці, які працювали в сфері ветеринарної медицини, привітав начальник Олександрійського районного управління Держпродспоживслужби області Станіслав Лум’яник. Він подякував за сумлінну службу та здобутки, які має ветеринарна галузь сьогодні:

«Ви проявили професіоналізм і пронесли крізь роки свого життя прагнення змінити та вдосконалити ветеринарну медицину, демонструючи найкращі результати і тим самим надихаючи інших на нові здобутки», - зазначив Станіслав Лум’яник. Він побажав ветеранам здоров’я, довголіття, натхнення та побільше щасливих моментів, вручив квіти та подарунки.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 225 | Додав: stanislav4450 | Дата: 09.05.2019

       Спеціалістами ветеринарної медицини Олександрійської районної державної лікарні ветеринарної медицини у квітні-червні 2019 року буде проводитись Весняний комплекс проведення діагностичних та профілактичних заходів тваринам, що утримуються в особистих підсобних господарствах населення. Як говорив Сергій Євсеєнко «Медицина оберігає людину, ветеринарна медицина - людство».
Весняний комплекс проведення діагностичних та профілактичних заходів - це профілактика захворювань, виявлення схильності до захворювань, рання діагностика хвороб тварин. Вона дає можливість виявити захворювання на ранній стадії його розвитку, що служить передумовою успішного лікування. Нам потрібно виставляти заслін хворобам якомога раніше - до їх появи. Навіть якщо у власника тварини немає скарг, перевіряти стан її здоров'я все одно необхідно обов»язково. Саме профілактична спрямованість зможе забезпечити успіхи в боротьбі з хворобами. Адже економічно вигідніше попередити захворювання, ніж лікувати хвороби та їх наслідки.Обов'язково кожен громадянин повинен щепити тварин (велику рогату худобу, дрібну рогату худобу та коней) проти сибірки.

На підставі Закону України «Про ветеринарну медицину» ст.37 п.7 господар повинен представити тварину та забезпечити її надійну фіксацію для проведення ветеринарного огляду, діагностичних, профілактично-лікувальних обробок, включаючи дослідження та щеплення.
Спеціалісти державної установи обстежують умови утримання, доїння, годівлі, проводять клінічний огляд тварини, адже від цих факторів залежить якість молока. Сухе, тепле, чисте приміщення з природною вентиляцією, годівля доброякісними кормами, своєчасне прибирання гною є запорукою здоров'я тварин та збереження їх продуктивності. Фахівці рекомендують власникам проводити дегельмінтизацію (звільнення організму від паразитичних червів) та копрологічні дослідження ( при не якісній дегельмінтизації можливе неякісне проведення діагностичних досліджень на туберкульоз – тобто при наявності гельмінта в організмі дає позитивний результат на туберкулін ) ,а також дослідження зіскрібка шкіри на акарози ( підшкірні кліщі). Дегельмінтизація проводиться з урахуванням медикаменту. Адже при враженні тварин гельмінтозами спостерігається схуднення, зниження м'ясної та молочної продуктивності до 30%.

Лум’яник С.В.

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 234 | Додав: stanislav4450 | Дата: 02.04.2019

            Сказ - надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується тяжкими ураженнями центральної нервової системи і завжди закінчується смертю. Згідно з оцінкою ВООЗ ця хвороба входить в п’ятірку антропозоонозів, що завдають найбільших соціальних та економічних збитків. Джерелом збудника сказу є хворі тварини, дикі тварини, безпритульні домашні тварини, та тварини які не щеплені проти сказу.

Для боротьби зі сказом необхідно :

- вплив на джерело збудника інфекції (відстріл червоної лисиці) та відлов бродячих тварин;

- вплив на сприйнятливих до даної інфекції (свійські собаки, коти, покусані люди та тварини);

- вплив на механізм передачі даної інфекції (своєчасно проводити знищення гризунів на полях району).

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 241 | Додав: stanislav4450 | Дата: 21.02.2019

        Ідентифікація та реєстрація тварин належить до сфер, в яких Україна має зобов’язання щодо імплементації актів ЄС.

Впровадження обов’язкової ідентифікації та реєстрації домашніх тварин (котів, собак тощо), в цілому відповідає підходу, який передбачено законодавством ЄС (зокрема, Регламентом ЄС 998/2003 Європейського Парламенту та Ради від 26 травня 2003 р. щодо вимог до здоров’я тварин, які застосовуються до некомерційного перевезення, домашніх тварин та до Директиви Ради 92/65/ЄС) та нормам Європейської конвенції про захист домашніх тварин, яку Україна ратифікувала 18 вересня 2013 року.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 298 | Додав: stanislav4450 | Дата: 11.02.2019

                      Щороку в період масових обробок полів навесні на території області реєструються випадки отруєння бджіл отрутохімікатами. Рекордним у цьому питанні був 2018 рік – бджолосім’ї загинули в Бобринецькому, Долинському, Добровеличківському, Олександрійському та Олександрівському районах. Про це на засіданні обласної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Світлани Лобанової повідомив начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Юрій Травкін.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 284 | Додав: stanislav4450 | Дата: 11.02.2019

« 1 2 3 4 5 ... 26 27 »
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0