28000, м.Олександрія, вул.Користівське шосе, 2
Тел: 7-86-00, Факс: 4-06-03, e-mail: stanislav_kg@ukr.net




Головна » Новини ветеринарної служби

Останнім часом захворювання на нодулярний дерматит ВРХ, яке раніше було характерне для країн Африки, набуло широкого поширення в Європі і існує ризик занесення вірусу нодулярного дерматиту на територію України.

  • вузликовий дерматит великої рогатої худоби – це хвороба яка вражає велику рогату худобу будь якого віку (також можуть хворіти вівці, кози та дикі жуйні тварини) і характеризується лихоманкою, пригніченням, утворенням на шкірі вузликів і набряків, збільшенням лімфатичних вузлів, а також утворенням вузликів на слизових оболонках, виділеннями з носової порожнини і очей, набряками на кінцівках та кульганням. Продуктивність корів падає в рази, бугаї можуть ставати стерильними, інфіковані тільні корови абортують або народжують телят, уражених НД. Люди ЗВД не хворіють.

Вірус передається при укусах комах-переносників (комарі, мухи, кліщі тощо), занесених із зараженої зони (території) вітром або в транспортних засобах та через контаміновані ін'єкційнї голки. Занесення контамінованих (заражених) переносників відбувається в теплу пору року, коли цьому сприяють умови (температура, волога тощо). Збудник захворювання може також поширюватися через забруднені корми, воду, обладнання та інвентар. Діагноз встановлюється за результатами лабораторних досліджень (зразків крові і тканини ушкодженої шкіри).

Лікування заразного вузликового дерматиту ВРХ не розроблено.

Для недопущення занесення і розповсюдження хвороби необхідно чітко дотримуватись Інструкції щодо профілактики та боротьби із заразним вузликовим дерматитом великої рогатої худоби.

Тварин слід купувати лише з благополучних районів. Для уникнення поширення вірусу на територію району заборонено ввоз тварин та продукції з них з неблагополучних країн, де зафіксовані випадки захворювання. Станом на сьогодні така заборона діє для 16 країн: Албанії, Вірменії, Болгарії, Бурунді, Македонії, Греції, Іраку, Казахстану, Кувейту, Чорногорії, Мозамбіку, Намібії, Російської Федерації, Саудівської Аравії, Сербії, Туреччини.

У разі виявлення хворих або підозрілих у зараженні тварин на ЗВД ізолюють, уточнюють діагноз лабораторними методами. У період знаходження хворих в ізоляторі запобігають проникненню до них колючих комах. Комплексні оздоровчі заходи включають також суворе карантинування неблагополучних стад, вакцинацію здорових тварин, проведення дезінсекції, поточної та заключної дезінфекції всіх місць і предметів, що були в контакті з хворими. Також необхідно припинити випасання тварин в період масової активності кровосисних комах.

У разі виникнення цього захворювання на території району будуть проводиться жорсткі заходи із карантинуванням вогнища інфекції (проводять стемпінг -аут – забій і знищення худоби) та посилюють ветеринарно-санітарний нагляд у зоні можливого занесення збудника.

Щоб уберегти своє господарство і уникнути великих економічних збитків необхідно регулярно проводити клінічний огляд всіх тварин.

При будь-яку підозру на захворювання слід негайно сповістити лікаря ветеринарної медицини, який обслуговує дану місцевість.

 

Начальник Олександрійського районного

управління ГУ ДПСС в Кіровоградській області

С.Лум’яник

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 351 | Додав: stanislav4450 | Дата: 24.11.2017

   Найбільший ризик занесення на територію району цього вірусу, в основному, відбувається через міграцію диких кабанів, які є носіями захворювання. Вірус також може поширюватися з м’ясом, м’ясними виробами, шкурами від хворих тварин та кормами, що завезені з небезпечної зони.

 

Африканська чума свиней — найнебезпечніша хвороба свиней, від якої не існує ліків і вакцин. Єдина можливість припинення міграції збудника захворювання — повне знищення всього поголів’я в епіцентрі інфекції. Хворих свиней і тих, які контактували з хворими тваринами, забивають безкровним методом, трупи свиней спалюють. Відповідно це призводить до непомірних збитків для сільгосппідприємств.

За повідомленнями Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів спалахи які реєструвались в Україні з 2012 року все збільшуються так в 2012 році 1 випадок, 2014 – 16 випадків, 2015 – 40 випадків, 2016 – 91 випадок, 2017 – 131 випадків всього на сьогоднішній день 279 випадків АЧС . Як видно з кожним роком загроза враження нових об’єктів становить все більше і більше.

Власникам свиней та керівникам свиногосподарств для збереження свого поголів’я, недопущення виникнення захворювання і загибелі свиней необхідно виконувати такі застережні заходи:

- забезпечити роботу свиногосподарств в режимі «закритого типу»;

- обов’язкове карантинування свиней під контролем спеціаліста ветеринарної медицини при будь-якому міжгосподарському переміщенні;

- не допускати контакту свиней з іншими тваринами;

- забезпечити безвигульне утримування свиней;

- не допускати вільного спаровування;

- виключити використання кормів тваринного походження без термічної обробки для годівлі свиней;

- не купувати живих свиней в місцях несанкціонованої торгівлі без ветеринарних супровідних документів, які підтверджують благополуччя місця вивозу свиней і наявність вакцинацій;

- забій свиней проводити тільки на спеціалізованих бойнях, не допускати подвірного забою тварин.

При виявленні перших ознак захворювання або загибелі свиней (як диких так і домашніх) негайно повідомляти спеціаліста державної ветеринарної медицини який обслуговує відповідний населений пункт або Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області тел. 0507420128, Олександрійську районну державну лікарню ветеринарної медицини тел. 0661086598 , Олександрійську міжрайонну державну лабораторію ветеринарної медицини тел. 0507535670.

Як уже відомо що розповсюдження африканської чуми свиней в Україні відбувається за участю диких кабанів для яких не існує кордонів, і постійно циркулює в дикій фауну. Тому особливу увагу необхідно приділити стану готовності задіяних сил і засобів зацікавлених служб, сільських, селищних рад, агроформувань, та власників свиней в особистих селянських домогосподарствах. Це стосується наявності техніки, паливо-мастильних матеріалів, дезустановок, деззасобів, спецодягу, засобів для безкровного умертвіння свиней, (шприци Шилова настойку чемериці,формалін та ін.) підготувати розбірні дезбар’єри, запас тирси, бочки для дезрозчинів, мішки для вилученої продукції тваринного походження, опалювальні та освітлювальні будиночки для виставлення ветеринарно-поліцейських постів, створити бригади по обліку, обмірюванню свиней, бригади по прибиранню та утилізації трупів загиблих свиней та забезпечити їх засобами для спалювання. Сільським та селищним головам привести в належний ветеринарно-санітарний стан біотермічні ями. Слід звернути особливу увагу на виконання вимог Закону України «Про ветеринарну медицину» ст.19 Державний ветеринарно-санітарний контроль та нагляд під час полювання п.2 в якому зазначено : користувачі мисливських та рибальських угідь повинні інформувати державного інспектора ветеринарної медицини про підозрілу (невластиву) поведінку тварин та підозрілі випадки загибелі тварин.

 

 

 

 

 

Начальник Олександрійського районного

управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Кіровоградській області С.В. Лум’яник

 

 

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 356 | Додав: stanislav4450 | Дата: 08.11.2017

Згідно з розподілом видатків у проекті Державного бюджету України на 2018 на державну підтримку галузі тваринництва заплановано виділити 2 млрд 300 млн грн. Тому Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин нагадує власникам тварин, що бюджетні дотації надаються лише на тварин, які ідентифіковані та зареєстровані у встановленому порядку. Адже ідентифікація тварин сприяє контролю за обліком та переміщенням худоби, що дає можливість контролювати епізоотичний стан в тваринництві, забезпечити належну охорону і профілактику здоров’я худоби і як наслідок здоров’я людей. Наявність у власника цих тварин та їх відповідність даним Єдиного державного реєстру тварин може перевірятися відповідними контролюючими органами.

Відповіднодо Постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2012 р. № 342, у 2018 році бюджетні кошти можуть бути спрямовані на державну підтримку галузі тваринництва шляхом здійснення таких виплат:

1) спеціальної бюджетної дотації фізичним особам за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби;

2) часткове відшкодування:

- вартості закуплених племінних телиць, нетелей та корів молочного, м'ясного і комбінованого напряму продуктивності;

- витрат на закупівлю установки індивідуального доїння;

3) за вирощені та продані на забій і переробку суб'єктам господарювання, які мають власні (орендовані) потужності для забою тварин, молодняк великої рогатої худоби та свині (крім свиноматок і кнурів) (фізичним особам, фізичним особам - членам виробничих або обслуговуючих сільськогосподарських кооперативів, а також фермерським господарствам);

4) спеціальної бюджетної дотації за поголів'я корів м'ясного напряму продуктивності.

Для уникнення непорозумінь при проведенні таких перевірок власники тварин мають дотримуватися законодавства України з ідентифікації та реєстрації тварин:

- своєчасно реєструвати господарства з розведення, утримання, забою, утилізації тварин у Єдиному державному реєстрі тварин;

- своєчасно ідентифікувати усіх тварин у господарстві;

- вчасно подавати дані для реєстрації тварин, усіх переміщень між господарствами, а також про забій, утилізацію та падіж тварин.

Проідентифікуйте власну тварину та отримайт за нее гроші!

 

Начальник Олександрійського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Лум'яник С.В.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 384 | Додав: stanislav4450 | Дата: 08.11.2017

Суб’єкт господарювання оштрафований за відсутність державної реєстрації

 

Відповідно до статті 25 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" та з метою реалізації норм наказу Мінагрополітики від 10 лютого 2016 р. № 39 "Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам", зареєстрованого в Мін'юсті 12 березня 2016 року за № 382/28512 всі суб’єкти господарювання – оператори ринку (юридичні особи, фізичні особи – підприємці, фізичні особи), які провадять діяльність на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів, зобов’язані зареєструвати потужність:

- заклади громадського харчування (ресторан, бар, кафе, їдальні (шкільні, дошкільних навчальних закладів, лікарень (амбулаторій) та ін..);

- заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами;

- потужності, які здійснюють виробництво харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження та /або перероблені продукти тваринного походження (олійниці, млини та ін..);

- оператори ринку, які провадять діяльність, пов’язану з первинним виробництвом та/або транспортуванням та/або зберіганням та/або продажем харчових продуктів, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 100 С, залишаючись придатними для споживання людиною (сільськогосподарські підприємства, елеватори та ін..).

Первинне виробництво – виробництво та вирощування продукції, у тому числі збір врожаю, доїння, розведення тварин до моменту забою, полювання на тварин, рибальство та збір врожаю диких рослин.

У вересні місяці 2017 року в Івано-Франківському окружному адміністративному суді відбулося судове засідання у справі про застосування адміністративно-господарської санкції у вигляді штрафу розміром 25600 грн. до суб’єкта господарської діяльності фізичної особи-підприємця за порушення вимог ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» - нездійснення державної реєстрації потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу.

Відповідальність за порушення вимог ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачена п. 2 ч. 1 ст. 64 зазначеного вище Закону.

Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертає увагу суб’єктів господарювання на необхідність здійснення державної реєстрації потужностей з виробництва та/або обігу харчових продуктів, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу .

 

 

С.Лумяник, В.Чередниченко

Олександрійське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 420 | Додав: stanislav4450 | Дата: 04.10.2017

          Від колективу Олександрійського районного управління ГУ ДПСС в Кіровоградській області та від себе особисто сердечно вітаю вас зі святом — Днем незалежності України! 

В цей святковий день зичу вам міцного здоров’я, щастя, родинного добробуту, душевної рівноваги та впевненості в майбутньому. 

Бажаю, щоб ваша важлива праця на благо рідної Батьківщини та українського народу завжди була плідною та натхненою і дарувала вам лише радість та задоволення.

                                              Начальник управління  С.Лум'яник

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 530 | Додав: stanislav4450 | Дата: 24.08.2017

Шановні

працівники ветеринарної медицини!!!

 

Шановні ветерани

ветеринарної медицини!!!

 

Від усього серця вітаю вас з професійним святом –

 

Днем працівників ветеринарної медицини!

 

Щиро вдячний Вам за сумлінне виконання Ваших професійних обов’язків: забезпечення епізоотичного благополуччя, продовольчої безпеки та охорони довкілля.

Нехай благословенними будуть Ваші дороги, і завжди супроводжують успіхи, радують друзі, колеги, надихають нові справи, окриляє любов, зігріває родинне тепло!

Нехай кожна мить життя радує своєю неповторністю. Хай усе добре, зроблене з душею і натхненням, повертається до Вас сторицею!

Всім зичу міцного здоров'я, щастя і благополуччя, миру і злагоди в сім'ях, виробничих і творчих успіхів у самовідданій, натхненній праці на благо рідної України!

Дякую Вам за досягнуті успіхи, за працелюбність і щедрість душі, теплоту сердець!

 

 

З повагою ,

в.о. начальника Управління

Держпродспоживслужби

в Олександрійському районі

С.Лумяник

 

 

 

 

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 540 | Додав: stanislav4450 | Дата: 11.08.2017

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 561 | Додав: stanislav4450 | Дата: 07.08.2017

    У зв'язку зі спекотними погодними умовами не характерними для клімату України гігієністи-науковці та практики рекомендують для послаблення несприятливої дії високої температури в житлових та громадських будинках,  офісних приміщеннях здійснення ряд заходів.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 521 | Додав: stanislav4450 | Дата: 02.08.2017

  В Україні ситуація щодо сибірки досить складна, пов'язана з наявністю старих неблагополучних захоронень тварин, що створює постійну потенційну загрозу відносно появи хвороби серед тварин і людей . Так відповідно до офіційного повідомлення Держпродспоживслужби в Сумській області в с.Миропілля , Краснопільського району в трупах овець виявили – сибірку.

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 533 | Додав: stanislav4450 | Дата: 14.07.2017

 

ПАМ'ЯТКА ДЛЯ СПОЖИВАЧА щодо захисту від недостовірних результатів вимірювань

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, у зв’язку з численними інформаційними запитами та зверненнями споживачів щодо порядку повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, та оплати за ці послуги, інформує про наступне. Відповідно до частини 1 статті 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 05.06.2014 № 1314-VIІ (далі – Закон), законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки (далі – ЗВТ), що перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту. Відповідно до частини 5 статті 17 Закону повірка законодавчо регульованих ЗВТ, що перебувають в експлуатації, проводиться: науковими метрологічними центрами, які мають міжнародно визнані калібрувальні та вимірювальні можливості за відповідними видами та підвидами вимірювань, та/або із застосуванням національних еталонів; науковими метрологічними центрами, метрологічними центрами та повірочними лабораторіями, уповноваженими на проведення повірки відповідних засобів. Перелік уповноважених підприємств, установ та організацій на право проведення повірки ЗВТ розміщено на офіційному сайті Мінекономрозвитку www.me.gov.ua (розділ Діяльність/Технічне регулювання/Метрологія). Суб’єкти господарювання зобов’язані своєчасно з дотриманням встановлених міжповірочних інтервалів подавати законодавчо регульовані ЗВТ, що перебувають в експлуатації, на періодичну повірку. Перелік категорій законодавчо регульованих ЗВТ, що підлягають періодичній повірці, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2015 № 374. Міжповірочні інтервали законодавчо регульованих ЗВТ, що перебувають в експлуатації, затверджено наказом Мінекономрозвитку від 13.10.2016 № 1747, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України від 01.11.2016 за № 1417/29547. Слід зазначити, що відповідно до частини 4 статті 17 Закону періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) ЗВТ (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання. Відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) ЗВТ (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, покладається на суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання. Періодична повірка проводиться за рахунок тарифів на електро-, тепло-, газо- і водопостачання. Порядок подання ЗВТ на періодичну повірку, обслуговування та ремонт затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 08.07.2015 № 474. Відповідно до статті 22 Закону Держпродспоживслужба при здійсненні метрологічного нагляду за законодавчо регульованими ЗВТ, що перебувають в експлуатації, проводить перевірку суб’єктів господарювання щодо: стану та дотримання правил застосування ЗВТ; додержання вимог до періодичної повірки ЗВТ; застосування дозволених одиниць вимірювання під час експлуатації ЗВТ.

    У разі порушення Ваших прав на безкоштовну періодичну повірку, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) ЗВТ (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, достовірність результатів вимірювань, в тому числі при:

 забезпеченні захисту життя та охорони здоров’я громадян;

 контролі якості та безпечності харчових продуктів і лікарських засобів;

 контролі стану навколишнього природного середовища;

 контролі безпеки умов праці;

 контролі безпеки дорожнього руху та технічного стану транспортних засобів;

 топографо-геодезичних, картографічних та гідрометеорологічних роботах, роботах із землеустрою;

 торговельно-комерційних операціях та розрахунках між покупцем (споживачем) і продавцем (постачальником, виробником, виконавцем), у тому числі під час надання транспортних, побутових, комунальних, телекомунікаційних послуг, послуг поштового зв’язку, постачання та/або споживання енергетичних і матеріальних ресурсів (електричної і теплової енергії, газу, води, нафтопродуктів тощо);

 обчисленні сум податків і зборів, податковому та митному контролі;

 виконані робіт, пов’язаних з визначенням параметрів будівель, споруд і території забудови;

 робіт з використанням апаратури глобальних супутникових навігаційних систем;

 реєстрації національних і міжнародних спортивних рекордів,

Ви маєте право звернутися до територіальних органів Держпродспоживслужби України (адреси та телефони територіальних органів Держпродспоживслужби можна знайти на сайті www.consumer.gov.ua у розділі Контакти).

     Держпродспоживслужба та її територіальні органи розглядають усі звернення споживачів, права яких було порушено, у встановлений чинним законодавством термін. Згідно зі статтею 5 Закону України «Про звернення громадян», звернення може бути усним чи письмовим. Усне звернення викладається громадянином на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв’язку через визначені контактні центри, телефонні «гарячі лінії» та записується (реєструється) посадовою особою. Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення). У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається. У тексті звернення необхідно вказати найменування та місцезнаходження суб’єкта господарювання. Без зазначення цієї інформації неможливо здійснити перевірку. Ця інформація є у фіскальному чеку й у книзі скарг та пропозицій, що міститься у куточку споживача закладу та має бути надана на вимогу споживача.

При зверненні до Держпродспоживслужби подаються наступні документи:

– звернення;

– копія звернення до суб’єкта господарювання;

– копія документу, який засвідчує факт придбання продукції;

– копія технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу;

– інші документи, які стосуються розгляду звернення. 

Категорія: Новини ветеринарної служби | Переглядів: 604 | Додав: stanislav4450 | Дата: 07.07.2017

« 1 2 ... 7 8 9 10 11 ... 26 27 »
Форма входу
Категорії розділу
Новини ветеринарної служби [270]
Пошук
Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0